Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: Zisky nadnárodních řetězců může vyřešit řetězec typu COOP

Zeman: Zisky nadnárodních řetězců může vyřešit řetězec typu COOP

29.08.2013 11:57
Autor: ČTK

Snížit nadměrné zisky nadnárodních řetězců v Česku by mohl pomoci vyřešit vznik národního řetězce na bázi COOP, řekl prezident Miloš Zeman při dnešním zahájení 40. agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Zeman s podobným návrhem přišel již v dubnu na jednání se šéfem Agrární komory Janem Velebou. 

"Je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60 procent," řekl dnes Zeman. Taková marže je dnes podle něj například u rohlíků, zatímco před deseti lety to bylo 17 procent. 

"Podle mého názoru jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu prvovýrobce - potravinář - obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce například na bázi již existujícího COOP," řekl Zeman. Dodal, že návrh se nebude líbit nadnárodním řetězcům, ale bude se líbit výrobcům i spotřebitelům. 

Ministerstvo zemědělství bude na vzniku národního řetězce podle ministra Miroslava Tomana pracovat. "Budeme se chtít domluvit s některým ze stávajících řetězců, anebo budeme chtít vytvořit nějaký jiný," řekl ČTK. Vznik národního obchodního řetězce na bázi COOP má podle ministra financí Jana Fischera logiku. "Jestli je pozdě nebo není, to ukáže čas. Nápad to není vůbec špatný," uvedl. 

Podle Pavla Cabala ze společnosti Incoma GfK je český maloobchodní trh s rychloobratkovým zbožím v současné době nasycen, v porovnání se zeměmi západní Evropy u nás působí výrazně vyšší počet potravinářských řetězců. "Místo pro nový řetězec by se hledalo poměrně těžko. Takový řetězec by musel českým zákazníkům nabídnout nějakou výraznou specifickou výhodu především v oblasti ceny a kvality potravin," řekl ČTK Cabal. 

Zhruba tříhodinová návštěva Miloše Zemana se na výstavě těšila velké pozornosti, ochutnal řadu regionálních potravin. V závěru poznamenal, že je milovník českých potravin a lituje, že mu lékaři jejich sortiment poněkud zredukovali. "Musím říct, že mám stejně nejraději brambory na loupačku s máslem a ty mi doktoři nezakázali. Jsem milovník české kuchyně, konkrétně smetanových omáček. Díky dietě jsem ale shodil tři kila, takže vidíte, že lékařské konsilium plní své funkce," řekl. 

Žně v Česku končí, na Zemi živitelce to návštěvníci oslaví v sobotu při národních dožínkách. Hektarový výnos u obilí je o více než pětinu vyšší než loni. Úroda řepky je nejvyšší v historii. 

Na největším agrosalonu v zemi své výrobky a služby do úterý prezentuje téměř 700 vystavovatelů a obchodníků z 23 zemí. Výstava je rozdělena do oborových dnů, provází je semináře, konference a besedy. Chovatelé na výstavišti denně předvádějí plemenná zvířata a obchodníci zemědělské stroje. V posledních letech nabývá na Zemi živitelce stále většího významu potravinářská výroba. I letos je prioritou prezentace regionálních produktů s ochutnávkami. 

V pavilonu F4 mohou návštěvníci zhlédnout expozici 40 let výstavy Země živitelka. Po dobu konání výstavy musí řidiči projíždějící Budějovicemi počítat s kolabující dopravou. Loni šestidenní agrosalon navštívilo na 100.000 lidí.


