Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Marie Zemanová, ředitelka Penzijní společnosti ČSOB pro Patrii.cz: Nemusíme žít kvůli penzijku jako asketové

Marie Zemanová, ředitelka Penzijní společnosti ČSOB pro Patrii.cz: Nemusíme žít kvůli penzijku jako asketové

25.03.2017 12:33
Autor: Pavel Daniel

Dětské penzijko skupiny ČSOB za sebou nedávno nechalo jeden rok existence. S Marií Zemanovou, ředitelkou Penzijní společnosti si Patria.cz povídala nejen o nových cílových skupinách.

Patria Online: Jaké byly dopady nových předpisů ohledně spotřebitelských úvěrů na podporu nebo odliv penzijního spoření?

Předpisy, které máte na mysli, se nás přímo netýkají, protože neposkytujeme úvěry. Máme však ve skupině ČSOB některé společnosti, které úvěry klientům poskytují. Tyto předpisy zavádějí u úvěrů podobné principy, které už fungují u penzijka roky. Jedná se třeba o pravidlo, že každý, kdo prodává takový produkt, musí složit zkoušku a získat certifikát. Cílem je samozřejmě ochrana spotřebitelů. 

Určitá vazba penzijka a spotřebitelských úvěrů ale existuje. Když se bavíme s klienty, kteří žádají o předčasné ukončení penzijka, tak často říkají, že ho ukončují proto, že potřebují nutně peníze a nepodařilo se jim získat úvěr nebo jeho výše nestačí. Výběr peněz z penzijka je pro ně obvykle tou poslední možností. Přesto, že likvidita naspořených prostředků je často jedna z hlavních obav, když si lidé penzijko sjednávají, tak nakonec možnost předčasného výběru jich využije jen pár.

Patria Online: Jak se dá vůbec podpořit zájem o zajištění na důchod?

Zájem je možné podpořit několika způsoby. Můžeme na to jít marketingově a připravovat různé kampaně na podporu produktu. Důležité ale je, aby každý přemýšlel o své budoucnosti a způsobech zajištění. Spoléhat se v dnešní době pouze na stát, není cesta jistoty. Spořicí produkty jako je třeba penzijko nebo stavebko jsou základem finanční pyramidy a každý by s nimi měl začít, ihned potom, co si založí bankovní konto, což je první krok. Penzijko je nenáročný produkt, u kterého se klient nemusí nijak vázat. Je na něm, kolik si spoří a jak pravidelně. Po 2 letech může navíc penzijko kdykoliv vybrat. 

Marie_Zemanová
Snažíme se více působit na českou veřejnost a vysvětlovat důležitost zajištění vlastní budoucnosti a jak toho dosáhnout. Třeba na našem webu máme hezkou hravou formou ukázáno, jak málo stačí k tomu, abychom do důchodu šli s moc hezkou částkou na přilepšení, resp. na udržení své životní úrovně. Můžete si tam spočítat, kolik našetříte, když si třeba odpustíte své každodenní kapučíno z kavárny na rohu. Lidé jsou tím často překvapeni. Zrovna nedávno jsem četla příběh, jak se jeden pár dohodl, že po dobu jednoho týdne nebudou kupovat nic kromě jídla. Základního jídla, bez mlsání. Byli šokováni tím, že ušetřili tisíce. Nemusíme jít tak daleko a žít jako asketové, to by nikoho nebavilo, ale stačí odpustit si pár drobností, bez kterých se stejně velmi dobře obejdeme a můžeme si spořit velmi zajímavé peníze. Schválně se na ten web koukněte - je to www.csob-penze.cz

Patria Online: Proč se ČSOB Penzijní společnost rozhodla cílit s penzijkem na děti?

Je tu hned několik důvodů, proč se zaměřujeme na děti. Nejen, že se jedná o novou cílovou skupinu, kde vzniká potenciál získání nových klientů. Druhým důvodem je zodpovědnost.  Naše i občanů. Jako zodpovědná firma se snažíme široké veřejnosti vysvětlovat, proč je důležité myslet včas na zajištění se na budoucnost a nespoléhat na to, že se o nás někdo postará k naší plné spokojenosti. A kdy jindy začít než v dětství. Čím déle spoříte, tím vyšší částku můžete naspořit, aniž byste přispívali vysokou částku. Dětem navíc může přispívat kdokoliv z rodiny a příbuzných. V 18 letech je pak možné 1/3 naspořených peněz vybrat, využít třeba na studium nebo první bydlení a pokračovat ve spoření.  

Navíc si myslím, že učit děti finanční gramotnosti je odpovědnost nás rodičů a že čím dřív začneme, tím lépe. Na praktických příkladech se to ukazuje nejlépe a dnes už prostě nestačí vysvětlit dětem princip prasátka, ale i jak funguje běžný účet, karta, atd. Že každý z těchto produktů slouží k něčemu jiného a v jiném časovém horizontu. Takže třeba naší pětileté Terezce jsme kromě několika prasátek na korunky z tohoto důvodu pořídili i běžný účet Slůně, stavebko a penzijko, kam jí přispívají kromě nás i všechny babičky a děda.

