Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poptávka po ropě poroste, nabídka však bude stoupat krkolomnou rychlostí

Poptávka po ropě poroste, nabídka však bude stoupat krkolomnou rychlostí

12.08.2015 13:02
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Vyšší čerpání ropy organizací OPEC spolu s uvadající poptávkou z Číny by mohlo ropu dohnat až na nejnižší úrovně od vrcholu z doby finanční krize. Ropa WTI se včera poté, co OPEC přiznal pumpování rekordního objemu ropy a Čína devalvovala svou měnu, podívala na letošní minima a nebyla ani příliš daleko od prolomení hranice 40 dolarů za barel. WTI se včera propadla o více než 4 procenta. Čínská devalvace totiž dost možná naznačuje ještě větší než očekávané zpomalení čínského ekonomického růstu.

OPEC

OPEC včera oznámil růst letní produkce na tříleté maximum, v červenci státy Organizace zemí vyvážejících ropu čerpaly 31,5 milionu barelů ropy denně, tedy o 100000 barelů více kvůli vyšší produkci Iráku, Saudské Arábie a Angoly. OPEC zároveň včera zvýšil odhad dodávek ropy nečlenských zemí v roce 2015. Organizace zároveň uvedla, že by mělo v roce 2015 dojít k oživení globální poptávky o 90000 barelů denně.

V USA letos produkce stoupla o zhruba 600000 barelů denně a po několik měsíců se držela stabilně kolem 9,4 milionů barelů denně.

IEA; OPEC vítězí?

Mezinárodní energetická agentura IEA očekává, že globální poptávka po ropě poroste v letošním roce nejrychlejším tempem za posledních 5 let. Nižší ceny černého zlata v kombinaci se snižováním výdajů si vyberou svou daň na producentech hlavně mimo organizaci OPEC. I Mezinárodní agentura pro energetiku tak očekává oživení poptávky po ropě v letošním roce a to navzdory poklesu cen ropy v červenci i srpnu kvůli silnému dolaru a přesycení trhu. Poptávka po ropě by celosvětově podle EIA měla letos růst o 1,6 milionu barelů denně, tedy nejrychleji za posledních 5 let, díky solidnímu ekonomickému růstu a reakci spotřebitelů na nižší ceny ropy. V roce 2016 by poptávka měla stoupat o 1,4 miliony barelu denně. Přes očekávaný růst poptávky, poroste současně i globální nabídka ropy a to krkolomnou rychlostí. Již nyní globální dodávky ropy přesahují předchozí rok o 2,7 milionu barelů denně a to kolapsu cen ropy navzdory.

Cena černého zlata 114 dolarů za barel z loňského června se dnes zdá až téměř neuvěřitelná. Nedostatek poptávky, přesycení trhu a nejistý výhled globálního růstu poslaly za poslední více než rok ropu dolů o více než polovinu. Ropa Brent se dostala dnes i pod 49 dolarů za barel, americká WTI pod 43 dolarů za barel. Dnešní opětovná devalvace čínského juanu spustila další obavy o zdraví čínské ekonomiky a dopomohla tak dalšímu poklesu ceny černého zlata. Ropa ale dopoledne obrátila a momentálně připisuje Brent 1,14 procenta na 49,74 dolarů za barel. Ropa WTI získává 1,81 procenta na 43,86 dolarů za barel.

Podle informací IEA světové dodávky ropy klesly v červenci o téměř 600000 barelů ale hlavně dílem nižší produkce nečlenských států OPEC. Růst dodávek nečlenských zemí OPEC by měl zpomalit z rekordních 2,4 milionu barelů denně v roce 2014 na 1,1 mil. barelů v letošním roce. Růst nabídky států mimo OPEC by měl zpomalit koncem letošního roku a klesat v roce 2016, nejvíce by se potom měl dotknout USA.

Podle agentury obnovení rovnováhy nabídky a poptávky na trhu s ropou ještě nějaký čas potrvá. Hromadění zásob ropy ba tak prozatím mohlo pokračovat. Co se týče Íránské produkce ropy po zrušení sankcí, očekává IEA ihned po skončení sankcí růst produkce o až 730000 barelů denně oproti současným úrovním.

Zdroj: RTRS, CNBC


Čtěte více:

Čína dál dusí trhy, dolar ztrácí hlavně proti euru
12.08.2015 10:38
Další oslabení čínské měny drží světové trhy v negativní náladě. Jüan ...
Průmysl v eurozóně dál klesá, ani červen nepotěšil
12.08.2015 11:17
Průmyslová výroba v eurozóně se v červnu nevymanila z poklesu. Snížila...

