Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Ropné cestování časem

Rozbřesk: Ropné cestování časem

26.04.2017 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vypadá to, jako bychom se tak trochu vrátili zpět v čase. Podobně jako vloni na podzim se totiž blíží zasedání OPECu (25.5.) a před ním, již asi od poloviny dubna, znovu narůstají i tlaky na pokles cen ropy. Kromě klesajících (spotových) cen se znovu prohlubuje pozitivní sklon krátkého konce forwardové křivky, který je patrný na kontraktech na ropu Brent obchodovaných na burze ICE.

Při zpětném pohledu na první kvartál letošního roku můžeme říci, že tržní očekávání ohledně možností OPECu a ostatních producentů stabilizovat trh byla až příliš optimistická. Pravda, zdá se, že OPEC a spol. své dohody plní nad (historickou zkušeností podepřená) očekávání. Nicméně ani fundamentální odhady, ani tržní indikátory, mezi které patří právě i sklony křivek, určitě nenaznačují, že by snad již nyní docházelo k nějakému rapidnějšímu odbourávání rekordně vysokých zásob ropy, jež byly nahromaděny v minulých přebytkových letech.

Tak například rozpětí mezi cenami měsíčního a šestiměsíčního kontraktu na ropu Brent se znovu pohybuje na úrovních z ledna letošního roku (zhruba dvojnásobných oproti březnu). Samozřejmě i zde je na místě velká opatrnost, neboť trh s ropou je fragmentovaný a relativní pohyby cen ropy Brent (tzn. například cen jednotlivých kontraktů) mohou spíše než stav globálního trhu odrážet prostě jen místní fundamenty. Jako připomínka může sloužit nedávný nečekaný výpadek produkce na jednom z klíčových severomořských ropných polích.

Forwardová křivka je nicméně mechanismem, který umožňuje komoditám “cestovat v čase”. Ropa však s její pomocí může - na rozdíl od našich úvah - cestovat pouze jedním směrem. A to ze současnosti do budoucnosti. A právě současný tvar křivky nám naznačuje, že se o to ropa Brent “snaží”. Jinak řečeno, trh zůstává optimistický v tom, že k významnému odbourání zásob ve druhé polovině roku přece jen bude docházet. A je pravda, že bilance se z hlediska producentů dle dostupných dat vyvíjí žádoucím směrem. Zdá se jen, že se musí obrnit větší trpělivostí, protože všechno bude asi trvat déle, než se původně zdálo.

TRHY

CZK a dluhopisy

Optimismus po francouzských volbách koruně moc dlouho nevydržel, měnový pár měl problém dostat se pod 26,80 EUR/CZK a posunul se zpět do blízkosti 26,90.

Věříme, že blížící se zasedání ČNB (příští týden) by teoreticky mohlo hrát koruně do karet, stejně jako holubičí vyznění zasedání ECB v tomto týdnu. Celkově ale dál počítáme s tím, že velký objem sázek na silnější korunu a jejich možné odbourávání by měly v nejbližších měsících korunu držet v defenzivě.

Dnes je na programu aukce dvouletých, jedenáctiletých a devatenáctiletých dluhopisů. Zajímavé bude sledovat především sílu poptávky na krátkém konci české křivky.

Zahraniční forex

Euro se po nečekaně slabších datech o americké spotřebitelské důvěře vyhouplo vůči dolaru do blízkosti pondělního téměř šestiměsíčního maxima 1,0935. Až do čtvrtečního zasedání ECB zůstane eurodolar ve střehu, neboť signál o změně měnové politiky v EMU muže být zásadním obratem v trendu (resp. byl by dlouhodobý býčí signál pro euro). Dnešní představení Trumpova plánu na redukci korporátní daně tak nemusí být pro trh tím hlavním impulzem k obchodování.

Jinak z ostatních měn stojí za zmínku forint, který příliš nereagoval na holubičí vyznění včerejšího zasedání MNB. Banka se zřejmě chystá dále uvolnit politiku na své červnovém zasedání.

Akcie

Americké akciové trhy opět výrazně rostly. Pozitivní sentiment po 1. kole francouzských prezidentských voleb spolu s příznivými výsledky reportujících firem a očekáváním ohledně daňové reformy prezidenta Trumpa vyhnaly Dow Jones k 21 tisícům bodů, Nasdaq Composite poprvé přes 6 tisíc bodů a S&P 500 blízko ke 2400 bodům.

Výsledky za první kvartál představily McDonald´s a Caterpillar, oboje výrazně lepší, než analytici očekávali, a tituly tak posílily o 5,5 %, respektive +7,8 %. Netflix posílil o 5,8 % díky získání licence pro streamování v Číně. Skvělá čísla představili těžaři Freeport McMoRan (+6,9 %) a hlinikářský gigant Alcoa (+9,5 %). Investory naopak nepřesvědčily výsledky farmaceutické Eli Lilly a Coca Coly.

Ropa

Cena ropy Brent včera po šesti dnech poklesů v řadě poprvé rostla a dostala se zpět k 52 USD/barel. Večerní data API nicméně ukázala na nečekaný růst zásob ropy (a hlavě velký růst zásob benzínu) v USA v minulém týdnu. Dnes jsou v centru pozornosti zejména oficiální data o amerických zásobách. Pokud by se potvrdila včerejší čísla API, tak by to pro ropu nebyla dobrá zpráva.

 

Čtěte více:

OPEC a spol. prozkoumá možnost prodloužení dohody na omezení produkce
31.03.2017 14:17
Víkendová schůzka tzv. ministerské monitorovací komise, jež má dohlíže...
Rozbřesk: Tisíc a jedna pohádka o tom, proč libra posílila na vypsání předčasných voleb
20.04.2017 9:14
Zdá se, že hlavním překvapením týdne je doposud ohlášení záměru uspořá...
Prodloužení dohody OPEC s nečleny na omezení těžby ropy je hotová věc?
20.04.2017 12:39
Saúdská Arábie a Kuvajt, kteří jsou nejvlivnějšími členy Organizace ze...
Rozbřesk: Francouzské volby překvapily výsledkem “podle plánu”
24.04.2017 9:13
Podle prvních odhadů se zdá, že francouzské prezidentské volby nepřine...
Rozbřesk: Riziko na trzích budiž zapomenuto
25.04.2017 9:12
Nervozitu z konce minulého týdne před prezidentskými volbami ve Franci...

Váš názor
  • inu
    26.04.2017 11:12

    Pozitivní sklon konce forward křivky (brent kontrakty na ICE) jsou opět v kauzálním loopu, koho to překvapuje, tak se nedívá do minulých let a začne zmatkovat, zase objevujeme ameriku?
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách