Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - agentura S&P ponížila ruský rating do spekulativního stupně

Rozbřesk - agentura S&P ponížila ruský rating do spekulativního stupně

27.01.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

My čekali jaro a zatím přišel sníh - zní nejen parafráze jedné kotlíkářské písně, ale stejně jako by se chovalo počasí a to jak to skutečné, tak to na globálních finančních trzích. Zatímco globální trhy vcelku snadno vstřebávaly vítězství extrémní levice, které hrozí přerůst v další “dobrovolný” default země, tak přišla jiná rána a opět souvisela s kreditním rizikem země.

Pozdě večer našeho času seslala agentura S&P ruský rating do tzv. spekulativního stupně, neboli ruské vládní obligace dostaly přívlastek “junk”, neboli prašivé. Ruský rating tak opouští investiční stupeň po deseti letech, přičemž důvody, proč se tak děje, jsou nabíledni. Je to pochopitelně kombinace kolapsu cen ropy s vojenským konfliktem na východní Ukrajině, který přiměl Západ k tomu, aby na Rusko uvalil sankce. Obojí dramaticky zhoršilo fiskální pozici, na což musely reagovat i ratingové agentury. S&P tedy není jediná agentura, která snížila hodnocení ruského dluhu - minulý měsíc tak učinila i konkurence, tedy agentury Moody's a Fitch. Ty však na rozdíl od S&P nebyly tak agresivní a ponechaly Rusko v investičním stupni, neboli stále drží rating na úrovni BBB-.

A to je možná důvod, proč navzdory tomu, že kreditními trhy již byl propad ruského rizika do spekulativního stupně (na úroveň BB+ a níže) očekáván, rubl i ruské akcie na akci S&P stejně velmi negativně zareagovaly. Jak Moody's, tak Fitch opentlily ruský rating negativním výhledem, což značí, že další downgrade na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Zareaguje-li Fitch a Moody's brzy jako S&P , může Rusko brzy zcela vypadnout z investičního stupně, což může být pro řadu institucionálních investorů problém a budou muset Rusko opustit, neboť jejich interní pravidla mohou být nastavena tak, že mohou investovat jen v zemích s investičním ratingem. Neboli, pošlou-li Moody's a Fitch po vzoru S&P ruský rating na úroveň BB+, tak to automaticky může znamenat další odliv portfolio investic z Ruska a to aniž by došlo k dalšímu zhoršení jeho kreditního rizika.

Forex - region
Výsledek řeckých voleb středoevropské měny příliš nepotěšil. Nicméně propad byl pouze krátkodobý a jak koruna, tak zlotý s forintem dokázaly své ztráty do konce obchodování vymazat. Pro úplnost je třeba dodat, že výsledek řeckých voleb naopak nahrává švýcarskému franku, což nijak netěší Polsko, kvůli půjčkám v této měně (Maďaři již kurz forintu k franku na konverzi půjček stanovili na konci minulého roku). Polská premiérka se k tomuto problému včera vyjádřila a naznačila, že vláda je připravena držitelům těchto půjček pomoci na úkor bank. Tento výrok pocítily zejména akcie polských bank.

Dnes bude zasedat maďarská centrální banka. Podle našeho názoru ale po akci ECB k dalšímu snížení sazeb nepřistoupí. Nicméně záporná inflace může vést členy bankovní rady k holubičí rétorice. Za zmínku dnes také stojí rozhovor s viceguvernérem Vladimírem Tomšíkem, jehož článek nedávno spustil spekulace o posunu intervenčního pásma koruny. V dnešním rozhovoru na toto téma říká, že pro změnu v kurzovém závazku nevidí důvod. Určitou pozornost by mohly po listopadovém propadu přitáhnout i prosincové polské maloobchodní tržby.

EUR/USD
Euro v první reakci na řecké volby propadlo, ale pak většinu ztrát smazalo a skončilo v lehkém plusu v okolí 1,125 EUR/USD. Euro vyčkává, jak nastartují skutečná jednání mezi novou řeckou vládou a Trojkou. V mezičase pravděpodobně načerpalo trochu síly z lepšího indexu německé podnikatelské nálady Ifo - ten rostl třetí měsíc v řadě.

I když se euro může načas zklidnit, nervozita přetrvává. Vyjednávání mezi novou řeckou vládou a Trojkou pravděpodobně nebudou jednoduchá. Vzdálenost mezi vyjednávacími pozicemi Syrizy a Trojky je velká a budoucí dohodě neprospěla ani volba koaličního partnera - Nezávislí Řekové jsou výrazně pravicová strana ostře se vymezující vůči řeckým záchranným programům. Pokud nebude dohoda na stole do konce února, mohou mít Řekové potíže se splátkami svých závazků vůči mezinárodním věřitelům.

Včera se také znovu dostal pod tlak ruský rubl. Ratingová agentura S&P srazila jeho rating na BB+ (mimo investiční stupeň poprvé za posledních deset let). Současně napětí na východě Ukrajiny nepolevuje a ve vzduchu visí nové sankce. Dolar tak v Rusku stojí opět skoro 70 rublů.


