Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Arevy: Náklady jádra dostáváme k uhlí či plynu, přijdou nové tendry. S Westinghouse by prý Fukušima nebyla…

Šéf Arevy: Náklady jádra dostáváme k uhlí či plynu, přijdou nové tendry. S Westinghouse by prý Fukušima nebyla…

13.12.2012 18:10
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jaderná energetika je výhodným zdrojem elektřiny, který se daří nákladově posouvat po bok uhelných nebo plynových zdrojů, uvedl šéf francouzské energetické společnosti Areva Luc Oursel. „Držíme se našeho cíle 10 objednávek na naše EPR reaktory do roku 2016. Trh pro ně existuje a řada tendrů také. Z potíží, kterými jsme prošli, jsme se poučili,“ nechal se slyšet Oursel. Areva byla nedávno vyřazena z temelínského tendru a opakovaně čelila zásadnímu prodražování plánovaných nákladů jí budovaných zdrojů.

Podle šéfa Arevy je firma na cestě ke snížení produkčních nákladů na megawatthodinu z dnešní úrovně mezi 70 až 80 eury, což je případ EPR reaktorů budovaných ve Flamanville pro EDF, ke hranici 60 eur na megawatthodinu ve střednědobém horizontu a to s platností pro západní Evropu. „Jádro je konkurenceschopné 70 až 75 eur nákladů u uhelných a plynových zdrojů za předpokladu ceny 25 eur na tunu u emisních povolenek v roce 2020.

Areva musí hájit svou technologii zejména poté, co 4. prosince byla nucena zvýšit odhad nákladů na výstavbu reaktoru ve Flamanville na 8,5 miliardy eur, což je více než dvojnásobek nákladů původně plánovaných. Podle Oursela je Areva v jednáních o prodeji EPR reaktorů do Číny, Indie a Velké Británie. „Připravujeme se na tendry, které se chystají s tím, jak opadává tlak veřejného mínění proti jádru po katastrofě ve Fukušimě,“ uvedl.

Panikou po japonské katastrofě dnes Areva vysvětluje zejména zdržení jednání o dodávkách dvou EPR reaktorů indické Nuclear Power Corp. „Po nehodě jsou stále velmi složitá,“ uvedl Oursel. Další dva reaktory má dle něj Areva rozjednány pro EDF do Velké Británie a ke dvěma nyní budovaným v rámci časového i nákladového plánu v Číně mají přibýt další dva. „Poučili jsme se z našich potíží ve Francii a Finsku,“ uvedl CEO Arevy.

Výstavba čínské Taishan 1 začala v listopadu 2009, Taishan 2 v dubnu 2010. Dle šéfa Arevy má kompletní budování trvat o dvě pětiny méně času proti finskému projektu. Reaktor EDF ve Flamanville má být „vzorkem“ pro třetí generaci reaktorů, kterou chce Areva vyvážet.

EDF začala stavět reaktor o výkonu 1650 MW v prosinci 2007 s očekávanými náklady 3,3 mld. eur a plánovaným spuštěním letos. Nyní je očekáván start produkce v roce 2016. Areva a EDF jednají o stovkách milionů eur, které vyvolají úpravy požadované EDF.

I finské elektrárny od počátku výstavby v roce 2005 Areva započetla rezervy v rozsahu 3,2 miliady eur. Spuštěna měla být v roce 2009 s náklady 3 miliard eur. Oursel uvedl, že Areva byla u tohoto projektu finančně opatrná, odmítl ale uvést, zda budou další rezervy potřeba.

Ve Finsku nyní Areva nabízí svou technologii pro výstavbu dalších dvou reaktorů, stojí proti konkurentům Toshiba a Westinghouse. Dle CEO Oursela se Areva chystá na tendry v Polsku, Saúdské Arábii a jižní Africe s objednávkami po dvou a více reaktorech během tří až pěti let. Další možnosti vidí vedle Velké Británie v Nizozemí a Švédsku. „Pokles nákladů na výstavbu potvrzuje výhodu jádra,“ míní.

Americko-japonský Westinghouse dnes směrem k obavám z jádra prohlásil, že ručí za bezpečnost svého jaderného reaktoru AP1000, který nabízí pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Pokud by AP1000 byl technologií, použitou ve fukušimské jaderné elektrárně, poničené zemětřesením a následnou vlnou tsunami, k úniku jaderného materiálu by nedošlo,“ prohlásil dnes jeden z konstruktérů reaktoru Howard Bruschi. "Ve Fukušimě se po zemětřesení elektrárna vypnula, chlazení reaktorů pak zajišťovaly dieselagregáty. Ty ale vyřadila z provozu následná vlna tsunami, takže se roztavilo jádro reaktoru," uvedl Bruschi.

Podle něj reaktor AP1000 takové slabé místo nemá, protože jeho pasivní bezpečnostní systémy fungují i bez dodávek elektřiny a dokážou i v takovém případě zchladit reaktor. Po dobu 72 hodin po havárii se navíc pasivní systémy obejdou bez zásahu operátora. 