Váš názor
  • To je magor
    30.08.2013 13:14

    Raději ať zas chlastá, za střízliva jsou ty nápady ještě horší
    I'm a looser baby, so why don't
  • parada
    29.08.2013 19:10

    Urcite s Velebou i dohodli, ze ten novy retezec povedou jen poctivi a nadseni lide, a dalsi poctivi a nadseni lide tam urci ty nejspravnejsi ceny a ti nejvic nejpoctivejsi lide budou urcovat kolik na to vsechno dame nadsene z dani. Mam pocit, ze Mejla si dneska k panakovi umotal i brcko.
    Marduk
  • počteníčko pro Zemáka
    29.08.2013 15:16

    http://www.sinagl.cz/domaci-zpravodajstvi/3399-hoax-nebo-pravda-obavam-se-ze-to-prvni-ne.html
    Jesse
  • Jednota
    29.08.2013 15:00

    To je nás vzor. Tam zádný hnusný cizacky žrádlo nemeli . A vyber byl taky jednoduchý. Ne jako teď to matení lidi výběrem odpadu z kapitalistické ciziny.
    bramborový knedlík
    • Re: Jednota
      29.08.2013 15:06

      Zdarec, nevím, jestli to myslíš cynicky nebo ne:-)) Ale taky mi stačil jeden druh másla a mlíka, protože to bylo normální máslo a mlíko. Maso bylo stejně kvalitní jako dnes, v obchodech špína, plísně..., taky jako dnes... nic se nezměnilo. Jen těch barviv, konzervantů a náhražek je víc než přírodního sádla na škvarky a na smažení. To abych hledal na trhu lupou. Kiwi se těžko dá konzumovat k pivu :-)))
      Jesse
      •  
        29.08.2013 15:58

        Máslo,mliko ani rohlíky nezeru. Maso bylo bez protekce u řezníka naprosto ohavny. Pokud teď chce někdo zrát lahůdky od Lidla je to jenom jeho volba. Nejvice nákupuju v Makru. Vyber ryb a masa vynikající.
        bramborový knedlík
        •  
          29.08.2013 19:15

          Jestli on ten Lidl neni nahodou kvalitnejsi, nez vsechny ty Alberty, Tesca a Kauflandy dohromady.
          Mike11
  • no nééé, panečku, to je president:-)
    29.08.2013 14:30

    Začínám mít tu bramboru z Vysočiny rád :-)))
    Jesse
  • Ježiši kriste
    29.08.2013 13:45

    to je vůl ,zase byl včera ožraly a dnes z něj mluví kocovina .Janošík hadra .Asi fakt budu volit Babiše bo to se už neda poslouchat.
    pb
    • Re: Ježiši kriste
      29.08.2013 14:28

      Čti pořádně. Zeman neříká nic jiného než, že se podívá na zahraniční řetězce u nás. Myslím, že se máme na co těšit.
      Jezdec.
      • Jezdec
        29.08.2013 15:03

        at se dívá a co udělá nic ,nemůžeš nikomu diktovat co a za kolik může prodávat to za prvé.Za druhe řetězce coop už tady jsou ,je to byvalý pramen a stejně tam část lidí chodi jen na akce tak jako všude jinde .Těm kteři neřeši 2 korunový rozdíl na másle je uplně jedno kde ho koupí.Za 3 když nechceš máslo za 20 kč třeba tatra kup si za 12 clever .Za 4 vše je to o managmentu a to jak na dodavateli tak prodejci .přiklad vlastním pár večerek (nejsem taman)a coca cola mi dováží 2l colu v plastu za 26kč, tzn že to beru přímo od výrobce a neudělám nic ,sám víš že v akci kdekoli v řetězci ji koupiš za 19kč.Kdo je v tomto připadě hajzl ,Řetězec nebo přímy dodavatel který mi nechce dát nižší cenu a nejde tady o dotace ze strany řetězce. proč u nás pekárny v čele s pekárnou DELTA drži kartel taky to je zahraniční řetězec?........................................Když ten opilec z vysočiny nerozumí obchodu at radeji drži hubu.
        pb
        • Re: Jezdec
          29.08.2013 15:56

          Pb- bejt tebou držím hubu :-) ty tvoje coal za 26 je stejný šunt jako v marketu za 19 se podívej na složení české "coly" a německé coly :-) muhehehe česká cola to je obarvená voda asi tak ty šamšulo a řetezce to dotují z jiných zdrojů :-) můheheh , reklama , zpětný rabat atd atd Víš prt
          martík
          • JO ty
            29.08.2013 16:29

            jsi odbornik na slovo vzaty ,ve VO dělam 20 let a MO 10 ,neviš nepiš a tady neni řeč o kvalitě ale o systemu.Samo že mužeš prodavat za nižší cenu než na faktuře ale po zpětnem rabatu který si vyjednaš předem budeš v zisku nikoli opačně takže nemusiš nic dotovat ty jelito.
            pb
            • Re: JO ty
              29.08.2013 19:11

              ty jsi pb , kreten který neví která bije ty velko a maloobchodniku proto plno mých známých si radši zajede pro colu a kvalitni čokoladu ahromadu věci do Rakous či do němec protože neschopná polohovada jako ty prodavaj šunt který by v Německu pes nežral a proč ? Protože to zde lze jako křehčené maso a jiné sračky v Německu by řetezec zavřel krám tady si ředitel otvíra hubu na ČOI a o rabat a co se kam dá přelít víš prt . V neposlední řadě špar měl miliardovou kumulovanou ztrátu z čeho asi z toho zisku že ty šašku počmaranej :-) ještě že na burze a v ekonimce jsou taková jelita jako ty ... Tak pravil legendarní investor z Greenlandu ..
              martík
          •  
            29.08.2013 16:10

            to s tou colou je pekelna smutna ofporna pravda...bohuzel...nicmene v rakousku a nemecku.neni tak socko levna...specialita pro ceske huby..hlavne ze je v akci za 18
            OPTIMISTA
            •  
              29.08.2013 19:13

              optimisto oni i češi by si připlatili jenže jak mužou když je v obchodě obarvená voda v akci za 19 kč vydávana za colu .....to je to oč tu běží. Jediný co můžou udělat je bojkotovat řetezce a jedzit do Rakous či Němec...
              martík
        • Re:
          29.08.2013 15:54

          Hele, já nejsem z těch, který by se rozčiloval. Podívat se dá různě. Je to stejné jako když se potřebuješ zbavit zaměstnance či manželky.
          Jezdec.
        • Re: Jezdec
          29.08.2013 15:07

          Klídek, nerozčiluj se tolik. On to ten Zemák ví moc dobře. Ale lidi to rádi poslouchají, pochop :-)))
          Jesse
      •  
        29.08.2013 14:33

        Smůla je, že se podívá na zahraniční řetězce. Ale měl by se podívat hlavně na domácí politickou mafii... a hned by se mnohé vylepšilo samo. Obchodníkům je prdel, co si myslí nějaký ožran. Když nic, tak půjdou obchodovat jinam a svět se jim nezboří. Na držku dopadneme my, chápeš?
        Jesse
        •  
          29.08.2013 14:53

          Že padneme na hubu mě říkat nemusíš. Já poslední dobou nevidím nic pozitivního.
          Jezdec.
  • 60 % marže na rohlíkách
    29.08.2013 13:39

    ..a když ty drahé rohlíky s 60% marží a 15% DPH přes den neprodají, tak si je tam večer pak kupují chudí pracující a nezaměstnaní se slevou za 90 haléřů a někdy i za 0,50 Kč. Pravděpodovně, ale p, Zeman si rohlíky kupuje po ránu (tedy nejdráže), protože večer bude už na mol...
    Karl von Bahnhof
    • Re: 60 % marže na rohlíkách
      29.08.2013 15:15

      Jenže ty rohlíky jsou večer gumové a nedají se jíst.
      Bobo
    • Re: 60 % marže na rohlíkách
      29.08.2013 14:33

      ráno je taky na mol :-))))))))))
      Jesse
  •  
    29.08.2013 13:08

    Myšlenka je to pěkná, obávám se že z říše utopie.
    Homo
    •  
      29.08.2013 13:29

      Ano, jedině národní COOP,tomu zasložený monopol, jen aby to neprodali Germánům
      Pneumonia
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university