Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Riziko na trzích budiž zapomenuto

Rozbřesk: Riziko na trzích budiž zapomenuto

25.04.2017 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nervozitu z konce minulého týdne před prezidentskými volbami ve Francii vystřídala na finančních trzích mohutná euforie. Akciové trhy zamířily vzhůru, výrazné zisky si připsalo i euro a rizikové přirážky u dluhopisů Francie a zemí na předlužené periférii rychle poklesly. Trhy si udělaly z voleb rychlý závěr o nejpravděpodobnějším vítězi a příliš už neřeší, co vše se může stát ve druhém kole nebo po parlamentních volbách, které Francii čekají začátkem června. Jednak je to daleko, jednak trhy spoléhají na kontinuitu s možným příjemným překvapením v podobě tolik žádoucích reforem. Zda vůbec nějaké přijdou, je otázkou, na kterou se v nejbližších měsících nedá vůbec odpovědět.

K příznivé náladě včera navíc přispěl i německý index ekonomického klimatu – Ifo, které se dostalo na šestileté maximum. Ifo tak zapadá do celkového obrázku, který už nějaký čas vykresluje například PMI, a sice že německým firmám se daří, že na hrozbu brexitu na čas zapomněly, byť je Británie druhým největším obchodním partnerem Německa, a už vůbec jim nevadí silnější euro. Velmi pozitivní přitom není z pohledu německých firem jen hodnocení současné situace, ale především jejich očekávání pro další měsíce, která jsou velmi silná zvláště v průmyslu. Německá ekonomika tak pokračuje ve svižném růstu, který udává tempo i pro zbytek eurozóny. Nicméně její předběžný výsledek za první čtvrtletí se dozvíme až v polovině května. Předpokládáme, že růst ekonomiky eurozóny zrychlil na 0,5 % (mezičtvrtletně), což bude v meziročním vyjádření znamenat přírůstek 1,7 %. Ani to však nejspíše ECB na jejím zasedání tento týden nepřesvědčí ke změně její uvolněné politiky vedoucí k zalévání trhu novými eury, ani ji neodradí od záporných úrokových sazeb.

Do obrázku pozitivních nálad zapadají i poslední čísla z ČR, kde se rovněž podnikatelská nálada v posledním měsíci mírně zvýšila. Není sice až tak vysoká, jako byla na přelomu roku, kdy padaly osmileté rekordy, avšak stále je možné ji považovat za velmi příznivou. Ať už z pohledu hodnocení současné situace nebo očekávání pro další měsíce. Česká ekonomika se tak i nadále veze na vlně rostoucí zahraniční (německé) poptávky a nákupního a investičního apetitu tuzemských domácností.

Česká koruna a dluhopisy

Koruna si v úvodu týdne – zřejmě i pod vlivem všeobecného optimismu – připsala mírné zisky, které ovšem během pondělního odpoledne zase ztratila a vrátila se zpět nad 26,80 EUR/CZK. Rychlé zisky koruny zřejmě vytvářejí příležitosti pro některé hráče k opuštění hracího pole a nedovolí tak prozatím české měně dobývat silnější pozice. Tato situace nahrává centrální bance, která na svém dalším měnově-politickém zasedání může konstatovat velmi hladký průběh exitu bez nějaké extrémní fluktuace. A to bude – snad kromě již tradiční prognózy naznačující prudký vzestup úrokových sazeb – hlavním výstupem květnového zasedání bankovní rady.

Včerejší odbourávání rizikových přirážek na evropském trhu se na výnosech českých dluhopisů až tak neprojevilo. Výnosy českých bondů lehce vzrostly a následovaly tak vývoj německého trhu. Výnosy by v dalších týdnech měl brzdit v rozletu poměrně chudobný kalendář emisí, podle kterého chce MF v květnu prodat dluhopisy jen za 12 mld. korun. Nicméně ještě tuto středu bude MF nabízet bondy se splatností dva až devatenáct let až za 11 mld. korun. Trh by mohlo potěšit, že MF plánuje přebytky veřejných rozpočtů min. až do roku 2020 a současně s nimi i pokles veřejného dluhu na cca 35 % HDP. Samotný státní rozpočet by však měl zůstat v mínusu letos i příští rok.

Zahraniční forex

Euro začalo den výrazně silnější a po menší korekci se na páru s dolarem konsoliduje. Společná měna posílila také proti libře, která ale vůči dolaru své pozice nakonec moc nezměnila.

Dnešek je z pohledu dat na zahraničních trzích vcelku nezajímavý a tak se bude vyčkávat na důležitější událostí týdne. Mezi ty bude nepochybně patřit čtvrteční zasedání ECB.

Ve střední Evropě si pak musí dát pozor forint na dnešní zasedání MNB. Změnu neočekáváme, což by pro forint, který za ostatními měnami regionu v posledním období lehce zaostával, mohla být dobrá zpráva.

Akcie

Pozitivní reakce na výsledek voleb ve Francii se přehnala celým světem a nevynechala ani zámořské trhy. Akcie v USA si v průběhu dne konstantně držely zisky s pohybem v hodně úzkém prostoru. Tahounem byl i zde hlavně finanční sektor (2,2 %), doplněný zpracovatelským (+1,3 %).

Index Dow Jones Industrial Average od svého otevření stále držel zisk okolo procentního bodu. V konečné fázi včerejšího obchodního dne se pohyboval na 20764 bodech (+1,1 %). Index S&P 500 končil seanci na úrovni denních maxim, když narostl o 1,1 % na 2374 bodů. Technologický Nasdaq Composite přidal o 1,2 % na finálních 5983 bodů.

Ropa

Ropa zůstala i na začátku nového týdne pod tlakem a cena barelu Brentu se odpoledne dostala pod 52 USD. Trh mohly znervóznit zprávy o vysokých vývozech z Ruska.

Dnes obchodování okoření data o zásobách v USA za minulý týden od institutu API, i když až pozdě večer. Ta poskytnou indikaci pro oficiální statistiky ministerstva energetiky, která asi budou hlavní fundamentální informací tohoto týdne z trhu s ropou


Čtěte více:

Macron žene vzhůru akcie, Praha se přidává: Ohlasy a reakce trhů na francouzské volby
24.04.2017 17:38
Evropské akcie zahájily týden silným růstem v reakci na vítězství cent...
Kde bude Francie za pět let?
25.04.2017 7:13
Současná ekonomická a sociální situace ve Francii bezesporu přispívá k...
Týdenní výhled: Odezva francouzských voleb, inflace či ECB. Které těžké váhy ohlásí svoje výsledky?
24.04.2017 15:03
Dnešní otevření trhů pozitivně ovlivnily výsledky prvního kola francou...
Kronus: Macron spustil evropskou rally, vedou ji banky
24.04.2017 16:43
První kolo francouzských prezidentských voleb sice dopadlo podle předs...
Francouzské hlasování povzbudilo i Wall Street
24.04.2017 22:01
Pozitivní reakce na výsledek voleb ve Francii se přehnala celým světem...

Váš názor
  •  
    25.04.2017 10:07

    takže vzhůru na nová maxima, sakra, napadá mě, kdy tak otevřít shorty na indexy, tohle nemůže trvat věčně a padat se bude asi z pěkné výšky
    sid_cz
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení