Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mzdy ve 4. čtvrtletí: Solidární daňová přirážka rozhýbala mzdové statistiky (komentář)

Mzdy ve 4. čtvrtletí: Solidární daňová přirážka rozhýbala mzdové statistiky (komentář)

11.03.2014 10:26
Autor: David Marek

Na první pohled vypadá údaj o mzdách v posledním čtvrtletí loňského roku nepěkně. Průměrná mzda činila 26 637 korun a meziročně klesla o 1,8 procenta, po zohlednění inflace dokonce o 2,9 procenta. Nikdy od roku 1993 nebyly údaje o vývoji mezd horší. Nicméně výsledek je poznamenán mimořádným zvýšením mezd o rok dříve, které zkresluje meziroční srovnání. V závěru roku 2012 totiž řada firem vyplatila manažerům a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům mimořádné odměny a bonusy tak, aby se vyhnuli zvýšení daně z příjmu fyzických osob v podobě zavedení solidární přirážky od roku 2013. Pohled na mzdy v jednotlivých odvětvích odhaluje, že se tato praxe týkala zejména finančního sektoru, síťových odvětví (výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla) a showbyznysu (v oficiální statistice vedeno jako kulturní, zábavní a rekreační činnosti).

Proto se nabízí jako vhodnější porovnat loňské poslední čtvrtletí v delším rámci. Ve srovnání se 4. čtvrtletím 2011 se průměrná mzda zvýšila o 1,6 procenta, ročně tedy v průměru za poslední dva roky zhruba o 0,8 procenta (reálně v průměru klesala o 1,2 procenta). To sice není příliš příznivý údaj, ale není tak děsivý jako prosté meziroční srovnání zatížení předloňskými mimořádnými bonusy.

Za celý loňský rok průměrná mzda dosáhla 25 128 korun a meziročně se zvýšila o pouhých 16 korun (0,1 procenta), reálně klesla o 1,3 procenta. Nicméně i toto srovnání je zatíženo posunutím odměn z roku 2013 na rok 2012 kvůli daním. Mzdový medián loni dosáhl 21 157 korun, což představuje meziroční zvýšení o 0,6 procenta. Mzdová diferenciace se loni mírně snížila, poměr mediánu a průměru mezd stoupl na 84,2 procenta z předloňských 83,7 procenta.

Stagnace mezd, resp. reálný pokles, má svá pozitiva i negativa. Loňský vývoj mezd napomohl zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Při stagnaci produktivity práce a pokles nákladů na práci, reálné jednotkové mzdové náklady klesly o 1,9 procenta. Díky tomu a intervenci ČNB reálný kurz spočítaný z nominálního kurzu a jednotkových mzdových nákladů loni oslabil o 5,2 procenta.

Současný rychlý růst exportu je především reakcí na oživení v Evropě, nicméně zvýšení konkurenceschopnosti prostřednictvím poklesu mzdových nákladů mu jednoznačně pomáhá. Dopady oslabení nominálního kurzu po zásahu centrální banky se teprve projeví v závěru letošního roku a v roce příštím.

Negativem vývoje mezd je dopad na domácí poptávku. Při stagnaci mezd i nezaměstnanosti (podle dat ČSÚ) logicky stagnoval také disponibilní důchod domácností. Zvýšení míry úspor domácností potom vedlo k poklesu spotřebních výdajů.

V letošním roce porostou mzdy relativně pomalu. Ve své prognóze počítám se zvýšením průměrné mzdy o 1,5 procenta na 25 500 korun, reálné zvýšení by mělo činit 0,9 procenta.


Váš názor
  •  
    11.03.2014 12:51

    Pane Marek váš článek je realistický i realný z vašeho pohledu. Jernom by jste si měl uvědomit, že vy máte realitu hooodně posunutou. Pokud jste moudrý člověk za kterého se vydáváte a já proti tomu nic nemám.Prosím jenom o trochu reality, protože to co jste napsal je sice reálné , ale hodně posunuté a skoro každý váš závěr je diskutabilní.
    Homo
    •  
      11.03.2014 17:59

      Hlavní ekonom Patria Finance David Marek pokračuje v nadvládě nad tuzemskými ekonomickými analytiky. Už třetí rok v řadě na stránkách tuzemských tiskovin. Takže moudrý je určitě, ale občas na to zapomíná a je vhodné mu to připomenout. Účastí v "kotlích" žádné body nepřibere ba naopak. Zrovna tak, degraduje svoji "osobu " nesmyslně tolerovanou diskuzí pod jeho články, na tomto "jeho" domovském portálu, kde by se slušelo vést "věcné". A k tématu. Statistiky platů a mezd a odměn jsou v naší zemi tak zavádějící jako "statistiky" některých faktorů z odhadovaných čínských ukazatelů. České zemědělství, stavebnictví, turistický ruch vykazuje poslední roky nízké mzdy. Ale vysoký stupeň mezd "šedých". Zrovna tak odměny, mzdy, přivýdělky studentu, důchodců a cizinců na různé DPP a DPČ tyto statistiky zkreslují. Pokud je váš odhad "průměrné mzdy " o 1,5 % tzn. že u některých oborů je kalkulováno procento vyšší. V energetice a bankovnictví se s tímto nárůstem, letos nepočítá. Technologie a ITT nedokáži posoudit. V kterém oboru by to tedy mohlo být , netuším.
      AMN
      • david Marek nikomu nevladne a ekonomickým analyzam už vůbec ne je to tlučhuba a nedouk z UK FSV
        11.03.2014 19:33

        Milá AMN Marek ničemu nerozumi tudíš ani nemůže ničemu vladnout den co den mě mozek nebere jak tentot ekonomický diletant opisovač a přepisovač statistik může být hlavním ekonomem Patrie -- Diskuse s panem Markem nemůže být věcna když pořád dokola blaboli nesmysly a i kdyby tuto diskusi kde mu už dobrých 6 let přopomínám že je nedouk aspon jendou četl případně někdo z jeho nadřízených už davno by se poučil nebo byl vyhozen....--- Milá AMN nemáš jakékoliv relevanti zanlosti o čemkoliv natož o ekonomice , nicméně blafy o růstech či poklesech procnet jsou k ničemu důležité je kolik lidi uvidí na svých kontech a kolik si za to v realu koupi a na to je jendouchá odpověd koupí si čím dal min a zboží čím dal horší kvality.....
        martík
        • Re: david Marek nikomu nevladne a ekonomickým analyzam už vůbec ne je to tlučhuba a nedouk z UK FSV
          11.03.2014 21:16

          jo jo - já vím, že ty a Jesse /můj oblíbený rocker/ vyjádříte vše nejlépe a nejdéle a nejhlouběji :-))) nicméně ocenuji, že ś vyměnil svoji obhroublou rétoriku za přijatelné "přínosné" repliky. btw. ale ani to není důvod, abych tvůj glorifikovaný spor,t začala brát na vědomí :-)))
          AMN
  • Muhahaha
    11.03.2014 11:36

    co jsi napsal, je ovšem výplod hodný plné hlavy :)
    Bob
  • pan marek přidal dalši ze svzých blabolů
    11.03.2014 11:19

    celý článek se dá shrnout jedinou větou : blb bla bla bla bbla bude lip - David dutá hlava Marek , halvni ekonom Patrie měsiční plat 300 000 kč ...... A to je celé. Já na jeho místě bych chodil kanalama a mlčel. Tolik kravin co tento pán napsal nemá snad obdoby a ještě halvni ekonom jak vypadají ti ne - halvní ...... PRostě a jednoduš lidi maji a budou mít málo pěněz, nezaměstnanost roste raketovým tempem , zásah ČNB byl výstřel úplně do temnoty .... HDP neroste , platy nerosu , lidi nekupujou, krize a recse nabíra na otáčkách blafy že bude líp a že už to všecko jede jsou kecy nedouků z FSS UK podobných jako Marek... Pane MArku děte zase do HYde park a tam řejte že za 25 000 tedy průměrnou mzud se dá koupit 700 litrů benzínu už jednou jste to tam řekl --- blbost jako krává....--- Tak pravil legendární investor ze zeleného Greenlandu
    martík
  •  
    11.03.2014 11:01

    Uplne najhorsie je, ked si vasi priatelia a pribuzny nie a nie najst pracu. Az ked sa zacnu obracat aj po uplne inych oboroch, ked uz hladaju a nenachadzaju ani pracu na ktoru su evidentne nad-kvalifikovany, vtedy si uvedomite, ze median a priemer a ich medzirocna zmena su hodne tak maximalne ekonomickych sprav. V realnom svete vypada boj o mzdu uplne inak.
    Eco
    • řekl bych,
      11.03.2014 11:21

      že tuto okolnost byť ne tak přímočaře jako vaše, sdělení p. Marka obsahuje.
      lime
      •  
        11.03.2014 12:21

        Ano, obsahuje. Vzdy som zastaval nazor, ze ked mate jednu nohu v hrnci z ladovou vodou a tu druhu v hrnci na sporaku, tak vam ten priemer moc nesvedci. Az teraz sa vsak dostavam do situacie, kedy jeden pribuzny pracuje v obore, kde pracu zozenie ihned, a druhy hlada marne uz tri mesiace. A to su obaja z matfyzu.
        Eco
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů