Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobci luxusu: Čína už tolik netáhne, velký comeback přichází v USA

Výrobci luxusu: Čína už tolik netáhne, velký comeback přichází v USA

03.10.2013 18:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Po letech bohatých žní v Číně, jejíž elity prahnou po přepychu západních značek, se výrobci drahých vozů, kožichů i kabelek začínají opět orientovat na tradiční trhy jako Spojené státy či Japonsko.

Názorným příkladem je společnost Lamborghini. „Spojené státy se vrací na původní trajektorii a stávají se pro nás důležitější,“ uvedl výkonný ředitel italské automobilky Stephan Winkelmann v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Dodal, že spolu s celkovým zpomalením čínské ekonomiky klesá i tamní odbyt luxusního zboží.

Americká poptávka po vlajkovém modelu Aventador, nablýskaném dvanáctiválci za víc než 400 tisíc USD, roste tempem připomínajícím bezstarostnou dobu před finanční krizí. Dobře se podle Winkelmanna daří značce i v Japonsku, kde se ekonomiku po letech deflační letargie s pomocí monetární expanze a strukturálních reforem snaží oživit premiér Šinzó Abe.

Obavy z vývoje čínské poptávky v posledních měsících vyjádřili i představitelé Ferrari, BMW a Rolls-Royce. Zdá se, že druhá největší ekonomika už není tak silným tahounem globálního růstu, jakým byla před třemi lety, kdy svět dostala z recese. Krom zpomalující hospodářské expanze se na tržbách drasticky podepisuje i kampaň Pekingu proti opulentnímu životnímu stylu vysoce postavených úředníků a vojáků. Propad odbytu zaznamenávají i výrobci drahého oblečení či exkluzivních vín.

„Producenti luxusních aut trpí a spolu s nimi spoustu prvotřídních restaurací,“ tvrdí Andreas Graef z šanghajské pobočky konzultantské firmy A.T. Kearney. Čínští milionáři a miliardáři si podle něj dávají daleko větší pozor na to, jak ukazují své bohatství. Poznat je to i na hodinkách, kravatách či brýlích, které nosí.

Rozsáhlé tažení proti extravaganci funkcionářů komunistické strany zahájil nový čínský prezident Si Ťin-pching začátkem roku, poté co obsadil nejvyšší pozici ve státě. Od té doby se byrokraté, důstojníci a jiní papaláši, nechvalně proslulí zvýšenou příchylností k přepychu, musí mít na pozoru. „Pokud nenapravíme nezdravé tendence a umožníme jim rozvíjet se, vytvoříme zeď mezi naší stranou a lidem a ztratím naše kořeny, životadárnou mízu a sílu,“ prohlásil Si.

Spojené státy jsou podle Graefa globálně nejperspektivnějším trhem, přičemž čínský hlad po luxusních autech už asi nikdy nedosáhne horečnatých temp uplynulých let. V rekordním roce 2011 s e v Číně prodalo 9000 vozů s cenovkou nad 2 miliony jüanů (327 tisíc USD). Loni odbyt v této kategorii klesl na 8000 aut.

Prosincová zpráva společnosti Mckinsey postavila Čínu na první místo ve spotřebě luxusního zboží se 27% podílem na celosvětovém trhu. I její analytici nicméně připouští, že zhruba 30% nárůsty tržeb z posledních čtyř let se nebudou opakovat. Za realistický výhled pro následující dva roky považují 12 %.

Švýcarská banka UBS odhaduje, že počet lidí s majetkem v hodnotě nejméně 30 mil. USD letos v Číně klesne o 5,1 % na necelých 11 tisíc. Loni v globálu řady takto definovaných milionářů vzrostly o 6,3 % a jejich bohatství o 7,7 % na 27,8 bilionů USD.

V případě britského Rolls-Roycu loni americký trh v odbytu předběhl čínský. Automobilka po celém světě prodala 3575 vozů. Italské Ferrari v prvním pololetí letošního roku v Severní Americe zvýšilo prodeje o 9 %, v Japonsku pak o 28 %. V Číně automobilka prodala o polovinu vozů méně než ve stejném období loni. Lamborghini ve Spojených státech od ledna do srpna zaznamenalo 29% nárůst odbytu, nejvíc ze všech svých trhů. V Japonsku musí zájemci na Aventadory čekat 12 měsíců.

(Zdroje: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m