Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Miroslav Kalousek exkluzivně pro Patria.cz: S nákupem dluhopisů či akcií bych byl v současnosti zdrženlivý

Miroslav Kalousek exkluzivně pro Patria.cz: S nákupem dluhopisů či akcií bych byl v současnosti zdrženlivý

09.12.2016 12:07
Autor: Pavel Daniel

Pokud bych vkládal své úspory do cenných papírů, pak do akcií dlouhodobě etablovaných firem se stabilizovanou dividendou, říká v exkluzívním rozhovoru pro Patria.cz předseda TOP09 Miroslav Kalousek. Neutěšený stav veřejných rozpočtů v České republice je podle něj jedním z největších rizik, která mohou ohrozit českou ekonomiku. Česká republika by se podle něj měla zaměřit na investice do zvyšování přidané hodnoty a to především podporou vzdělání, vědy, výzkumu a inovací. Jak se dívá na Trumpa, daně či intervence ČNB?

Patria Online: Jak se podle Vás promění globální makroekonomické prostředí po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem?

Fluktuace na finančních trzích jako první reakce na zvolení budou krátkodobé. Horší dopady na reálnou ekonomiku, americkou, evropskou i tu světovou, by bylo zavádění ochranářských opatření a omezování mezinárodního obchodu. Doufám, že předvolební sliby Donalda Trumpa týkající se této oblasti zůstanou nesplněny.

Patria Online: Má ekonomika velikosti České republiky i s ohledem na výše uvedené usilovat o instalaci nějakého efektivního daňového systému?

Ano.

Patria Online: Jak by takový systém měl podle Vás vůbec vypadat?

Složená daňová kvóta by se měla pohybovat na úrovni cca 30 % HDP, což je cca o 3 - 4 procentní body nižší než dnes. Prostor ke snížení je především v oblasti zdanění pracovní aktivity. Měl by se zjednodušit a zrušit by se měly nesystémové daňové výjimky typu zvýhodnění stravenek.

Patria Online: Jak by podle Vás měla fungovat daňová správa v ČR?

Pod vedením současného ministra dochází nejen ke zvyšování administrativní zátěže podnikatelů a zaměstnavatelů, ale také bobtnání státu, včetně finanční správy. Přitom současná vláda zrušila mnou prosazený a již schválený a legislativně platný koncept Jednoho inkasního místa, který by administrativní zátěž snížil na straně podnikatelů i státu. Lidé by nemuseli obíhat několik institucí, snížil by se počet formulářů, podání i plateb, sjednotila by se kontrola. Tento koncept hodlám prosazovat i nadále.

Patria Online: Naplní se podle Vás prognózy České národní banky ohledně zastavení intervencí vůči české koruně?

Nemám důvod zpochybňovat názor nejvyšší domácí autority v oblasti měnové politiky.

Patria Online: Co byste si nyní koupil jako investici: akcie nebo dluhopisy?

V současnosti bych byl zdrženlivý. Např. české státní dluhopisy jsou dlouhodobě nízkorizikové, ale kdo by se spokojil s negativním výnosem? Pokud bych už vkládal své úspory do cenných papírů, pak do akcií dlouhodobě etablovaných firem se stabilizovanou dividendou.

Miroslav Kalousek

Zdroj: TOP 09

Patria Online: Co považujete za největší rizika, která mohou ohrozit příznivé makroekonomické výhledy pro českou ekonomiku?

Když pominu externí faktory, je to neutěšený stav veřejných rozpočtů, byť opticky v tuto chvíli vypadají dobře, což je mimo jiné i výsledkem úsporných opatření Nečasova kabinetu. Je velmi nebezpečné, že díky současné rozhazovačné vládě je zvyšování výdajů nastaveno na výrazný hospodářský růst, který však nebude trvat nekonečně dlouho. V případě recese se dostaneme do velmi obtížné situace a bude muset přijít zase nějaký neoblíbený Kalousek, který bude nucen nepopulárně šetřit. Ale to vládní politiky nezajímá, oni si chtějí koupit voliče co nejrychleji.

Patria Online: Domníváte se, že má dnešní česká pravice pro voliče atraktivní a srozumitelné cíle a plány, kvůli kterým ji chtějí volit?

