Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Aleš Prandstetter pro Patrii Online: Trhy a investoři změnili přístup k nepříznivým zprávám

Aleš Prandstetter pro Patrii Online: Trhy a investoři změnili přístup k nepříznivým zprávám

21.01.2017 17:06
Autor: Pavel Daniel

V roce 2017 investory čeká „velká rotace“ neboli přesun peněz z dluhopisů do akcií. Podle Aleše Prandstettera, hlavního stratéga ČSOB Asset Management, jde o termín, na který investiční svět trochu zapomněl.

Patria Online: Jaký byl fondový byznys v roce 2016?

Rok 2016 považuji z pohledu hodnocení vývoje trhů za velmi zajímavý. Celý rok v podstatě ovlivnily dvě události, kterých se trhy bály, a to byl brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie, a americké prezidentské volby. Obojí dopadlo pro trhy podle negativního scénáře, nakonec ale vedlo k jejich růstu. Naopak největší tržní propad nastal v reakci na hrozbu, která se nakonec vůbec nezhmotnila – pochybnosti o tom, že v Číně není všechno tak, jak by mělo, a že výrazné zpomalení její ekonomiky prudce dopadne na trhy. To však nebyla pravda, čínský růst HDP sice zpomalil, ale jen mírně, z čehož se trhy dokázaly vzpamatovat. Pokud zmíněné události vztáhneme k fondovému byznysu, šlo o těžké období, a to kvůli zvýšené volatilitě.

Patria Online: A co bude ovlivňovat fondy v roce 2017?

I přes zmíněné události nakonec výkonnost fondů dokáže přesvědčit investory k tomu, že letos zaznamená byznys růst. Soudím, že investoři se nebudou bát vkládat peníze do rizikovějších fondů, tedy investičních nástrojů, které v sobě mají spíše akcie než pevně úročené investice a v rámci dluhopisového tématu spíše „kredity“ než státní dluhopisy. Nálada v roce 2017 může být podle mého mínění více než dobrá, nejen co do výkonnosti fondů, ale i přílivu nových investic. Neznamená to ovšem, že zde nečíhá řada nebezpečí, která, když se materializují, mohou vést k nějakému zakolísání.

Patria Online: Bude rok 2017 nakloněn dluhopisově orientovaným fondům?

Segment dluhopisů připomíná doslova Čekání na Godota. Je jím dlouho vyhlížený obrat v trendu úrokových sazeb. V roce 2016 jsme se ho však již částečně dočkali. Hlavní dění se letos bude pravděpodobně točit kolem plánovaného ukončení kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky. Dál také pravděpodobně porostou úrokové sazby v USA. Spektrum nejbezpečnějších dluhopisů je ve velkém ohrožení a pravděpodobně nedokáže podat kladnou výkonnost.

Patria Online: Jak je na takovou prognózu připravena skupina ČSOB?

Všechna naše dluhopisová portfolia mají krátkou duraci, tudíž by je rostoucí úrokové sazby neměly ve výkonnosti tolik postihnout. Měli bychom tedy být dobře připraveni. K dispozici máme také investiční fond ČSOB Úrokové strategie, který reaguje na změny na dluhopisovém trhu. Jednoduše řečeno, dokáže být „short“ na úrokové nástroje a krátké durace (dluhopisová splatnost je tedy de facto záporná), a tudíž benefituje z růstu sazeb, protože reaguje opačně než klasické dluhopisy. Tento produkt je založen na algoritmickém modelu, který vyhodnocuje řadu signálů z trhů. V současné době funguje, jak má, protože se do krátké pozice přenastavil právě v době obratu trendu úrokových sazeb. Momentálně tak u něj můžeme vidět zajímavou výkonnost, přestože historie fondu je relativně krátká – fond jsme na trh uvedli v listopadu 2016.

aleš 

Patria Online: A co akciové fondy, kde mohou investoři najít příležitosti?

Musím říct, že vůči akciovým investicím letos nejsem skeptický. K očekávání dalšího úspěšného roku pro akcie mě vedou racionální důvody. Pravdou je, že jsou trhy již poměrně vysoce oceněny a americké akcie se dokonce obchodují na historických maximech. Když se ale podíváme na historii valuací, obojí nám nemusí zase tolik vadit, protože alternativy v podobě dluhopisů jsou ještě daleko dražší. Relativně vysoká cena akcií tak odpovídá úrokovému prostředí.

Patria Online: A jaké zaměření akcií bude v roce 2017 atraktivní?

Za velmi nadějný sektor považujeme bankovnictví. V našem hlavním scénáři pro rok 2017 počítáme s tím, že budou finance ze sektorového hlediska vítězem. Bankovní sektor v Evropě se sice nachází pod tlakem, nicméně i tady se dá, pokud mluvíme o italských bankách či Deutsche Bank, problém řešit. A nezapomínejme, že akcie evropských bank jsou neporovnatelně levnější, takže potenciál tu je. Z defenzivních sektorů považujeme za perspektivní oblasti zdravotní péči, respektive farmacie, případně zdravotnické technologie a biotechnologie. Pozitivně překvapit by mohl i spotřebitelský a stavební sektor. Pokud se totiž podíváme na program Donalda Trumpa, nastupujícího prezidenta USA, najdeme v něm mnoho o investicích do infrastruktury.

