Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měď by mohla zamířit výš. Býci sází na nedostatek šrotu a problémy v dolech

Měď by mohla zamířit výš. Býci sází na nedostatek šrotu a problémy v dolech

17.06.2013 10:37
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Expanze těžařských kapacit po celém světě je jedním z hlavních faktorů, na něhož poukazují prognózy poklesu cen mědi. Podle některých investorů však tento názor nebere v úvahu klesající nabídku na velmi významném segmentu trhu: šrotu.

Měděné dráty a trubky ze starých klimatizací, aut, bytů a odřezky z průmyslové výroby představují důležitý a často přehlížený zdroj, který se loni na celkové spotřebě podílel téměř z jedné třetiny. V roce 2009, kdy se ceny všech komodit vydaly střemhlav dolů a aktivita v průmyslu propadala dvojciferným tempem, pomohlo odumření trhu s měděným šrotem stabilizovat ceny.

Nyní se podle obchodníků tento scénář opakuje. Prudký propad dostupnosti šrotových zásob mědi přilákal pozornost hedgeových fondů a traderů, kteří otevřeli sázky na růst cen narudlého kovu, navzdory všeobecně negativnímu výhledu na komoditních trzích. „Šrot je pravděpodobně klíčový důvod našeho současného pozitivního názoru na měď,“ tvrdí manažer hedgeového fondu specializující se na komodity.

Údaje od sběren a dalších míst, kde se s kovovým odpadem obchoduje, jsou velmi kusé, i podle nepříliš průzračných standardů komoditních trhů. Určitý trend se však vypozorovat dá. Dovozy šrotu do Číny v uplynulých třech měsících klesly meziročně o 14 %. Podle některých analytiků by mohlo letos dojít k poklesu dostupnosti šrotu na globálním trhu o 10 až 20 %, což je sice menší propad než v roce 2009, avšak i tak by měl významný dopad na rovnováhu nabídky a poptávky.

Z roztaveného a posléze pročištěného šrotu, který se obchoduje na londýnské kovové burze LME, je ročně vyrobeno 3,6 mil. tun mědi. Pokles nabídky v rozsahu 10-20 % by v absolutním množství znamenal 360-720 tisíc tun kovu, což se vyrovná efektu uzavření jednoho z obřích měděných dolů. Ještě před několika měsíci na trhu převládal názor, že nabídka letos převýší poptávku o 300-500 tisíc tun. „Nedostatek šrotu znamená, že na trhu bude panovat větší rovnováha,“ komentuje výhled vysoce postavený manažer velké čínské slévárny.

Hlavním důvodem poklesu zásob šrotu je celosvětově špatná situace v průmyslu, která trvá již několikátým rokem. Jelikož se méně vyrábí, továrny produkují méně odřezků. Současně slabý růst světové ekonomiky způsobuje pokles obrátek zboží obsahujícího měď, což omezuje množství kovu jdoucího na recyklaci. Nedávný pokles cen pod 7000 USD za tunu navíc některé obchodníky se šrotem přiměl k hromadění zásob. Ve výsledku mají čínské slévárny, jejichž podíl na globálních importech je 60 %, ztížený přístup k měděnému šrotu. Ceny některých kategorií šrotu vzrostly v porovnání s kotacemi na LME na několikaletá maxima. V Londýně se měď momentálně pohybuje lehce nad 7000 USD za tunu.

Nedostatek šrotu dopadá i na produkci kovu z vytěžené rudy. Některé slévárny totiž při zpracování méně kvalitních rud do taveniny přidávají šrot, který zabraňuje přehřívání. Tři velcí čínští producenti tak museli zavřít provozy o celkové kapacitě 400 tisíc tun ročně. Měď je díky širokému využití ve stavebnictví, elektronice a automobilovém průmyslu pro industrializující a urbanizující se Čínu kriticky důležitou komoditou. Druhá největší ekonomika se na celosvětové spotřebě mědi podílí zhruba ze 40 %.

Býkům nahrávají další události posledních týdnů. Jednak jsou to omezení těžby v několika významných dolech (v Bingham Canyon v Utahu, vlastněném společností Rio Tinto, došlo ke zhroucení stěny, v obřím indonéském dole Grasberg vyhlásil vlastník Freeport-McMoRan zásah vyšší moci a problémy má i důl Chuquicamata chilské společnosti Codelco). Dále řada obchodníků a spotřebitelů využila poklesu cen k naskladňování, což ztenčilo zásoby v čínských přístavech. A také se na trhu spekuluje, že láce mědi přiláká čínskou státní správu rezerv, která se podle traderů chystá k velkému nákupu. 

 
(Zdroje: FT, Bloomberg)


Čtěte více:

Měď má další prostor k poklesu. Barclays mluví o „konci éry býků“
08.04.2013 17:19
Těžba mědi roste nejrychleji za posledních deset let, skladové zásoby...
Měď na 17měsíčním minimu. V objetí medvědů je 10 komodit
18.04.2013 18:42
Cena mědi následovala propad svého vzácnějšího bratříčka zlata a sve...
Komoditní supercyklus je u konce. Hledejme nový motor
03.06.2013 17:51
Země, které dosud růst své ekonomiky opíraly o boom na komoditních trz...
Čína po letech plní státní rezervy. Chystá velký nákup mědi?
04.06.2013 7:58
Čínská vláda začala nakupovat základní průmyslové kovy na mezinárodníc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data