Čtěte více:

VIG zveřejnil předběžné výsledky v souladu s očekáváními
27.01.2015 8:25
Pojišťovací společnost Vienna Insurance Group (VIG), působící v Rakous...
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách
27.01.2015 8:34
ČRPražská burza zahájila nový týden solidním ziskem, když včera index ...

Váš názor
  • ahoj tono
    27.01.2015 15:53

    Preco sa zahadzujes s tymi zosranymi pepikmi. Ty nevies vari ze ako oni bojuju, nepoznas ich bojove heslo " Počkáme až nepřítel odejde, a pak hrrr na něj"? Posranej zdegenerovanej lid to je. Neda se ani mluvidt o ceskom narode, lebo ten ma znacne naruseny geneticky kod ( viz Koukolik v CT24 plný deprivantov). Posledni cesi odisli na vychod s bratrikmi a tam splynuli so slovakmi. Toto co zije v cesku to su len bastardi po svedoch a nemcoch. Chudaci Moravaci za nich trpia. Toto cudo si nikdy nedokazalo ani len vladnut ako v minulosti tak aj teraz. Vzdy ich museli drzat Slovaci, alebo Moravaci. Ked aj nie priamo, tak chodili po rady k svojim manzelkam. A to je samozrejme, lebo to uz nesu slovania, len bastardi. A zo zapadnej prdele ich vzdy vytahovali Rusi. Ale dodnes smrdia za hovnom a hovnom aj su.
    jářku
    • Re: ahoj tono
      27.01.2015 20:33

      ... pán je trochu xenfob, že. A blbý k tomu.
      ☺lolek☺
    • Re: ahoj tono
      27.01.2015 17:26

      A je to venku. Opěr si dokázal, že to dokážeš. Obdivuji Tvoji rodinu ,jaké xenofobní hovado musí snášet, k čemuž ji přeji hodně trpělivosti. Není jednoduché pečovat o nemocné nevyrovnané jedince.
      Velkamedvědice
    • Re: ahoj tono
      27.01.2015 17:26

      A je to venku. Opěr si dokázal, že to dokážeš. Obdivuji Tvoji rodinu ,jaké xenofobní hovado musí snášet, k čemuž ji přeji hodně trpělivosti. Není jednoduché pečovat o nemocné nevyrovnané jedince.
      Velkamedvědice
    • Re: ahoj tono
      27.01.2015 16:49

      Cituji: Už 4. května 1939 (tedy zhruba sedm týdnů po vzniku Slovenské republiky) vydalo Předsednictvo vlády „Nariadenie č. 4003/1939 k súpisu komunistov, marxistov a Čechov na Slovensku“. Zdůvodnilo to snahami některých živlů narušit klid a veřejný pořádek". To by se ti asi líbilo vrátit, že?
      sgt.Mike
    • Re: ahoj tono
      27.01.2015 16:45

      ...měl bys dostat přes držku, hajzlíku....
      keris
      • Jojo
        27.01.2015 16:47

        http://haka.blog.idnes.cz/c/338725/Vyhaneni-Cechu-ze-Slovenska.html
        sgt.Mike
    • odsun Čechů ze Slovenska
      27.01.2015 16:36

      http://www.cesi.sk/bes/04/01/041odsun.htm
      sgt.Mike
    • Re: ahoj tono
      27.01.2015 16:33

      Wow. Až na ty Rusy by z tebe měl Hlinka radost :-))
      sgt.Mike
  •  
    27.01.2015 10:29

    Výroba vzrostla, protože vyrábí ty své "humanitární konvoje" po jejichž zaslání povstalci zázračně ožijí a mají opět plno výzbroje, munice a podnikají útoky...
    sgt.Mike
    •  
      27.01.2015 11:23

      Spíš bych řekl, že je tam chyba při očištování průmyslové výroby o inflaci. Přece jen 1% za týden je docela dost.
      ..
    •  
      27.01.2015 10:37

      Jen ty brambory a maso musí dovážet z mongolska :-)))
      Jesse
      •  
        27.01.2015 10:43

        AK SI SI NEVŠIMOL CELY VESMIRNY PROGRAM NA ORBITALNEJ STANICI JE LEN VĎAKA RUSKYM LODIAM KDE SU RAKETOPLANY ? ALE VRATIM SA K PROBLEMATIKE Z TOHO VYPLIVA ŽE SANKCIE POŠKODZUJU JEDINE EUROPU LEBO NAŠE VÝSLEDKY SU PRÁVE OPAČNE
        TONO
        •  
          27.01.2015 10:55

          Naopak, musí se přitvrdit a zahájit dodávky zbraní protistraně, rptože Rus rozumí jen síle.
          sgt.Mike
          •  
            27.01.2015 11:05

