Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Euro pod tlakem zrychlených nákupů ECB a nekooperativního Řecka

Rozbřesk - Euro pod tlakem zrychlených nákupů ECB a nekooperativního Řecka

20.05.2015 9:30
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Centrální banky se opět v posledních hodinách stávají určujícím faktorem dění na globálních trzích.

Konkrétně včera akcie, dluhopisy i dolar zamířily během evropského obchodování vzhůru poté, co se na trh dostala informace, že ECB plánuje během května a června urychlit nákupy dluhopisů. Pikantní na tom je, že tuto informaci vynesl ven člen bankovní rady ECB Benoît Coeuré již v pondělí večer na neveřejném setkání pro ekonomy a investory! Jinak řečeno, ti šťastlivci měli před ostatními výhodu “insider” informace a mohli zaujmout “správné” pozice, neboť ECB vše zveřejnila až v úterý po ránu. Tuto epizodu by možná nebylo zapotřebí přeceňovat, kdyby se však dotyčný centrální bankéř omezil na tradiční mlžení o důležitosti a blahodárných efektech inflačního cílení. Nicméně vzhledem k tomu, že ECB manipuluje miliardami euro a výrazně ovlivňuje ceny aktiv v Evropě, musí si každý člen jejího vedení přesně uvědomit, co je a není veřejná resp. kurzotvorná informace.

Dnes to může být naopak americký Fed, který může pohnout tržní kapitalizací globálních trhů v řádu miliard dolarů. Večer bude totiž zveřejněn podrobný zápis z posledního jednání jeho vedení (FOMC), které se mimochodem odehrálo již 29. dubna, takže jeho znění již zná také spousta lidí z americké centrální banky. V zápise se budou investoři zejména pídit po jakýchkoliv náznacích toho, zdali by Fed mohl zvýšit úrokové sazby třeba již na svém příštím zasedání - tedy 17. června. Kratší komentář zveřejněný po dubnovém zasedání v tomto ohledu totiž nemluvil jasnou řečí a i v posledních týdnech se hlavní představitelé Fedu vyslovují spíš dvojsmyslně. Podle našeho názoru však zápis nakonec (opět) ukáže, že holubice mají ve FOMC jasnou převahu, takže červen rozhodně ne. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že některá důležitá slabší data jako třeba maloobchodní tržby či statistiky z trhu práce byly zveřejněny až květnu, může zápis akcentovat zpomalení americké ekonomiky jako přechodné. To pak může vyvolat dojem, že Fed letos zvedne úroky dříve, než si trhy aktuálně myslí (přelom roku 2015 a 2016), přičemž přirozenou tržní reakcí může být další tlak na růst úroků a třeba silnější dolar.

Region - forex
Vyšší volatilita eurodolaru se projevovala i na regionálních trzích a forint se zlotým po zprávách o rychlejších nákupech dluhopisů ze strany ECB prudce posilovaly. Zlotý sice zisky v průběhu dne mazal (nepatrně k tomu mohl přispět i mírně pomalejší růst mezd v dubnu), nicméně i tak posílil vůči euru asi o půl procenta. Forint posiloval výrazněji (1,3 %), zatímco kurz koruny se vůči euru měnil relativně málo.

I dnešek bude v regionu zejména ve znamení polských statistik, tentokrát z průmyslu a maloobchodu. I dnešní čísla by měla zlotému spíše nahrávat.

Dluhopis
Dluhopisy sice včera nejprve těžily ze zprávy o tom, že ECB v květnu a červnu urychlí nákupy dluhopisů resp. ze slabšího indexu podnikatelské nálady v Německu (ZEW), avšak později odpoledne se karta obrátila. Prudký růst výnosů během americké seance měly totiž na svědomí dubnová čísla o nově zahájených stavbách domů v USA, které vyskočily na pokrizová maxima.

Svoji roli však mohla sehrát i příprava pozic před dnes zveřejněným zápisem z dubnového jednání FOMC. V zápise se budou investoři zejména pídit po jakýchkoliv náznacích toho, zdali by Fed mohl zvýšit úrokové sazby třeba již na svém příštím zasedání - tedy 17. června. Kratší komentář zveřejněný po dubnovém zasedání v tomto ohledu totiž nemluvil jasnou řečí a i v posledních týdnech se hlavní představitelé Fedu vyslovují spíš dvojsmyslně. Podle našeho názor však zápis nakonec (opět) ukáže, že holubice mají ve FOMC jasnou převahu, takže červen rozhodně ne. Na druhou stranu text může akcentovat zpomalení americké ekonomiky jako přechodné. To pak může vyvolat dojem, že Fed letos zvedne úroky dříve, než si trhy aktuálně myslí (přelom roku 2015 a 2016), přičemž přirozenou tržní reakcí může být další tlak na růst úroků.


Váš názor
  • Zbavit funkce, zavrit a zabavit majetek
    20.05.2015 10:04

    Informaci o zvyseni objemu QE meli nekteri investori drive, nez vysla oficialni zprava. https://www.boerse-go.de/nachricht/skandal-ezb-benachteiligt-private-marktteilnehmer,a4211340.html
    cober
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data