Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropný boom a silný export pomohly srazit obchodní deficit USA. Ekonomika mohla ve 2Q růst nad prvním odhadem

Ropný boom a silný export pomohly srazit obchodní deficit USA. Ekonomika mohla ve 2Q růst nad prvním odhadem

08.08.2013 7:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Rekordní výkon exportérů a nižší účet za dovezenou ropu a další zboží pomohl Spojeným státům v červnu snížit chronický obchodní deficit na nejnižší úroveň od října 2009. Nečekaně dobrá data ze zahraničního obchodu naznačují, že americká ekonomika mohla ve 2Q13 růst vyšším tempem, než se čekalo.

Podle vládních statistik se deficit zahraničního obchodu v červnu meziměsíčně snížil o 22 % na 34,2 mld. USD. Vývoz zaznamenal největší přírůstek od září 2012 a vyšplhal na 191,2 mld. USD, historicky nejvyšší úroveň po započtení inflace. Exportu pomohla vyšší zahraniční poptávka po leteckých motorech, telekomunikačním vybavení, těžkých strojích a zemědělských potřebách. Dovoz klesl zčásti díky menší poptávce Američanů po zahraničních mobilech a dalším spotřebním zboží.

Zlepšující se obchodní bilance přiměla řadu ekonomů ke zvýšení odhadů expanze HDP za 2Q13. Prvotní oficiální odhad z minulého týdne kalkuloval s 1,7% růstem. Banka Goldman Sachs po včerejších číslech zvýšila svoji prognózu na 2,2 %. Zahraniční obchod by mohl představovat menší zátěž pro ekonomický růst, a možná dokonce přispět k jeho zrychlení. Podle Paula Ashwortha z Capital Economics by tempo růstu HDP ve 2Q mohlo být v přepočtu k celoročnímu poměru navýšeno až na 2,5 %.

Dobrý výsledek zahraničního obchodu lze zčásti přisoudit prudce se rozvíjejícímu energetickému sektoru, který žene kupředu břidlicová revoluce. Dovoz surové ropy klesl na dvouleté minimum. Dovoz topného oleje a dalších ropných produktů v bilanci klesly, zatímco vývoz v obou položkách vzrostl. Při přepočtu na hodnotu dolarů z roku 2009 se obchodní deficit v ropných produktech meziměsíčně snížil o 2,2 mld. USD na 10,23 mld. USD, u neropné produkce došlo k poklesu o 5,93 mld. USD na 37,38 mld. USD.

Červnová data poukazují na ztenčování obchodního deficitu Spojených států s Evropskou unií i s Čínou, jejichž ekonomiky zpomalují či prochází recesí. Se zeměmi střední a jižní Ameriky pak americký zahraniční obchod vykazuje rostoucí přebytek. Čísla pro jednotlivé země nejsou očištěna o sezonní vlivy a mohou se prudce vychylovat z měsíce na měsíc.

Ačkoliv pokles obchodního deficitu s Čínou, který americkou ekonomiku trápí dlouhodobě, může být pro výhled do budoucna povzbuzující, řada společností hlásí pokles poptávky čínských zákazníků v důsledku přechodu Pekingu na růstový model tažený spotřebou a celkové zpomalení čínské ekonomiky.

Bohatnoucí čínské obyvatelstvo přesto dál představuje obrovské lákadlo pro americké exportéry. Střední třída v nejlidnatějším státě světa by měla podle propočtů americko-čínské obchodní komory do deseti let vzrůst z 200 milionů na 600 milionů.

I když mnoho ekonomů poslední data ze zahraničního obchodu považuje za známky rostoucí síly americké ekonomiky, jiní varují před přílišným optimismem. Podle Steven Ricchiuta, hlavního ekonoma americké pobočky Mizuho Securities, je příliš brzy na to převádět větší export na silnější růst HDP ve 2Q. Pokud bylo vyvážené zboží bráno povětšinou ze skladových zásob, nezapočítávalo by se do nové produkce a nevedlo by k výraznějšímu zlepšení statistiky.

(Zdroje: WSJ, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data