Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TEPCO nezvládá radioaktivní únik z Fukušimy, experti varují před prohranou bitvou

TEPCO nezvládá radioaktivní únik z Fukušimy, experti varují před prohranou bitvou

07.08.2013 9:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Na zastavení radioaktivní vody unikající z nešťastné jaderné elektrárny Fukušima už její provozovatel zkusil řadu metod. Nejrůznější clony, zdi, náspy, pumpy, chemikálie pro ztvrdnutí půdy. Nic z toho, co elektrárenská společnost Tepco dosud podnikla, se ale zatím nezdá být dostatečné. Zdroj z japonského jaderného regulačního úřadu (NRA) se v pondělí agentuře Reuters svěřil s tím, že problémy kolem vybuchlých či poškozených reaktorů 1 - 4 dosáhly „nouzového“ stavu a že Tepco jejich řešení nezvládá.

Podle listu Nikkei má dnes japonský premiér Šinzó Abe elektrárenskou společnost vyzvat k razantnější a efektivnější odpovědi, která by zbránila kontaminaci přilehlých oceánských vod. Na zastavení radioaktivního proudu by měly být vyčleněny i peníze daňových poplatníků. V rámci NRA byla vytvořena speciální skupina, která má do dění kolem elektrárny víc zapojit stát a také usměrnit vedení Tepca, které je všeobecně kritizováno za špatnou komunikaci s veřejností.

Tepco tento týden začíná pracovat na sérii nových opatření, která mají za cíl izolovat oblast s nejvíce kontaminovanou vodou. Odborníci a regulátoři se nicméně obávají, že zápas o úplné zastavení úniku radioaktivity z místa postiženého jadernou havárií nejtěžšího stupně by mohl být předem ztracený.

Provozovatel Fukušimy čelí ostré kritice za nezvládnutou situaci už delší dobu. Zanedbal prvotní známky možného výskytu potíží a poté se je snažil ututlat či zdržet jejich zveřejnění. Nedávným ohlášením radioaktivního úniku vody blamáž neskončila. Mluvčí společnosti Masayuki Ono dále přiznal, že zhruba 2000 pracovníků elektrárny bylo vystaveno dávkám záření přesahujícím 100 milisievertů, což je práh, od něhož výrazně roste riziko vzniku rakoviny. Předtím společnost tvrdila, že nebezpečnou dávku dostalo jen 178 lidí.

„V řadě věcí jste vždycky o krok pozadu. Měli byste taková rizika předvídat a přijímat příslušná opatření,“ káral management Tepca náměstek japonského ministra průmyslu Kazuyoshi Akba, který přijel do Fukušimy na inspekci. Ke konci minulého týdne společnost přiznala, že rostoucí hladina podzemní vody už možná překonala zapuštěné bariéry, které začaly být budovány před měsícem a ještě nejsou dokončeny.

S usměrněním podzemní vody je ve Fukušimě problém už od března 2011, kdy došlo k přehřátí reaktorů a třem výbuchům, které poškodily čtyři reaktory. Zhruba 400 metrických tun vody je třeba každý den na chlazení roztavených jader reaktorů, i když větší část této vody je dnes recyklována, takže nejsou třeba stále nové dodávky. Daleko větší problém představuje dalších 400 tun vody, které se pod elektrárnou sbíhají z okolních kopců a hor a směřují do moře. V uplynulých dvou letech se Tepco snažilo vypumpovávat vodu z reaktorových budov a skladovat ji v nádržích v areálu elektrárny. Jenže před několika měsíci se zjistilo, že vysoké hodnoty radioaktivity vykazují i vzorky podzemní vody z okolí reaktorů. Příčina není známá, a navíc se zdá, že kontaminovaná voda teče do moře.

Zastavit radioaktivní únik se vláda a Tepco podle všeho pokusí na několika místech. Prvním centrem opatření je prostor mezi bloky a oceánem. Tepco zde buduje obrovskou mořskou stěnu a zem kolem napouští chemikáliemi, které z ní mají udělat neproniknutelnou bariéru. Další série opatření se soustředí na kompletní izolaci reaktorů a odvedení proudů podzemní vody bypassem do moře. Stát by měl poskytnout prostředky na ambiciózní plán, v jehož rámci má být kolem reaktorů zapuštěna stěna, možná zmrazená. „Vybudování clonové stěny takového rozsahu zatím nikdo nezkusil. K její realizaci bude třeba pomoc státu,“ prohlásil na dnešním brífinku mluvčí vládního kabinetu. Náklady se zatím kalkulují.

Změna podzemních proudů s sebou však nese rizika. Podle úředníka japonského ministerstva ekonomiky, obchodu a průmyslu Tatsuyi Shinakawy by se voda mohla nebezpečně shromaždovat v rezervoárech kolem bariér, změkčit půdu a způsobit zhroucení poškozených reaktorů.

Na problémy může Tepco narazit i při zmrazování půdy kolem jaderných bloků a budování bypassu. Profesor geologie ze Saitama University Kunio Watanabe tvrdí, že s pomocí technologie hloubení tunelů sice podzemní vodu odvést lze, avšak bude to nesmírně nákladné. Navíc bude třeba obrovské množství elektřiny k tomu, aby se země kolem reaktorů udržovala ve zmraženém stavu a nepropouštěla vodu dovnitř.

Šéf NRA Shunichi Tanaka je ještě radikálnější. Tepco by podle něj mělo přiznat, že přítok vody nebude schopno nikdy zvládnout, a začít připravovat řízené vypouštění kontaminované vody do oceánu, pakliže bude stupeň její radioaktivity v rámci povolených limitů. Místní rybáři, kteří od loňského června v okolí loví chobotnice a další mořské živočichy vykazující nízkou úroveň radiace, se však stále nevzdávají naděje, že se nakonec budou moci vrátit ke svému řemeslu. 

 
(Zdroje: Reuters, WSJ)


Čtěte více:

Šéf Arevy: Náklady jádra dostáváme k uhlí či plynu, přijdou nové tendry. S Westinghouse by prý Fukušima nebyla…
13.12.2012 18:10
Jaderná energetika je výhodným zdrojem elektřiny, který se daří náklad...
Jaderná renesance v USA skončila. Zlikvidoval ji levný plyn, vysoké náklady a Fukušima
14.05.2013 18:13
Ještě před pár lety se perspektivy americké jaderné energetiky jevily ...
Jadernou energetiku zachvátila vlna zavírání reaktorů. Náklady jdou do miliard dolarů
17.06.2013 15:43
Od katastrofy v jaderné elektrárně Fukušima v březnu 2011 bylo po celé...
Japonsko se přibližuje restartu jaderných reaktorů. Akcie energetik letí nahoru
03.07.2013 16:37
Japonsko by mohlo v blízké době spustit některé ze 48 reaktorů vypnutý...

Váš názor
  •  
    07.08.2013 15:54

    nejvice odpadu se stejne sype na dno oceanu, tak proc si z nej neudelat i jaderne uloziste..
    fluidum
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university