Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat mozků

Návrat mozků

12.06.2014 17:37

V roce 1968, když jsem studoval na důstojnické škole Mons Officer Cadet School v Británii, jsem musel do nemocnice. Tam jsem se setkal s lékařem, který k mému překvapení mluvil plynně arabsky. Dozvěděl jsem se, že je v Británii krátce, a tak jsem se ho dotázal, jestli má v plánu zůstat, nebo se vrátit domů. Odpověděl mi arabským rčením, které v překladu říká: „Domov mám, kde se najím.“

Slova onoho lékaře mne provázela mnoho let, protože podtrhávala rozpor mezi idealizovaným pohledem na „domov“ a nemilosrdnou realitou života, která nutí talentované lidi k odchodu z domova.

Můj lékař byl klasickým případem jevu zvaného „odliv mozků,“ který už desítky let postihuje rozvojové země. Ty vynakládají cenné zdroje na vzdělávání lékařů, techniků a vědců v naději, že se stanou hybateli prosperity. Pak se zděšením sledujeme, jak odcházejí na Západ a příslib svého nadání si berou s sebou.

Každý má samozřejmě právo zvolit si lepší život, kdekoli na světě si přeje. Chápeme, proč nadaní lidé odcházejí. Talent jako magnet přitahují příležitosti.

Opouštěné země to ale pociťují jako nekonečný bludný kruh: potřebují talentované lidi, aby vytvořily příležitosti, jenže bez příležitostí talent tíhne k jasným světlům Západu. Navíc OSN a OECD uvádějí, že migrace za prací se od roku 2000 rozrostla o třetinu. Každý devátý absolvent univerzity v Africe teď žije a pracuje na Západě. Mnozí se nevrátí: u kvalifikovaných pracujících je šestkrát vyšší pravděpodobnost, že zůstanou v cizině.

Teď se ale děje cosi pozoruhodného. V některých zemích se směr toku mozků obrací. Příčiny jsou fascinující a máme důvod k optimismu, že lze prolomit bludný kruh a změnit bilanci nadějí a příležitostí mezi rozvojovými a vyspělými zeměmi.

Nová studie LinkedIn (162,34 USD, -0,02%), největší profesní online sítě a náborové platformy na světě, zjišťuje mezi jejími členy čistý mezinárodní pohyb talentu. Na vrcholu žebříčku destinací pro nadané lidi je má vlast, Spojené arabské emiráty (SAE), s čistým přírůstkem talentu ve výši 1,3 % pracovních sil v roce 2013. Mezi další „magnety talentů“ patří Saúdská Arábie, Nigérie, Jižní Afrika, Indie a Brazílie.

Ještě zajímavější je, že vyspělé země tvoří necelou třetinu čistých dovozců talentu. Ostatně nejvýraznějšími vývozci talentu jsou v této studii Španělsko, Británie, Francie, Spojené státy, Itálie a Irsko. Bohaté země, které až donedávna vábily nejbystřejší hlavy, nám teď posílají své vlastní.

Samozřejmě, jedná se o jedinou studii a řada chudých zemí stále trpí chronickým exodem nadaných lidí. Údaje OECD ukazují, že míra migrace absolventů vysokých škol z mnoha zemí Afriky a Latinské Ameriky přesahuje 50 %.

Víme, že odliv mozků je často funkcí jistoty a bezpečnosti stejně jako ekonomických příležitostí. Tragédie odehrávající se v blízkovýchodních zemích sužovaných konflikty a nestabilitou tkví dílem v tom, že kdyby jejich nejnadanější synové a dcery mohli uplatnit své dovednosti doma, stali by se součástí řešení: hybateli míru, působícími skrze rozvoj. Tím důležitější je zkoumat, jak se některým rozvojovým zemím podařilo odliv zvrátit.

Základní ingrediencí jsou příležitosti. Talentovaní lidé přirozeně proudí do zemí, které vytvářejí prostředí pro hospodářský růst, ulehčují život podnikatelům, vábí a vítají investice a pěstují kulturu úspěchu. Schopné lákají výzvy a možnosti.