Bruschi se také ohradil proti výkladu, že slabým místem projektu je otvor pro odvádění horského vzduchu v horní části štítové budovy kolem reaktoru. Tento otvor je podle něj dostatečně velký pro odvětrávání horkého vzduchu, zároveň ale jeho konstrukce neumožní, aby případná raketa vystřelená teroristy pronikla až k hermetické ocelové schránce, která chrání vlastní reaktor.



Reaktory, které pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín nabízejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, jsou si z fyzikálního hlediska velmi podobné, největší rozdíl je v konstrukci kontejnmentu, tedy obálky, která reaktor chrání, uvedl nedávno bývalý ředitel Temelína František Hezoučký.

Reaktor AP1000 od Westinghousu má kontejnment ocelový, takže jeho vnější plocha může sloužit pro odvod tepla v případě havárie. Budova obklopující kontejnment je pouze schránkou, která slouží jako ochrana před vnějšími událostmi, například nárazem letadla. V horní části budovy musí být onen otvor, kterým proudí ke kontejnmentu vzduch používaný ke chlazení. To funguje díky komínovému efektu. Pokud samotný vzduch k chlazení nepostačuje, je kontejnment skrápěn vodou z velkoobjemové nádrže umístěné v horní části budovy.

Česko-ruské konsorcium pro Temelín proti tomu nabízí reaktory MIR, které využívají kontejnment z předepjatého betonu s vnitřní ocelovou vystýlkou. Uzavřená budova kolem kontejnmentu pak chrání reaktor před přírodními haváriemi nebo před teroristickým útokem. Na vnější straně ochranné budovy jsou pak umístěny výměníky na vodu, která díky gravitaci i bez dodávek proudu může v případě havárie odvádět z reaktoru teplo. Česko-ruský projekt počítá s velkým zálohováním elektrických systémů pomocí baterií a dieselagregátů.

(Zdroj: Areva, Bloomberg, Westinghouse, čtk)


Čtěte více:

Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné
30.07.2012 18:11
Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím ...
Čína obnovila stavbu jaderných elektráren. Do energetiky pustí zahraniční kapitál
26.10.2012 12:57
Čína rozmrazila program výstavby jaderných elektráren, pozastavený po ...
Evropa hlásá ne jádru po Fukušimě. A evropské jádro obsazují japonské firmy…
16.11.2012 17:47
Japonský konglomerát Hitachi se rozhodl ráznou investicí 1,12 miliardy...
Evropské energetiky 2013: Nižší zisky šestým rokem nebo oživení? A co dividendy?
04.12.2012 18:11
Hospodářské oživení v Evropě a růst cen elektřiny jsou faktory zcela n...
Nabídky na Temelín očima bývalého šéfa elektrárny: Nejvíc se liší konstrukcí ochrany
06.12.2012 14:28
Reaktory, které pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín nabízejí ameri...
Pod japonským reaktorem je aktivní zlom, tvrdí regulátoři a vylučují spuštění. V šetření jsou další bloky
11.12.2012 10:39
V Japonsku by mohly být nadobro odstaveny další jaderné elektrárny. Př...

Váš názor
  • Westinghouse by mel přidat past na jádro
    16.12.2012 16:51

    Větším problém, než je onen otvor v budově reaktoru, může být absence "pasti na jádro". Pokud by už došlo ke stejné havárii, jako ve Fukušimě (její pravděpodobnost je samozřejmě v moderních reaktorech velmi snížená), tak by reaktor AP1000 dopadl hodně podobně, jako ten fukušimský - jádro by se protavilo. Areva i Rosatom ve svých reaktorech používají zařízení, které má zabránit průniku horké aktivní zóny do spodních vod a půdy nebo ještě katastrofičtějším scénářům. Není to sice levné zařízení - ohromné množství železobetonu, které má nějaký smysl teprve, když se něco stane - ale o to je spolehlivější. Američané se rozhodli pro další vývoj a zálohování chladících systémů, ale právě v případě podobného selhání, jako nastalo ve Fukušimě, by byl lapač na jádro účinnějším řešením.
    Jadernak
  • Westinghouse by mel přidat past na jádro
    16.12.2012 16:51

    Větším problém, než je onen otvor v budově reaktoru, může být absence "pasti na jádro". Pokud by už došlo ke stejné havárii, jako ve Fukušimě (její pravděpodobnost je samozřejmě v moderních reaktorech velmi snížená), tak by reaktor AP1000 dopadl hodně podobně, jako ten fukušimský - jádro by se protavilo. Areva i Rosatom ve svých reaktorech používají zařízení, které má zabránit průniku horké aktivní zóny do spodních vod a půdy nebo ještě katastrofičtějším scénářům. Není to sice levné zařízení - ohromné množství železobetonu, které má nějaký smysl teprve, když se něco stane - ale o to je spolehlivější. Američané se rozhodli pro další vývoj a zálohování chladících systémů, ale právě v případě podobného selhání, jako nastalo ve Fukušimě, by byl lapač na jádro účinnějším řešením.
    Jadernak
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data