Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Morgan Stanley mění predikci na cenu ropy

Morgan Stanley mění predikci na cenu ropy

05.02.2016 11:40
Autor: Pavel Daniel

Zatímco ropné futures byly v závěru prvního únorového týdne v „ustáleném a nevýrazném“ trendu obchodování, což se připisuje nízké likviditě vzhledem k oslavám lunárního Nového roku v Číně, americká Morgan Stanley upravuje svou původně pozitivní prognózu ceny ropy na tento rok. Burzovní statistiky ukazují, že od začátku roku 2016 dosáhly ceny ropy extrémní volatility.

Původní predikce na ropu počítala s růstem ceny

Morgan Stanley původně predikoval, že ropa v roce 2016 posílí o 50 % a to kvůli tomu, že globální nadbytek ropy v dohledné době zmizí. Podle Adama Longsona, šéfa analytického oddělení energetických komodit Morgan Stanley, bude ale cena ropy Brent v průběhu roku 2016 klesat a měla by dosáhnout ve čtvrtém čtvrtletí 2016 ceny 29 amerických dolarů za barel.

Pokud by k tomu skutečně došlo, znamenalo by to další oslabení ceny komodity, tentokrát o 17 % proti ceně, které Brent dosáhl 4. února 2016, kdy barel ropy stál kolem 35 dolarů. „Slabší než očekávaná poptávka, vyšší než očekávané dodávky, rostoucí zásoby a zvýšení zajišťovacích aktivit oddálí vyvažování ceny ropy a zpomalí růst cen bezprostředně po něm,“ upřesnil Longson. Morgan Stanley ale podle něj stále zastává názor, že cena ropy v roce 2017 musí být vyšší, aby bylo dosaženo rovnováhy na trhu.

Co udělá s cenou ropy sílící dolar?

Morgan Stanley ještě v lednu 2016 předpokládal, že ropa Brent na konci roku 2016 odskočí na 59 dolarů za barel a vykáže průměrnou cenu za rok na 49 dolarech. S růstem pesimistických vyhlídek pro rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu s ropou, nyní ale vidí Morgan Stanley ceny ropy spíše kolem 30 dolarů za barel, které se budou držet zřejmě až do druhého čtvrtletí roku 2017.

Výhled ale počítá s tím, že by cena ropy mohla vyšplhat až nad již zmíněných 50 dolarů za barel ke konci příštího roku. Odhadu analytiků nahrál fakt, že ropné futures vyskočily zhruba o 10 % během posledních dvou dnů v závěru prvního únorového týdne roku 2016. Agentura Reuters ale konstatovala, že se poté ceny ropy vrátily na nižší hodnoty, a to kvůli pochybnostem investorů o reálném dosažení snížení objemu těžby ropy u velkých producentů.

Oživení ceny ropy by podle analytiků Morgan Stanley měl blokovat prudký nárůst hodnoty amerického dolaru. Což je argument, který banka uváděla i v lednu 2016, když varovala, že cena ropy dosáhne 20 dolarů za barel. Morgan Stanley také upozornil, že nižší dlouhodobá predikce ceny ropy bude mít vliv pro několik tříd aktiv. O tom, že se trh s ropou oživí až v konci roku 2016 je přesvědčen Ben van Beurden, generální ředitel Royal Dutch Shell. Podle něj totiž "bezprecedentní" volatilita cen ropy neodráží ve skutečnosti fundamentální nabídku a poptávku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data