Patria Online: Dobře, jaká rizika mohou tyto výhledy ohrozit?

Jednoznačně největším rizikem pro fondový byznys v domácím prostředí je ukončení devizových intervencí ČNB na české koruně. Zajištění proti měnovému pohybu je dnes velmi drahé a ten, kdo se nezajistí, utrpí s velkou pravděpodobností určitou ztrátu. Výnosy jsou proto zatíženy jednorázovým rizikem.

Patria Online: Které klíčové faktory tedy budou rozhodovat, co se atraktivity fondů týče?

Velmi nízké úroky na spořicích účtech povedou investory k tomu, že budou i letos hledat investiční alternativy nabízející větší zhodnocení. Dále očekáváme příliv dobrých zpráv z firemního sektoru. Náš základní scénář počítá s tím, že růst ziskovosti firem dosáhne deseti procent a celkové prostředí bude optimistické.

Patria Online: A co Čína či USA a rizika s nimi spojená?

Problém Číny nezmizel, má zejména podobu zadlužení čínského korporátního sektoru v amerických dolarech. Je to pořád latentní problém. Číně se navíc zatím nedaří transformovat model ekonomiky z převažujících investic na spotřebu. Investoři navíc velmi citlivě vnímají, že čínská ekonomika nestojí na zdravých základech a je centrálně řízena.

Dalším rizikem je chování Trumpovy administrativy. Některé záměry, které Donald Trump v prezidentské kampani plánoval uskutečnit, se mohou stát rizikem. Jde o probouzející se protekcionismus, který negativně dopadne na globální obchod. Za velmi závažný také můžeme brát záměr masivní investiční podpory „státu“, který by mohl vést k nekontrolovanému utrácení nebo zavádění různých bariér.

Patria Online: Jakou roli bude hrát ve výhledech na rok 2017 pro investory evropská politika?

Lidé si začínají zvykat, že výsledky voleb neodpovídají jejich očekávání. Můžeme tudíž počítat s tím, že ani reakce trhů nebude na případné překvapení v podobě negativního výsledku tak nepříznivá, jak by se zprvu zdálo. Trhy budou spíše vyhodnocovat až reálné kroky politiků.

Patria Online: Stává se hybatelem všeho dění v investičním segmentu inflace?

V poslední dekádě můžeme po celém světě pozorovat, že když inflace tzv. nefunguje, hned se to projeví. Všichni sice říkají, že když nastane deflace, tak se s tím dá žít, všechno bude krásně zlevňovat… Jenže některé ceny, jako třeba cena práce, které jsou velmi rigidní směrem dolů, mají v prostředí deflace spíše negativní následky. A co víc, v prostředí deflace se obecně špatně investuje. A to nejen ve fondovém byznysu, ale třeba i ve firmě. Pokud provedu nějakou kapitálovou investici (například koupím stroj), bude v prostředí deflace ztrácet na hodnotě a nedokáže vydělat dost na to, aby se zaplatila. Centrálním bankám tak nezbývá, než udržovat míru inflace v nějakém rozumném mantinelu. Změny ve vnímání inflace nebezpečně mění zažitá pravidla a vztahy mezi cenami aktiv, výnosností a nákladovostí.

Patria Online: Můžeme počítat v brzké době, že by do fondového byznysu v ČR pronikli tzv. „virtuální asistenti“?

Pokud uvažujeme o nějakých „robo-advisorech“, tak takové aplikace se už vyvíjejí. Jejich masové nasazení vidím ale až v horizontu několika let, jde tedy spíše o vzdálenější budoucnost.

 

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE


Čtěte více:

Pavel Diviš, jednatel TGS pro Patrii Online: Pozitiva se dají najít na krizi i na brexitu
25.12.2016 11:13
V devadesátých letech začínal se svým bratrem s podnikáním na stole š...
Miroslav Kalousek exkluzivně pro Patria.cz: S nákupem dluhopisů či akcií bych byl v současnosti zdrženlivý
09.12.2016 12:07
Pokud bych vkládal své úspory do cenných papírů, pak do akcií dlouhod...
Alojz Ryšavý, majitel ALO diamonds pro Patrii Online: Kvalitní šperk je bezpečná investice
15.12.2016 18:11
Alojz Ryšavý prodává diamantové šperky již více než dvacet let. Většin...
Rusnok pro Patria.cz: Jsme odolní a zůstaneme pevní jako kámen
22.12.2016 17:53
Změna nebude, rozhodně není zájem prodlužovat tvrdý závazek za hranici...
John Baffes, ekonom SB pro Patria.cz: Ropné sliby mohou zůstat v polovině, svět z nich tolik profitovat nebude
05.01.2017 14:07
Ropa se po kolapsu cen otřepala a zdražila loni o desítky procent. Opo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data