Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prodejní válka Applu a Samsungu v číslech

Prodejní válka Applu a Samsungu v číslech

16.05.2014 15:30
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

S každým novým modelem smartphonu, který je americkým či korejským výrobcem uveden na trh, jsou s několikatýdenním zpožděním zveřejňovány také čísla, kterých tato zařízení na světových trzích dosahují.

Podle korejského deníku Korea Economic Daily prodal Samsung v prvních 25ti dnech prodeje své vlajkové lodi Galaxy S5 celkem 10 milionů kusů. V porovnání s prvním modelem v sérii Galaxy, původním modelem S, kdy trvalo prodat 10 milionů kusů celkem 7 měsíců, je to jistě velký pokrok, ale podívejme se na celou situaci dynamickou optikou.

Prodat 10 milionů kusů zařízení Galaxy S trvalo Samsungu 7 měsíců, odbyt stejného počtu smartphonů Galaxy S2 trvalo 5 měsíců atd. Kolik času zabralo Samsungu prodat 10 milionů kusů dalších modelů znázorňuje následující tabulka (vše přepočteno na dny):

Model Počet dnů potřebných k prodeji 10 milionů kusů
Zlepšení
Galaxy S 210  
Galaxy S2

150

29%
Galaxy S3 50 67%
Galaxy S4 27 46%
Galaxy S5 25 7%
Z těchto čísel je patrné, že Samsungu se nejvíce vydařil debut modelu S3, kdy odbyt 10ti milionů kusů byl o 67% rychlejší, než tomu bylo při startu jeho předchůdce. Model S4 stále zachovával vysokou dynamiku růstu prodejů, milník 10ti milionů prodaných zařízení pokořil o 46% rychleji, a to zejména díky rozšíření distribuce telefonů Samsung na nové trhy a aktuálnímu boomu na trhu chytrých telefonů.

V kontextu těchto čísel je zřejmé, že 7% zrychlení prodejů nejnovějšího modelu S5 není pro Samsung příliš povzbudivá zpráva, a to i přes to, že telefon, jehož cena startuje v USA bez smlouvy již na 600 USD, byl představen spolu s dalšími doplňky, aplikacemi a funkcemi (prémiový účet LinkedIn, vouchery ke službě PayPal, doprovodné fitness aplikace atd.).

Za tímto klesajícím tempem rychlosti prodejů vidí analytici zklamání nad výbavou nového top-modelu. Svoji roli zde zřejmě sehrály chybějící funkce jako čtečka otisků prstů či senzor srdečního tepu, který by uživatelé mohli zaměstnat právě při používání zmíněných fitness aplikací, zásadnějšího vylepšení se nedočkal ani fotoaparát. Dalším důvodem může být také aktuální situace na asijském mobilním trhu, kde se začínají prosazovat menší výrobci low-end smartphonů za velmi nízké ceny. Samsung v dubnu oznámil za 1Q2014 nejnižší prodeje za posledních 5 kvartálů, podle společnosti Strategy Analytics také vůbec poprvé klesl jeho podíl na trhu chytrých telefonů.

Pokud bychom chtěli porovnávat dynamiku prodejů s hlavním konkurentem, společností Apple, je nutné zmínit také fakt, že při uvedení modelu Galaxy S5 dne 11.dubna Samsung nabízel tento model na 125 světových trzích, iPhone 5S a 5C byl v září loňského roku uveden pouze na 11 trhů. Odlišná je také strategie, kterým prodeje tito soupeři výsledky svých prodejů prezentují – Samsung uvádí, kdy se mu podařilo dosáhnout hranice 10 milionů prodaných kůsů, Apple volí odlišný model – prodej je spuštěn v pátek a společnost následně uvádí, kolik kusů přístrojů se za první prodejní víkend prodalo.

První iPhone v roce 2007 dosáhl hranice 1 milionu prodaných kusů za 74 dní, toto číslo však nemůže o situaci na mobilním trhu nic vypovídat. Jednalo se o první plně dotykový smartphone na světě a první model Samsungu řady Galaxy (tedy S) byl zveřejněn až v roce 2010. Nástupci tohoto modelu, tedy iPhone 3G a 3GS dosáhly milníku 1 milionu prodaných kusů již první víkend. Další hodnoty a dynamiku znázorňuje následující tabulka:

Apple Počet prodaných kusů za 1. víkend Nárůst
iPhone 3G a 3GS 1 milion  
iPhone 4 1,7 milionu 70%
iPhone 4S 4 miliony 135%
iPhone 5 5 milionů 25%
iPhone 5S a 5C 9 milionů 80%
80% nárůst u nejnovějších modelů značky Apple je mírně zkreslen faktem, že poprvé v historii společnosti byly zveřejněny dva modely smartphonů současně. I přesto se však jedná o nevídaný nárůst. Applu se tak dokonale povedlo využít situace, kdy uváděl svůj nový model na čínský trh v první den prodeje, přestože jej zatím nenabízel skrze tamějšího největšího operátora China Mobile.

Samsung tedy prodal 10 milionů svého aktuálního topmodelu za 25 dní, Applu se podařilo prodat 9 milionů kusů za pouhý jeden víkend, tedy za 1/8 tohoto času. Z výše uvedené dynamiky je zřejmé, že Apple vsází na blockbusterový prodej svých modelů, kdy do jednoho modelu (naposledy dvou) soustředí veškerou svoji invenci a na získání tržního podílu v prvních dnech prodejů těchto high-end zařízení, zatímco Samsung o své zákazníky bojuje na více trzích záplavou své široké škály modelů chytrých telefonů.

(Zdroj: Bloomberg)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.