Váš názor
  • To dá rozum......
    14.08.2015 10:59

    To dá rozum...... 14.8.2015 10:16 "...levnější ropu vítají země s rozvinutým průmyslem a dopravní sítí, páč všechno tím pádem zlevní. Před pár lety byla cena ropy kolem 146 USD. Při poklesu na dneších 40 USD se doprava a výroba zlevní na pouhých 30%. Jediný kdo trpí je ten co ropu prodává. Putin, který kromě ropy a plynu moc nemá a dokonce i potraviny dováží, vsadil jako hazardní hráč všecko na tu ropu a plyn, když předpokládal že ceny půjdou stale nahoru, jak předpovídala tehdy celá řada ekonomů a dokonce jí nedavno používal jako zbran', když vyhrožoval zavření kohoutů plynovodu. No veci se rychle změnily a on se spletl a ted' po jeho dalších úletech s Krymem a východní Ukrajinou platí za svoje chyby. A stejně jako nášemu panu prezidentovi, který ho tak obdivuje, nedovolí jeho ješitnost aby si přiznal svoji chybu a napravil to. Na vlastní ješitnost už doplatilo v historii tolik furerů, to víme..." ekonom
    ..
  •  
    13.08.2015 17:54

    Ropa bude dal padat a to na historicke minima,podiva se na hranici dvaceti dolaru ,ale myslim si ,ze i tam nebude jeji dno a pujde az pod deset dolaru. Tezko je tomu uverit,ale tak mi ukazuje graf CL. Jinak pokud se tomu tak stane a to asi zvelkou pravdepodobnosti,tak to posle Arabske staty a Cinu do velkych problemu-az k valkam a to si myslim ,ze se prenese az na Evropu,tak proto bych se tomu moc nesmal,je to totiz uz dost blizko. Rusy to taky ovlivni ekonomicky,ale oni prezijou,ale nemyslim si ,ze by nam pak nejak pomohli jak v minulosti,zato jak ted se knim chovame. Je to vse delane umyslne ze strany zapadniho sveta a to hlavne Ameriky. Stock market neni zadny svet ekonomiky-je to jeden velky podvod a nastroj na ovladani sveta
    Dolar
    •  
      13.08.2015 17:58

      Jsem vemni rád, že nám nebufou omáhat jako po 45, kdy z nás uďelali kolonii a zvláště po 68, kdy nás okupovali. Jinak Plánem Saudů, jsiu dočasně nejnižší ceny, co sníží zkrachovanou konkurenci.
      Velkamedvědice
  • Slyšte Slyšte světáka Cetv
    13.08.2015 9:13

    Odborník na všechno. Putin ničí potraviny kterých se mu nedostává, zakazuje používání nejrozšířenějšího komputer systemu na světě, ted' dokonce i kondomy, lidé mu utíkaji z toho jeho ráje i se svými penězi, rubl spadnul o vice než 50%, HDP padá na mnoholetá minima, docházejí mu peníze na jeho humanitární konvoje, ted' dokonce bude nařizovat testy HIV pro novomanžele atd. atd. To všechno aby odvrátil pozornost od velkých problem a podle našeho Cetv se západ střílí do nohy. Má ten blbeček jen kousek mozku v té jeho hlavičce ? Každý jen trochu sebekritický normální člověk by někam zalez, ale on si tady prská na vestu a vysmívá se těm kteří jsou na tom stokrát lépe než to jeho do kytek padající Rusko.
    ...
    • Re: Slyšte Slyšte světáka Cetv
      13.08.2015 9:19

      Hlavně je cetv třeba připomenout, aby nezapomínal posílat poplatky US vladě ze svých dolarových transakcí.
      ..
      •  
        13.08.2015 18:33

        cim min poplatku tim min pro juesej ty troubeline kolikrat ti to mam vysvetlovat.....a ted cina! devalvuje a srazi juesej, ve state department jsou na mrtvici go go cina
        velkaamdvedice
        • cetv
          13.08.2015 18:51

          Poplatek sis vymyslel taky. Udělal jsem dost dolarových transakí a do Usa nic neposílal. Marně se vymlouváš na devalvaci. Žádný poplatek neexistuje. A s tím blábolem, že padající dolar ničí Usa a posiluje rusko, ses střelil do nohy sám. Stejně jako s vymyšlenou smlouvou mezi rusy a saudy. Ztrácíš soudnost a svůj politický fanatismus zaměňuješ za ekonomickou realitu. .
          Velkamedvědice
          • Re: cetv
            13.08.2015 18:59

            to vis ze poplatek neni,pro mene chapave rezervni menu jsem propojil s poplatkem jako ,ze cim vic se obchoduje s dolary tim lepe pro usa a naopak......chapes??se saudy jsem si nic nevymyslel,VM neblazni,fanatismus???
            velkaamdvedice
            •  
              13.08.2015 19:54

              ... to jsi to tedy fakt vylepšil. Dovoliš-li, napíśi také něco pro méné chápavého. Platí to přesně naopak. Pokud se USA daří, pak se více ochoduje v dolarech. Nikoli tedy obrácená implikace, kterou uvádíš Ty.
              ☺lolek☺
            •  
              13.08.2015 19:07

              Mně osobně si poplatek několikrát potvrdil a vyzval, ať si ho najdu...Putin není v.l, ví dobře, že zatímco je nízká cena roppy rusko likviduje n, USA má daleko více diversifikovaný průmysl. Jak můžeš napsat, že průmysl padající 5% posiluje, Vždy´t sde oprosti od politiky. Saudi jsou mimochodem spíše spojenci z Usa. Najdešli jakýkoliv odkaz na takovou smlouvumezi rusy a saudy, rád se Ti tady omluvím.
              Velkamedvědice
              •  
                13.08.2015 19:13

                zadnou smlouvu jsem nevidel takze se nemusis omlouvat
                velkaamdvedice
  •  
    12.08.2015 19:39

    americka sazka na kolaps rusko pomoci ropy nevysla a ted se obavaji aby cena ropy neklesa,protoze to rujnuje jejich firmy......dohoda mezi saudy a putinem dava jasne najevo ze chteji srazit cenu pod 30 dolaru a spolu s iranskou ropou po ukoceni sankci je to dost pravdepodobne,takze amerika se strelila do vlasni nohy jak genialni,dnes je evidentni ze rusko uz neskolabuje naopak posiluje a to se tem hlavickam ve fasintonu urcite nelibi ale co mohou udelat??? nic, kolaps zazije amerika ne rusko!!!kdo jinemu jamu kopa vsak to znate vy tecky carky zurite trollove??
    velkaamdvedice
    •  
      13.08.2015 18:07

      Řekl bych ti podívej se na kapitalizaci Gazpromu a jeho vývoz, ale fanatika realita nezajímá.
      Velkamedvědice
    •  
      13.08.2015 18:05

      Nezuřím, jsi nemocný, to se stává. Ruská ekonomika padá až 5%, ale ty si opravdu agent, ty tečky mají pravdu. Nikdo normální tak lhát nemůže.
      Velkamedvědice
      •  
        13.08.2015 19:01

        kdyz necemu nechces verit protoze pro tebe je usa pupek sveta tak nerikej opacnym nazorum lzi,taky mohu napsat ze jsi fanatik do zapadu a souhlasis se vsim co ti barbari udelali a co meli v umyslu udelat
        velkaamdvedice
        •  
          13.08.2015 19:44

          Jak se tedy amerika střelila do vlastní nohy, pokud souhlasíš, že USA cenu ropy kvůli rusku nesrážela. Proš píšeš o dohodě mezi saudy a rusy, když neexistuje a proč píšeš, že vyklesaná cena ropy posiluje rusko, když naopak klesá 3 až 5 procentním tempem.? Co to je když ne výmysl?
          Velkamedvědice
        •  
          13.08.2015 19:40

          Napiš kdy a jak jsem obhajoval USA.
          Velkamedvědice
    • Cetv
      13.08.2015 18:03

      Je mi to líto, ale jsi lhář. Žádná dohodo rusů ze Saudy neexistuje, rusové trpí cenou nvíce než Usa. Další lež je , že ropu sráželo USA kvůli rusům. Sráželi ji Saudi a to i proti američanům.
      Velkamedvědice
      • Re: Cetv
        13.08.2015 19:06

        nikdy jsem to nenapsal
        velkaamdvedice
        •  
          13.08.2015 19:39

          ..americka sazka na kolaps rusko pomoci ropy..
          Velkamedvědice
    • On i Hitler pyšně sliboval a kochal se
      13.08.2015 9:57

      jak s tím nepřítelem zatočí když už RA procházela jeho Berlínem. A Putin, stejně jako Hitler vsadil na svoji tajnou zbran' a 98% podporu jeho zfanatizovaného národa, který se až po válce dověděli co byl jejich Fírer zač a jaký byli blbci že mu svěřili celý národ do rukou. Že by podobnost čistě náhodná. Proč tady někteří nazývají Putina "putlerem" Eh ?
      Historik
    •  
      13.08.2015 9:03

      "Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské " (Mt 5:3)
      brutus
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university