Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Varoufakis si pustil pusu na špacír, zatímco jednání v neděli zkolabovala za 45 minut

Varoufakis si pustil pusu na špacír, zatímco jednání v neděli zkolabovala za 45 minut

15.06.2015 8:34
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Řecký ministr financí Janis Varufakis se v rozhovoru, který dnes zveřejnil německý list Bild, postavil proti odchodu Řecka z eurozóny. Podle ministra by to nebylo rozumné řešení řecké dluhové krize a jedinou možností pro Řecko je restrukturalizace dluhu.

"Vylučuji 'Grexit' jako rozumné řešení," řekl Varufakis listu. Grexit je používaný zkrácený výraz pro odchod Řecka z eurozóny - Greek exit. "Ale nikdo nemůže vyloučit vše. Já nemohu vyloučit, že zemi zasáhne kometa."

I poslední víkendové jednání o ukončení patové situace mezi Řeckem a jeho zahraničními věřiteli skončilo krachem a evropští představitelé neskrývají pocit marnosti. Atény tak pomalu směřují k bankrotu, který ohrožuje jejich budoucnost v eurozóně.

Varufakis však stále věří, že je možné, aby se Řecko s věřiteli rychle dohodlo. Podle něj jedinou možností pro zemi, aby byla schopna splácet své zadlužení, je restrukturalizace dluhu. Jak si restrukturalizaci představuje ale v rozhovoru neupřesnil. Takový krok může zahrnovat prodloužení splatnosti dluhu, snížení úroků či seškrtání dluhu, nebo kombinaci těchto možností. Dohoda je podle Varufakise možná, pokud se jednání zúčastní také německá kancléřka Angela Merkelová.

"Nechceme žádné další peníze," řekl Varufakis Bildu, který píše kriticky o záchraně Řecka, a dodal, že Německo a zbytek eurozóny již daly Řecku hodně peněz. "Dohoda by mohla být dosažena během jedné noci. Ale musí se na ní podílet kancléřka."

Varufakis rovněž upozornil, že úsporný program selhal. Jeho vláda podle něj chce zabránit odchodu Řecka z eurozóny, ale potřebuje restrukturalizaci. Ta je podle něj jediným možným způsobem, jak zajistit, že Řecko bude schopné své dluhy splácet. Jakékoli dohodě o restrukturalizaci dluhu by prý řekl "ano" a Řecko by se vzdalo další pomoci, pokud by mu Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond a Evropská unie nabídly snížení dluhu.

Řecko je stále připraveno jednat s věřiteli. Varufakis však zopakoval, že Atény neustoupí v otázce snižování penzí a mezd. Upozornil také, že pokud věřitelé donutí Řecko příliš zvýšit daň z přidané hodnoty, bude mít země problémy s jejím výběrem, napsala agentura Reuters.

Penze a daň z přidané hodnoty byly jablkem sváru také při nedělním jednání mezi řeckým týmem a věřiteli. Euro reagovalo propadem na zprávu z Bruselu, že jednání byla přerušena jen po 45 minutách poté co propast mezi věřiteli a řeckou vládou ohledně požadovaných úprava řeckých daní a penzijního systému byly vnímány stále jako nepřekonatelné.

Obchodníci tak nyní vzhlížejí k 18. červnu, kdy se má sejít skupina ministrů financí zemí platících eurem, někdy známá jako Euroskupina. Od té se očekává, že by mohla konečně prolomit propast mezi požadavky a tím, co jsou Řekové ochotni akceptovat.

Přesto všechno však přišel jasný signál od největšího věřitele Řecka, tedy od Německa, že mu dochází trpělivost. Michael Grosse-Broemer, což je parlamentní sok kancléřky Merkelové řekl v televizi ZDF, že Grexit se musí brát v potaz, poté co řecká vláda nedělá po čem její věřitelé již dlouho volají.

Gabriel, což je lídr koaliční strany pro Merkelové sociálně-demokratickou stranu, který ještě v únoru volal po dialogu a trpělivosti s Řeckem, byl ještě přímější. Řekl totiž, že nedopustí, aby němečtí pracovníci a jejich rodiny platili za přehnané volební sliby nějaké částečně komunistické vlády.

Zdroj: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Asijské akcie otevřely nový týden ztrátami kvůli krachu jednání Řecka s dlužníky
15.06.2015 8:05
Neúspěch jednání ohledně řeckého dluhu o víkendu přinesl na trhy nervo...
Souhrn pátečního vývoje na světových burzách
15.06.2015 8:20
ČRPražská burza v poslední obchodní seanci minulého týdne krvácela, in...

Váš názor
  •  
    15.06.2015 10:27

    Vyhodit z euroznony, vyhodit z EU, ohradit hranicami... hlhy im odpustit, ale nechaju si moslimskych imigrantov. To znie fer :-)
    singerko
  • Hádejte
    15.06.2015 9:22

    proč Varoufakis trvá na přítomnosti Merkelové na rokování. Dejte si do souvislosti nedávné osobní neveřejné setkání Merkelové a Obamu a bude vám jasno. Merkelová dostala instrukce o tom jak je Řecko pro NATO a USA důležité a proto nemůže být z otěží EU propuštěno. Angela to samozřejmě nemůže otevřeně přiznat a muBarack se zase nemůže přímo zúčastnit rokování s Řeckem. Věřitelé již všelico tuší, že přijdou zkrátka a tak na poslední chvíli dělají mocné bububu. Stále tvrdím, Řecko zaplatí jen nepodstatnou část dluhů a zbytek my - daňoví poplatníci EU. Důvod? Mocenskopolitické a geopolitické zájmy jestřábů NATO jsou přednější. Vsaďte se.
    hb
    • Re: Hádejte
      15.06.2015 10:04

      Myslím, že Řecko zase tak pro USA důležitý není. To by si Merkelová vykopala v Německu hrob. Řesko nebude z EU vypuštěno, ale maximálně z eurozony a to je rozdíl a pak mu bude v rámci EU pomoženo.
      tk69
  • Zajímavá reakce
    15.06.2015 8:51

    Zajímavé je, že euro po takovém závěru oslabilo, ačkoli je to dobrá zpráva, že někdo dbá o splácení dluhů a udržení hodnoty peněz.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Zajímavá reakce
      15.06.2015 9:00

      ....protože je stále jasnější, že dlužníci své peníze už nikdy neuvidí - hraje se už jenom o to, jestli to řecko bude stát vyloučení z eurozony nebo ne. dovolil bych si chytrým pánům a kancléřce dát radu: ukončete tuto trapnost co nejdřív.
      keris
      •  
        15.06.2015 9:30

        Šance, že by věřitelé dostali většinu svých peněz zpět je pořád od samého začátku stejná a je asi tak velká jako šance rozdojit kozla. Bude to ještě dlouhé a trapné neb německá veřejnost je proti odpouštění a slibem nerazmoutíš a řeci na splacení nemají. Nedivil bych se, kdyby ty tahanice pokračovali i v dalších letech (něco jako diskuze o DPH).
        ..
      •  
        15.06.2015 9:26

        Ukoncete politicky projekt spolecne evropske meny co nejdrive! Danovy poplatnik, zejmena v Nemecku, musi byt u vytrzeni.
        cober
        •  
          15.06.2015 9:32

          Němci jsou národ, který z Eura nejvíce profituje.
          ..
      •  
        15.06.2015 9:14

        asi tak nějak. Tohle už není komedie, ale tragédie.
        tk69
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.