Má, já osobně se snažím cíle TOP 09 srozumitelně vysvětlovat. Např. se jedná o zabránění plíživého omezování svobody a stále větší zasahování státu do všech oblastí lidského života. To považujeme za velké nebezpečí. Chceme také bránit útokům na demokratické hodnoty a hájit prozápadní orientaci naší země. Nyní chystáme programový dokument Vize 2030, kde chceme přesáhnout jedno volební období a nabídnout voličům dlouhodobou perspektivu.

Patria Online: Jak byste napravil dlouhodobé nastavení politiky/legislativy, které nenutí firmy chodit si pro peníze pro rozvoj vlastního byznysu na burzu, ale do bank?

Domnívám se, že hlavním faktorem budou spíše nízké úrokové sazby z bankovních úvěrů. Akcionáři přece jen tlačí na slušný dividendový výnos. Jako poslanec však rád podpořím každý návrh, který odstraní zbytečné byrokratické překážky pro primární emise akcií na burze.

Patria Online: Měla by ČR ještě více podporovat investice? Na co by se měly soustředit?

Dlouhodobě kritizuji současnou vládu, že oproti dobám pravicových vlád výrazně snížila investiční výdaje a dodatečné příjmy z hospodářského růstu pouze projídá. To považuji za velmi nezodpovědné. Přitom zástupci sociální demokracie i hnutí ANO kritizovali Nečasovu vládu, že šetří na investicích, a tím podrývá hospodářský růst. Naopak, tehdejší vláda dokázala udržovat poměrně vysoké výdaje na investice i v době recese. A zaměřit bychom se měli na zvyšování přidané hodnoty v české ekonomice. Toho nelze docílit jinak než investicemi do vzdělání, vědy, výzkumu a inovací.

Patria Online: Proč se podle Vás nedaří v České republice zavést v sociální oblasti model, který by reflektoval nejen politické záměry, ale hlavně ekonomické a demografické tendence, kterými země prochází?

Protože většina politické reprezentace myslí jen krátkodobě a nechce přijímat nepopulární opatření. Myslím, že jsem dokázal, že k této většině nepatřím. Nebál jsem se prosazovat nepopulární opatření, krátkodobě nepříjemné, ale dlouhodobě potřebné. Bez větší spoluúčasti obyvatel, bez vyšších úspor, nelze zajistit důstojné zajištění ve stáří. 


Čtěte více:

Petr Vít, ředitel online prodejce Astratex: Začít prodávat přes e-shop byla nouze ctnost. A vyšlo to!
12.11.2016 15:00
S ředitelem největšího on-line prodejce dámského spodního prádla a pl...
Petr Novotný, ředitel Lunaplastu pro Patrii Online: Krize se nás nedotkla. Pitná voda bude potřeba vždy
17.11.2016 13:00
S ředitelem Lunaplastu Petrem Novotným jsme se od povodní na soutoku L...
Diana Rysková, majitelka Medirolu: Rodinná firma vytváří pohodu i motivaci
19.11.2016 16:00
Společnost Medirol se za dvacet let existence dostala mezi největší sv...
Martin Novák, CFO ČEZ pro Patrii Online: Vychází nám, že i přes mírný pokles EBITDA by mohl čistý zisk zůstat na prognozované úrovni
16.11.2016 17:00
Růst českého hospodářství sice posílí poptávku po elektřině, ale rozh...
Jan Kovalovský pro Patrii Online: Patria dává příležitosti nejen investorům
24.11.2016 16:00
Jan Kovalovský, Head of Online Sales and Customer Services Patria Fina...
Michal Hanák z Fortuny, exkluzivně pro Patrii Online: Fortuna míří do vyšší ligy
02.12.2016 17:00
Meta evropského lídra, která by měla přinést společnosti Fortuna nové...
Václav Kmínek: Nízké úroky vybízejí k investicím do kvalitních dividendových titulů
09.12.2016 10:53
Výnosy českých dluhopisů i přes nedávný mírný růst stále atakují histo...

