Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Private planes are flying high again

Private planes are flying high again

24.10.2013 18:35
Autor: Petr Kováč

Diskuze o výrobcích osobních letadel je dominována skloňováním jmen Airbus a Boeing. Bezpochyby jde o dva velké hráče, kteří dominují trh největších osobních letadel. Boeing 787 - Dreamliner a Airbus A380 představují to nejmodernější, co si můžeme představit a tyto dva typy letadel budou jistě určovat trendy v masové osobní dopravě v příštích desetiletích.

Vedle skutečně masové dopravy však úspěšně funguje i oblast privátních letadel. Je to segment, kde se jakoby vracíme do doby počátků osobní letecké dopravy. Do doby malých letadel, individuálních letových řádů a výjimečnosti. Finanční krize, která začala v 2008 negativně ovlivňovat rozvoj tohoto segmentu trhu, pomalu odeznívá a postupně se trh privátních letadel dostává opět do fáze růstu. Některé odhady hovoří o 3 až 4% růstu v počtu prodaných letadel v USA v roce 2013, což je po propadech a stagnaci dobré znamení. Velké korporace, které brzdily investice do nových strojů, začínají svými objednávkami plnit pořadníky firem jako je Bombardier, Gulfstream, Cessna (Textron) nebo Dassault. Mezi zákazníky jsou opět společnosti jako Starbucks, McDonalds nebo Johnson & Johnson, které si daly v uplynulých letech pauzu v nakupování tohoto artiklu.

Pokud ale nemáte dostatečně velký rozpočet nebo se Vám nechce do leteckých autobusů od Boeingu nebo Airbusu, můžete si pronajmout/spoluvlasnit letadlo například od NetJets. Tento největší světový operátor flotily privátních letadel na světě kontroluje Warren Buffett resp. jeho holding Berkshire Hathaway a ten je přesvědčen o dlouhodobém růstovém potenciálu tohoto odvětví.

Spojené státy byly dlouhodobě hlavním trhem pro privátní letadla – pořád se jich v USA prodává nejvíce, ale globalizace otevírá nové trhy i mimo ty tradiční, ke kterým se v minulosti počítalo např. Švýcarsko, Velká Británie, Německo nebo Francie.

I kvůli postupnému přesunu klientely do zemí jako je Čína, Indie, Ukrajina, Rusko, atd. se rozhodli majitelé asi prvního obchodu na privátní letadla otevřít svoji pobočku v Londýně. Takže od roku 2012 můžete v centrálním Londýně zajít do „obchodu“ - The Jet Business a probrat případnou konfiguraci Vašeho nového letadla. Je dobré si nejprve ověřit u svého bankéře, že máte dostatek likvidity. Nákupní cena se bude pohybovat mezi 3 a 90 miliony dolarů a následně počítejte s celkem vysokým účtem za provozní náklady. Minimálně 700 tisíc dolarů, ale roční účet může směřovat až ke 4 milionům dolarů. Je nutné poznamenat, že nejlépe se obchodům daří při prodeji letadel z „druhé ruky“.

I výše zmiňovaná společnost NetJets rozšiřuje svoje podnikání tímto směrem a odkupuje od původních vlastníků jejich stroje a převádí je do své flotily. Ty pak mohou být spoluvlastněny skupinou zákazníků co možná nejefektivnějším způsobem. Společnost NetJets jako první začala praktikovat model spoluvlastnictví v roce 1986. Že je NetJets úspěšný model, dokládají i čísla. V roce 2012 byla letadla z flotily NetJets ve vzduchu více než 300 000 hodin a nalétala vzdálenost ekvivalentní 532 cestám na Měsíc. Celkem impresivní.

Ekonomické oživení by znovu mělo podpořit rozvoj v tomto segmentu letecké dopravy a efektivní modely sdílení kapacity privátních letadel trend budoucnosti. Drobná poznámka na konec. Boeing a Airbus ale nejsou úplně bez angažmá i v této oblasti. Moc se o tom z celkem zřejmých důvodů nemluví, ale pár Jumbo Jetů létá po světě jako private jet. Vedle královské rodiny z Kataru se například dva zakladatelé Googlu rozhodli přeměnit jeden second hand Boeing také na private jet. Airbus zase potichu připravuje několik A 380 pro Saudskou Arábii. To už se ale bavíme o opravdu velkých hračkách pro velké kluky a holky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.