            TO BI MUSELI AJ VEDIET BOJOVAT. A VELITELIA BY MUSELI VEDIET AJ STRATEGICKY ROZMYSLAT TO SA TÝKA AJ VELITELOV Z NATO KTORY PRISLI NA NAVSTEVU
            TONO
            •  
              27.01.2015 11:19

              Ty jsi vojenský odborník, že dokážeš posoudit kvalitu velení stran na východní Ukrajině?
              sgt.Mike
              •  
                27.01.2015 11:38

                Tono je spíš něco mezi lysenkem a broukem pytlíkem.
                ..
                •  
                  27.01.2015 11:43

                  PRECITAJ SI KNIHU MARSAL ŽUKOV A MOŽNO POCHOPIŠ . A EŠTE JEDNA MYŠLIENKA NAJLEPŠI ŠACHISTI SU RUSI A TAK DLHO NIKTO
                  TONO
                  •  
                    27.01.2015 12:35

                    Já jen ,že pokud přijmu tvou hypotézu o kvalitě vojenského vedení operací povstalců/Rusů, tak signifikantně časově koreluje s dodávkami "humanitární pomoci" z Ruska. To jim tedy musí posílat nějakou ginko bilobu nebo co :-DD
                    sgt.Mike
                  • Tono
                    27.01.2015 12:31

                    Přečti si Soouostroví gulag od Solženicina a pochopíš. Mě žádný rus v šachách neporazil. Že ty si myslíš, že Kasparov je rus?
                    Velkamedvědice
                  •  
                    27.01.2015 12:10

                    A ty si zase pořečti něco o tom, kdo byl generál Patton. Tomu ten tvůj alkoholik Žukov nesahá ani po paty.
                    Jesse
                    •  
                      27.01.2015 12:38

                      MYSLIŠ TOHO KTORY PRE SVOJU PRUDKU A SUŤAŽIVU POVAHU POSIELAL NA SICILII VOJAKOV NA SMRŤ . TY POROVNAVAŠ RADOVEHO GENERALA S MARŠALOM KTORÝ VELIL CELEJ ČERVENEJ ARMADE A KTORY ZVRATIL VOJNU PROTI FAŠIZMU ? TAKYCH BEŽNÝCH MALA ČERVENA ARMADA NA KAŽDOM FRONTE ASPOŇ DVOCH. POVEDZ KTORÝ AMERICKY GENERAL VYHRAL AKUKOĽVEK VOJNU
                      TONO
                      • Tono
                        27.01.2015 12:47

                        Takže Ty zbytečné ztráty milionů vojáků, kteří byli požíváni jako živé štíty jdou na odpovědnost Žukova?
                        Velkamedvědice
                    •  
                      27.01.2015 12:36

                      Ale zase Rusové umí posílat lidi na smrt po milionech - v tom drží rekord jak za války, tak i v dobách míru :-D
                      sgt.Mike
                      •  
                        27.01.2015 12:38

                        MYSLIŠ TOHO KTORY PRE SVOJU PRUDKU A SUŤAŽIVU POVAHU POSIELAL NA SICILII VOJAKOV NA SMRŤ . TY POROVNAVAŠ RADOVEHO GENERALA S MARŠALOM KTORÝ VELIL CELEJ ČERVENEJ ARMADE A KTORY ZVRATIL VOJNU PROTI FAŠIZMU ? TAKYCH BEŽNÝCH MALA ČERVENA ARMADA NA KAŽDOM FRONTE ASPOŇ DVOCH. POVEDZ KTORÝ AMERICKY GENERAL VYHRAL AKUKOĽVEK VOJNU TONO
                        TONO
                        •  
                          27.01.2015 12:48

                          Ha ha.Ty budeš nadporučík Lukáš a vrazilo se Ti do hlavy...
                          Velkamedvědice
                        •  
                          27.01.2015 12:43

                          Glorifikuješ úlohu Rudé armády přesně tak, jak se vyučoval dějepis na ZŠ za dob hlubokého míru. Co takhle přiznat, že bez dodávek spojenců by se Rusko nevzchopilo atd...? Druhou světovou prostě nevyhráli Rusové. Byli jednou z vítězných mocností. Na rozdíl od těch ostatních ale oni si osvobozené území porobili.
                          sgt.Mike
                          •  
                            27.01.2015 12:53

                            A ČO TAK PRIZNAŤ ŽE RUSKO ZA DODAVKY PLATILO ZLATOM PLATINOU DIAMANTAMI . PREČO ZAPAD OTVORIL DRUHY FROT AŽ KEĎ ČERVENA ARMADA HNALA FAŠISTOV , PREČO NEOTVORILI DRUHY FRONT KEĎ FAŠISTI BOLI PRED MOSKVOU
                            TONO
                            • Tono
                              27.01.2015 12:55

                              Pak je škoda, že jste se přidali k fašistům
                              Velkamedvědice
                              • Re: Tono
                                27.01.2015 12:56

                                Nemluvě o faktu, co rusové sebrali nám. Od hodinek po uran..
                                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data