V mnoha částech Západu se příležitosti v tomto rozsahu stávají nedostatkovým zbožím. To však v rozvojovém světě neplatí – přinejmenším v zemích s chutí a odhodláním zavést solidní správu a vytrvale zvyšovat svou konkurenční schopnost.

Zadruhé, velmi záleží na kvalitě života. Ještě v minulé generaci by mnozí nadaní jedinci považovali práci mimo Západ za „krušné umístění“. Současné životní úrovně kupříkladu v SAE patří k nejvyšším na světě. Dokládáme, že úsilí o zvrácení odlivu mozků je také úsilím o vytvoření nabídky lepšího života pro občany a usedlíky. Ostatně prvořadým zájmem dobré vlády kdekoli na světě je produkovat štěstí.

Náš příběh je příběhem naděje zejména pro Střední východ, kde generace konfliktů a zoufalství vyvolávají vysoké míry emigrace. Odjakživa tvrdím, že nejlepší řešení svárů a potyček arabského světa tkví v rozvoji zdola a v ekonomických příležitostech. Teď jsme ukázali, že je možné zvrátit síly, které dříve odváděly většinu našich nadaných lidí.

Dalším pramenem naděje je skutečnost, že k tomuto obratu může dojít pozoruhodně rychle. Výzkum ukazuje, že odliv mozků může neúměrně sužovat malé země. My jsme ale dokázali, že i malé zemi jako SAE, dokonce v regionu rozštěpeném konflikty, se vyplácí vytvořit ostrov příležitostí.

Rád bych ale řekl jasně: zvrátit odliv mozků neznamená jen ucpat netěsnosti. Je potřeba proměnit bludný kruh ve spirálu pozitivního vývoje. Přilákáním nejnadanějších lidí z celého světa dokážeme vytvořit živou a pestrou společnost, která bude motorem inovací a prosperity – a ty budou dále přitahovat talenty.

Aby to fungovalo, musíme věřit v lidi. Kapitálem budoucnosti jsou lidské bytosti – jejich nápady, inovace, sny a vztahy. V tomto smyslu není „návrat mozků“ sám o sobě až takovým úspěchem, ale jde o významný ukazatel rozvoje, protože kam dnes směřují bystré hlavy, tam se zítra budou dít velké věci.

Autor: Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm Viceprezident a premiér Spojených arabských emirátů a vládce Dubaje.

Copyright: Project Syndicate, 2014.


Čtěte více:

Spouštíme nový web Patria Forex!
12.06.2014 10:07
V těchto dnech společnost Patria Direct spouští nový web pro svůj prod...
Něco bude muset povolit
11.06.2014 15:27
O predikčních schopnostech trhů můžeme pochybovat, určitě ale není k z...
Proč je Twitter a Facebook možná skrytým vítězem fotbalového šampionátu
12.06.2014 11:54
Twitter (NYSE:TWTR) a Facebook (NASDAQ:FB) jsou dvě z těch největších ...

Váš názor
  • Loajalita
    13.06.2014 12:14

    Loajalita to je věc, která se v Čechách rozhodně nenosí . Je třeba si vážit loajálních zaměstnanců a zvlášť lidí , kteří jsou naprosto loajální .
    Jezdec.
    •  
      13.06.2014 14:15

      Mne prislo, ze clanok bol viac o veciach typu "Islamic Sharia" vs. "Arab Charter on Human Rights" nez o loajalite obcanov. A tiez bol viac o moznostiach uplatnit sa arabskom svete vs. na zapade, nez o exode ludi z Ciech.
      Eco
  •  
    13.06.2014 11:34

    Keby to napisal nejaky ekonom, tak si poviem, ze je to dalsi zvast o tom, ako by to bolo super, keby to bolo realne.. Pokial si to mysli "Viceprezident a premiér Spojených arabských emirátů a vládce Dubaje" tak je tu konecne povedzme ista sanca, ze bude skutocne realizovat rozhodnutia, ktore zmenu dalej podporia.
    Eco
  • Má pravdu ten pán,
    12.06.2014 20:09

    na Araba velmi dobré. Myslím , že toto a globalizace rozleptá ortodoxní islamisty do 50let. A zbytek pobijou Amíci Hellfires raketami z dronů.... To je světa běh. :-)
    občan
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.