Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká ekonomika zpátky mezi hospodářskými tygry

Česká ekonomika zpátky mezi hospodářskými tygry

16.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dnes nám Český statistický úřad řekne jak spektakulárně dobře na tom byla naše ekonomika v uplynulém roce. A protože údaje o oznámeném českém růstu na úrovni 4,5 % budou postrádat detaily a tudíž nebude možné je seriózně analyticky pitvat, řekněme si k hospodářskému výkonu ČR v roce 2015 několik zajímavostí:

1) Růst českého HDP byl v roce 2015 nakonec tak překvapivě silný, že jej na konci roku 2014 ale opravdu nikdo v takto vysoké podobě nedokázal předpovědět. Potvrdila se tak stará známá pravda, že předpovídání makroekonomických veličin na rok a více dopředu má nejblíže k astrologii.

2) S výše uvedeným úzce souvisí to, že naše ekonomika je tak malá a tak otevřená, že její výstup, resp. jeho strukturu mohou ovlivnit takové “drobnosti” jako je manipulace se stavem zásob cigaret či třeba to, že se vláda loni rozhodla pronajmout pár stíhaček Grippen. Relativní malost a zároveň velká otevřenost ekonomiky pak vysvětluje to, proč se analytici při předpovídání českého HDP tak snadno mýlí. Český růst totiž primárně závisí na dobrém odhadu vnějších makroekonomických předpokladů a ty z definice nelze trefit.

3) Růst české ekonomiky v roce 2015 byl více než třikrát rychlejší než růst eurozóny, což oživuje vzpomínky na fenomén tzv. reálné konvergence - tedy dohánění ekonomicky vyspělejšího Západu. Zde stojí za zmínku, že reálná konvergence a obecně takto vysoký růst ekonomiky (vyšší než 4 %) byl naposledy registrovaný před finanční krizí v roce 2008.

4) Naše ekonomika je opravdu správnou tržní ekonomikou, kde se liberálnímu kapitalismu dlouhodobě daří, neb zisky tvoří více než 50 % vytvořeného výstupu.

Celkově vzato, tedy podíváme-li se hlavně na český trh práce, tak domácí ekonomika vykazuje všechny znaky vrcholu konjunktury. K dokonalosti chybí snad jen dvě maličkosti - ještě rychlejší růst příjmů a silnější kurz koruny. Tak věřme, že nirvána v české ekonomice ještě nějakou dobu vydrží a obojího se dočkáme dříve, než přijde další recese...

Region - forex

Pozitivní nálada na trzích a holubičí vystoupení šéfa ECB včera na frontě s eurem regionálním měnám prospívaly. Koruna se tak vrátila ze svého krátkého výletu zpět k hranici kurzového závazku ČNB, kde by měla zůstat i po dnešních údajích o HDP. Dařilo se i zlotému a zejména forintu, který vůči euru posílil o 0,6 %.
Kromě zmíněného českého HDP dnes budou zveřejněna i data z polského trhu práce. Jejich zveřejnění by však nemělo mít výraznější dopad.

Dluhopisy
Mario Draghi ve svém vystoupení před evropským Parlamentem zněl jako správná holubice. Podle Draghiho, se ECB zaměří na analýzu nedávné tržní volatility (propadu ropy a akcií) na fungování transmisního mechanismu ECB, a to zejména na banky. Je jasné, že evropské centrální bankéře znepokojuje prudký výprodej evropských bank, na kterém ale částečně mohou mít svůj vliv i sázky na další pokles depozitní sazby ECB hlouběji do záporu. Draghi pak jasně řekl, že pokud by mělo buď obnovené tržní napětí a nebo nízké ceny ropy ohrozit plnění inflačního cíle, je ECB připravena jednat. Výnosy desetiletého dluhopisu poklesly o cca 4 bps, a to nehledě na dobré výkony akcií. Na březnovém zasedání ECB dál očekáváme lehké snížení depozitní sazby (10 až 15 bps) plus urychlení/navýšení QE.

Komodity
Cena ropy dnes ráno roste. Zatímco cena barelu Brentu se dostává k 35 USD/barel, tak cena americké ropy WTI se dnes ráno pohybuje nad 30 USD/barel. Ropě pomáhají informace o další “tajné” schůzce producentů v Dubaji, na které by se měl objevit i nejmocnější muž OPECu - saúdskoarabský ministr Naimi - a ruský ministr pro ropu Novak. Ačkoliv dohoda na koordinovaném omezení produkce stále vypadá nepravděpodobně, tak ji nelze apriori zcela vyloučit a trh těmto zprávám zjevně přikládá jistou (i když dle reakce ceny malou) pravděpodobnost. K celkově lepší náladě na komoditních trzích patrně přispěla i data o zahraničním obchodě z Číny, která poukázala na to, že čínská poptávka po komoditách se v lednu nijak dramaticky nehroutila.

 
 
 

Čtěte více:

Tenze porostou, šetříme vodu
15.02.2016 17:45
Ve středu se dozvíme, jak se v USA vyvíjela lednová průmyslová výroba...
Finanční a energetické akcie pomohly Asii v růstu
16.02.2016 8:17
Asijské akcie zaznamenaly i po další seanci třetího únorového týdne r...

Váš názor
  •  
    16.02.2016 9:56

    Ekonomika je nadopovaná dotacemi. S uměle vytvořenou poptávkou to se to roste ....
    FZ
  • to jsem se fakt pobavil
    16.02.2016 9:44

    Jasně hlavně dotace, dotace, dotace, dluhy, dluhy, dluhy, auta, auta, auta. Jsem zvědavý, co budete psát, až nás čína zaplaví levnou ocelí.
    tk69
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university