Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Církve žádají ke konci října o skoro 49 tisíc pozemků a 238 staveb

Církve žádají ke konci října o skoro 49 tisíc pozemků a 238 staveb

07.11.2013 16:48
Autor: ČTK

Církve a náboženské společnosti požádaly do konce října o téměř 49.000 pozemků a 238 staveb. Jednotliví žadatelé, u nichž převažuje římskokatolická církev, podali dvěma desítkám státních institucí celkem 2080 výzev. Další žádosti o vydání majetku mohou církve podle zákona podávat ještě do konce roku. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo kultury na své webové stránce.

Nejvíce výzev, 1114, eviduje Státní pozemkový úřad, který musí posoudit žádosti o více než 24.000 pozemků a 198 staveb. Lesy České republiky dostaly 867 žádostí o vydání téměř 24.000 pozemků a šesti staveb. Čtyři desítky žádostí o 132 pozemků dostalo Povodí Vltavy. Národní památkový ústav dostal pět výzev týkajících se celkem 17 pozemků a osmi staveb; patří k nim třeba na seznamu UNESCO zapsaný kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, o nějž žádá brněnské biskupství.

K budovám, o kterých se v poslední době, především krátce před volbami, mluvilo jako o možném předmětu církevních restitucí, patří také několik objektů v areálu Pražského hradu. Správě Pražského hradu podala Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze výzvy k vydání majetku, aby, jak bylo předjednáno, mohla do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá, řekl ČTK Aleš Pištora, mluvčí pražského arcibiskupství, jehož prostřednictvím kapitula žádost podala. Budova Starého probošství, Mladotův dům tvořený dvěma budovami a budova Nového probošství by měly sloužit jako zázemí pro liturgické akce, koncerty a další kulturní projekty spojené s katedrálou.

"Objektů potřebných pro činnost Správy Pražského hradu je kapitula připravena se vzdát a přenechat je státu. Tak jako v roce 2010, je i dnes kardinál (Dominik) Duka veden snahou o dosažení shody, která umožní dobré fungování onoho duchovního, kulturního a státního symbolu, kterým je svatovítský chrám," uvádí mluvčí.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je zhruba 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církvím by se mohlo vrátit takřka 900 budov, z nichž přes 300 představují zemědělské objekty.

Stát eviduje také několik žádostí o movitý majetek. Národní galerie v Praze dostala celkem osm žádostí o vydání uměleckých děl, jde především o Vyšebrodský oltář nebo obrazy Petra Paula Rubense. Půlroční lhůta, během níž by měla rozhodnout o vydání, uplyne v sobotu. Na středečním jednání NG se zástupci církví se dohodlo, že lhůta pro posouzení žádostí bude prodloužena, žadatelé mají předložit další argumenty dokládající jejich nárok.

Stát vyjednal církevní narovnání a změnu financování se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné snižování platu duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů