Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB ve starých dobrých kolejích

Rozbřesk: ČNB ve starých dobrých kolejích

05.05.2017 8:55
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Od prvního měnově politického zasedání bankovní rady po opuštění kurzového režimu se v podstatě nic moc neočekávalo a ČNB v tomto směru ani nezklamala. Na programu byla nová prognóza, která lehce vylepšila výhled české ekonomiky pro letošní rok a stejně jako všechny ostatní za poslední dva roky předpokládá rychlý nárůst tržních úrokových sazeb. Je ovšem zřejmé, že ke zvyšování sazeb ČNB prozatím nic nenutí.

Inflace je sice nad cílem a zůstane nad ním letos i po většinu příštího roku, avšak poté by mělo dojít k jejímu poklesu pod preferovaná dvě procenta. Druhým důvodem, který bude i nadále brzdit úvahy o rychlém zvyšování sazeb je ECB pokračující v politice masivního tisku eur. ČNB totiž není nijak motivovaná rozšiřovat úrokový diferenciál a ponoukat korunu k rychlejším ziskům a to navzdory proinflačním rizikům prognózy. A nakonec třetím důvodem, který pro rychlý růst úroků nesvědčí, je samotný exit z kurzového režimu, jež lze chápat jako zpřísnění měnových podmínek v ČR.

Na růst sazeb si proto ještě trh bude muset počkat. Předpokládáme, že prostor pro zpřísnění měnové politiky u nás nastane až v příštím roce, kdy by se už k „normální“ politice mohla začít vracet i ECB. To samozřejmě neznamená, že růst nemohou střednědobé a dlouhodobé úrokové sazby nebo výnosy státních dluhopisů. Ostatně už nyní jsme docela daleko od loňských minim na swapové křivce a tendence k dalšímu zvyšování delších sazeb je zřejmá s tím, jak se do Evropy vrací i inflace a víra v návrat k tradičnímu pojetí měnové politiky ECB. O rychlosti, s jakou půjdou sazby ČNB nahoru, bude do značné míry rozhodovat nejenom inflace, ale i kurz koruny. Ta by měla podle slov – i prognózy – centrální banky díky konvergenci posilovat, nicméně její aktuální „překoupenost“ jí v rychlejších ziscích zatím brání. Takže nakonec lze říct, že vlastně ČNB může být spokojena nejenom s hladkým exitem, ale i s vývojem kurzu koruny a zaujmout vyčkávací taktiku a v další prognóze jen odložit růst PRIBORu zase o nějaké to čtvrtletí do budoucna.

TRHY

CZK a dluhopisy

Korunu včerejší výsledky zasedání bankovní rady nijak nepodpořily a postupně se svezla až nad úroveň 26,85 EUR/CZK. Nakonec proč by vlastně měly, když centrální bance musí vývoj kurzu po exitu docela vyhovovat a nemusí situaci na trhu přímo nijak ovlivňovat. ČNB se při exitu z trhu stáhla, a jak ukazuje denní vývoj likvidity v bankovním sektoru, a nakonec to potvrzují i slova z centrální banky, vývoji kurzu pouze přihlíží.

Vůči politické nejistotě či obecně politickému dění vyvolanému záměrem premiéra podat demisi vlády, zůstává koruna nadále imunní. To co by ji mohlo v nejbližších dnech rozpohybovat ke slabším úrovním, by byl jen překvapivý výsledek francouzských prezidentských voleb, jejichž druhé kolo proběhne už tento víkend.

Na dluhopisovém trhu, který v posledních letech vykoupili zahraniční hráči na koruně, zavládl klid. ČNB naznačila, že se sazbami rozhodně nikam nepospíchá, takže impuls k růstu výnosů může přijít pouze ze zahraničí nebo z případného přehodnocení pozic investorů, kteří vlastní přes 47 % korunových státních dluhopisů. A to se nyní nezdá příliš pravděpodobné.

Zahraniční forex

Dolaru pomohlo jednání Fedu, který nezmírnil svou rétoriku. Eurodolaru se dařilo držet zisky. Libra proti dolaru alespoň smazala ztráty.

Zdá se, že eurodolarovému trhu v tuto chvíli dominují spíše politická očekávání ve vztahu k eurozóně, což by se mohlo změnit dnes odpoledne, kdy budou zveřejněna oficiální data z amerického trhu práce za duben. Čekáme lehce slabší číslo než trh, což by mohlo přimět eurodolar k otestování hranice 1,10. Ta nicméně může být testována v pondělí ráno po francouzských volbách.

V pondělí ráno by se měly mít na pozoru před eurem všechny evropské měny - včetně zlotého, forintu a libry. Trhy mohou začít počítat s více jestřábí ECB a odpisem řeckého dluhu a tudíž vyššími sazbami v jádru EMU.

Akcie

Americké akcie včera nepředvedly žádný výrazný pohyb. Dow Jones Industrial Average uzavřel na nule, v rámci indexu se nejlépe dařilo akciím 3M (+1,0 %) a nejhůře Caterpillaru (-2,1 %), S&P500 přidal desetinu procenta a technologický Nasdaq Composite skončil na nule. Index volatility VIX klesl o 2 % na hodnotu 10,46 b. Sektorově se nejméně dařilo energetikům (-1,9 %), naopak o 0,8 % posílily spotřebitelé.Tesla uzavřela povýsledkový den o 5 % níže, Facebook ze stejného důvodu klesl o 0,6 %.

Ropa

Ropa včera zažila výrazný výprodej a od včerejšího poledne cena poklesla o více než 6 %. Spíše než nějaký konkrétní důvod během čtvrtka se ropě nelíbí to, že kroky OPECu a spol. prozatím nevedly ke kýženému odbourávání zásob. I když komentáře, že výraznější omezení produkce ve druhém pololetí není v plánu (OPEC zdá se počítá jen s prodloužením současné dohody), patrně k propadu přispěly.

Vypadá to, že zasedání OPECu a spol. 25. května bude opět nad míru důležitou událostí. Otázkou je, nakolik je již v cenách obsažen očekávaný výsledek v podobě prodloužení současných dohod. Vývoj forwardové křivky každopádně naznačuje, že trh ve významnější změnu fundamentů pro následující měsíce v posledních týdnech ztrácí víru.


Čtěte více:

Spokojenost & tradiční „hrozba“ zvyšování úrokových sazeb
04.05.2017 15:42
Bankovní rada na dnešním měnově politickém zasedání ponechala úrokové ...
Rusnok (ČNB) pro Patria.cz: Na trhu nejsme a návrat k normálu vede přes růst sazeb
04.05.2017 15:49
Česká národní banka od ukončení kurzového závazku na koruně vůči euru...
Koruna slábne, rozhýbala ji ČNB. Euro těží z optimismu
04.05.2017 17:14
Dnešní jednání ČNB podle očekávání nevedlo ke změně politiky, ale koru...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.