Patria Online: Vyplácí se to?

Vyplácí. Je vidět, že v Česku žijí zodpovědní rodiče. Za první rok fungování dětského penzijka jsme smlouvy uzavřeli 4 tisícům dětem ve všech věkových kategoriích. Od těch starých jen pár dní až po ty téměř dospělé. Věříme, že sami rodiče vidí v penzijku reálnou potřebu pro to, jak zajistit své děti na budoucnost, aniž by museli platit každý měsíc vysoké částky, a že jich bude stále více. 

Patria Online Jak se mění nálada ve společnosti ohledně zajištění na důchod?

Nepociťujeme, že by o penzijní spoření nebyl zájem. Naopak v posledním roce cítíme lehké oživení. Těší nás, že se neustále snižuje věková hranice, kdy si klient zakládá penzijko. Cílem je, aby lidé vnímali penzijko jako základní spořicí produkt. Pozitivně také vnímáme odklon klientů, a zejména těch mladších, od konzervativních strategií. Začínám nám stoupat počet klientů, kteří se zaměřují na dynamičtější strategie, které mohou v dlouhodobém horizontu přinést zajímavé zhodnocení. 

Patria Online: Mění se i rizika?

Penzijko je bezpečný produkt se státní podporou. Nové penzijko, které je na trhu od roku 2013, nabízí navíc možnost investování do jednotlivých fondů dle typu klienta, resp. toho, jaký má přístup k riziku. Klienti tak mohou spořit do garantovaného, vyváženého nebo třeba dynamického fondu. A od toho se také odvíjí rizikovost produktu. 

Marie_Zemanová

Patria Online: Jak vůbec vybrat správného „penzijního“ partnera na spoření? Na co si hlavně dávat pozor?

V Česku je celkem osm penzijních společností, ale jen některé (a ČSOB je jedna z nich) mají plnou nabídku fondů, ze kterých si klienti mohou vybrat. Důležité je také si ověřit, jaký klientský servis jednotlivé společnosti nabízí. Pokud je třeba klient zvyklý vše řešit online, měl by si zjistit, zdali penzijní společnost nabízí i formu elektronické komunikace a možnosti správy smlouvy online. 

Každá penzijní společnost nabízí také k penzijku různé benefity, které mohou být pro klienta zajímavé. Pokud je penzijní společnost navíc součástí nějaké větší finanční skupiny, třeba jako je ta naše, může klient benefitovat i z kombinace různých produktů a čím více těch produktů má, tím větší ty benefity obvykle jsou. Výhodou pak také může být to, že vidí klient svoje finance z jednoho místa, což mu šetří čas.

Patria Online: Jaké letos čeká výzvy a přínosy ČSOB Penzijní společnost?

V minulém roce jsme spustili možnost online sjednání smlouvy k penzijku, máme také nový web. Důležité je pro nás pokračovat v těchto projektech a co nejvíce se zaměřit na klienta a klientský zážitek. Plánujeme proto další vylepšování našeho Penzijního portálu, kde si klienti již teď mohou nejen sledovat vývoj své investice kdykoli chtějí, ale také měnit různé paramenty, od kontaktních údajů až po výši pravidelné úložky. 

Marie Zemanová

Od roku 2015 řídí ČSOB Penzijní společnosti. Do ní přišla z ČSOB banky, kde od roku 2011 řídila oddělení vnitřní kontroly a předtím v této bance působila v oddělení auditu. Sedm let pracovala pro poradenskou firmu EY. Vystudovala VŠE.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pavel Diviš, jednatel TGS pro Patrii Online: Pozitiva se dají najít na krizi i na brexitu
25.12.2016 11:13
V devadesátých letech začínal se svým bratrem s podnikáním na stole š...
Miroslav Kalousek exkluzivně pro Patria.cz: S nákupem dluhopisů či akcií bych byl v současnosti zdrženlivý
09.12.2016 12:07
Pokud bych vkládal své úspory do cenných papírů, pak do akcií dlouhod...
Alojz Ryšavý, majitel ALO diamonds pro Patrii Online: Kvalitní šperk je bezpečná investice
15.12.2016 18:11
Alojz Ryšavý prodává diamantové šperky již více než dvacet let. Většin...
Aleš Prandstetter pro Patrii Online: Trhy a investoři změnili přístup k nepříznivým zprávám
21.01.2017 17:06
V roce 2017 investory čeká „velká rotace“ neboli přesun peněz z dluhop...
Vladimír Bezděk, generální ředitel ČSOB Pojišťovny pro Patria.cz: Nesmíme se bát otevírat nové byznysové příležitosti i v pojištění
05.03.2017 17:06
Vladimír Bezděk, generální ředitel ČSOB Pojišťovny říká: „Pojištění by...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university