Váš názor
  •  
    09.12.2016 15:46

    ....děkujeme za prodloužení danového testu, moc nám to pomohlo...
    keris
    •  
      09.12.2016 16:09

      Ano tento pán tvrdil, že to zvedne likviditu BCP. Je to fakt odborník a znalec jen co je pravda. :o)
      Lišák
      • I ty lišáku neboj se
        09.12.2016 16:44

        Ten největší z lišáků to tou EET dožene.
        Práter
  • A zase ten Kalousel
    09.12.2016 15:43

    Kdysi uznán, zahraničními politiky a odborníky coby nejlepší ekonom východního bloku a ted' sloužící jako vánoční stromeček na věšení všeho zla co nás kdy potkalo. Konečně zase máme společného třídního nepřítele na kterého si může každý od srdce zanadávat. Stejně jako kdysi za komoušů, na americký imperialisti a váleční štváče. Ještě že ho máme. Toho kdybychom neměli tak bysme si ho snad museli vymyslet. Proti němu pak ani ten Eman nevypadá zas tak trapně a zle. Jaká škoda že taky nemá svého mluvčího. To by pak bylo doopravdy terno.
    Alex
    • Re: A zase ten Kalousel
      09.12.2016 16:14

      teď tuto cenu dostal Andrej a předtím i hrobař českého zlata Tošovský
      el mrcoch
      • Kde ty česká zlata sou ?
        09.12.2016 16:41

        ....tam někde za vodou....
        GI
    • Re: A zase ten Kalousel
      09.12.2016 16:13

      To není nepřítel, to je gauner.
      Homo
  • Noční klub
    09.12.2016 14:38

    Četl jste někdo Noční klub od Kulhánka? Krásná fikce.
    WRF
  •  
    09.12.2016 14:36

    Skutečně se divím, že se Patria spustila s takovým ... . :o/
    Harp.
    •  
      09.12.2016 14:38

      ... doplňte sami (vulgární výrazy jsou zakázány). ;o)
      Harp.
  •  
    09.12.2016 14:19

    Jako odborník na obchodování s akciemi se ukázal Kalousek při odprodeji části akcií ČEZ vlastněných státem. Aby mohl prodat státní akcie za 40 mld. Kč nařídil ČEZu, z titulu majoritního akcionáře, aby tyto akcie kupoval, a ten musel nakoupit za 80 mld. Kč. Peníze získané státem zmizely ve fondu dopeavní infrastruktury a akcie získané ČEZem tento zlikvidoval proti zisku. Kdyby zis dyl ČEZ do dividend, získalby stát o 10 mld. Kč více než prodejem akcií. Takový je to odborník.
    juniper
  •  
    09.12.2016 14:05

    Na pražské burze dobrá nálada. A Patria ji musí kazit rozhovorem s Kalouskem.
    juniper
  • stravenky
    09.12.2016 14:02

    Netušil jsem, že rozpočet ČR ohrožují stravenky. Hrůza! To je skoro tak nebezpečné, jako ho kdysi okolo roku 2006 ohrožovaly pastelky!
    sgt.Mike
  • F. O.
    09.12.2016 12:34

    Mirku,ty fakt ne !
    Namorek
    • Re: F. O.
      09.12.2016 13:10

      Hlavně , že vrátili církvím majetek a neplatí z toho daň to je systémové, když je to příjem pane Kraďousku? Je systémové když se neplatí daně z poslaneckých náhrad? proč zákonodárci neplatí v jídelně Sněmovny DPH? Prostě Kradousek se vždy odvolá na to co mu vadí a o vlastních výhodách, která má již 20 roků taktně pomlčí.. Doufám, že ta jeho TOP příští rok v parlamentu skončí..
      MU
      •  
        09.12.2016 13:16

        Každé volby si říkám, Kalousku můj hlas máš naposledy a doufám, že se objeví někdo rozumnější. Příští rok to nebude jiné.
        ..
      •  
        09.12.2016 13:12

        A to, že zaměstnanci mají stravenky to mu leží v žaludku..
        MU
        • Jestli
          09.12.2016 13:14

          to je od Patrie vánoční dárek,tak odcházím.......zvracet. .-)
          Namorek
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.