Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu

Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu

23.06.2017 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Stávka ve slovenském Volkswagenu ukazuje, že trh práce ve střední Evropě jede na maximum. Vyjednávací pozice zaměstnanců se v posledních třech letech výrazně zlepšila - jak Česko, tak Slovensko mají nezaměstnanost na historických minimech (podle metodiky Eurostatu) a zaměstnavatelé jednoduše častokrát nemají z čeho brát. Po delší době tak přichází - slovy guvernéra Jiřího Rusnoka - ideální doba pro to, abychom se přiblížili mzdové úrovni eurozóny. Porovnání mzdové dynamiky pro nás v posledních pěti letech totiž nevycházelo totiž vůbec dobře. Mzdy v průmyslu se v Česku pohybují zhruba na úrovních z roku 2012 (okolo 7 EUR/hodinu, podle Eurostatu), zatímco v Německu vzrostly ze zhruba 27 na 30 euro na hodinu. České průmyslové mzdy tak byly na konci roku 2016 oproti Německu nižší než třetinové.

Druhým dechem je však třeba dodat, že se situace od roku 2014 vylepšuje a značnou roli v případě Česka (na rozdíl od Slovenska) sehrály intervence ČNB. Ty načas snížily relativní náklady na českou práci. V roce 2017 by už dohánění mzdové úrovně měla znovu pomáhat i posilující česká koruna. Koruna je přitom v Česku tradičnějším kanálem, prostřednictvím kterého se ekonomika v “dobrých časech” snaží dohánět mzdovou a cenovou úroveň západních zemí. I tak ale v nejbližších letech nelze čekat zázraky - dohánění mzdové úrovně je během na hodně dlouhou trať.

Agresivní požadavky slovenských odborářů ve Volkswagenu na 16% nárůst mezd vypadají v tomto světle na první pohled přehnaně. Levná pracovní síla byla častokrát jedním z klíčových argumentů, proč zahraniční investoři na Slovensku investovali. I s ní patří slovenský závod Volkswagenu k těm méně ziskovým v rámci celého koncernu. Příliš rychlý růst mezd také může poškodit menší a střední firmy v podhoubí automobilového průmyslu nebo ve strojírenství - jednoduše proto, že si tak vysoké nárůsty mezd nebudou moci dovolit. V zemích s nejvíce konkurenceschopným průmyslem a vysokými mzdami, jako například v Dánsku, jsou přitom motorem růstu mezd právě menší a střední podniky...

TRHY 

CZK a dluhopisy

Koruna se ani ve čtvrtek příliš nevzdalovala od hladiny EUR/CZK 26,30 a asi i nadále bude vyčkávat na zasedání ČNB příští čtvrtek, které asi naznačí, jak vážně to ČNB myslí se zvyšováním sazeb již během druhé poloviny letošního roku.

Dnešní den je takřka bez očekávaných událostí. Jistou relevanci sice může pro mít zveřejnění bleskového odhadu podnikatelské nálady za červen v Německu, nicméně nečekáme, že by na ni koruna zásadněji reagovala.

EURUSD + zahraniční FX

Na samém konci týdne konečně vstoupí do hry i důležitější makrodata. Jak v USA tak především v eurozóně budou zveřejněny indexy podnikatelských nálad PMI. Uvidíme, zdali alespoň tato data přinesou na eurodolarový trh nějakou volatilitu. Odpoledne však bude dobré sledovat i vystoupení amerických centrálních bankéřů.

Akcie

Hlavní americké trhy včera stagnovaly. Index S&P 500 zavřel slabší o 0,02 %, Dow Jones klesl o 0,04 % a technologický index Nasdaq si připsal 0,04 %. Ze sektorů se dnes nejlépe dařilo zdravotnictví. Tento sektor zavřel se ziskem 1,25 %.

Úspěšným titulem se stala společnost Oracle, která po zveřejnění výsledků zavřela silnější o 8,50 % na hodnotě 50,27 USD. Firma dokázala překonat odhady jak na úrovni tržeb (očekávání 10,5 mld. USD oproti 10,9 mld. USD), tak na úrovni zisku na akcii (očekávání 78 centů oproti 89 centů). Trh vidí pozitivně především rostoucí trh cloudových služeb. Dařilo se také těžařům. Akcie společnosti Arcelormittal si připsaly 3,57 % a akcie Cliffs Natural Resources zavřely o 4,70 % silnější. Po předchozích propadech se však jedná pouze o mírné umazání ztrát.

Ropa

Cena ropy Brent se včera pohybovala v blízkosti 45 USD/barel a ačkoliv je to znatelně níže než před květnovým zasedáním OPECu, tak Monitorovací komise dohody na omezení produkce včera konstatovala - i s přihlédnutím k aktuální situaci - že se trh s ropou vyvíjí žádoucím směrem. To rezonuje s nedávnými komentáři ministrů pro ropu z Ruska a Saúdské Arábie. Poznámky o neúspěšných jednáních o možném výraznějším omezení produkce na cenu ropy vliv neměly.

Fundamentální odhady bilance na trhu s ropou pro následující měsíce ukazují, že by se trh přes léto skutečně měl překlopit do deficitu (i když ten lze vysvětlit do velké míry sezónností), který by měl pomoci neutralizovat aktuální negativní sentiment. Prostor pro růst cen ropy nicméně podle nás zůstává omezený, což platí i pro následující rok.


Čtěte více:

Rozbřesk: Výsledek francouzských voleb lehce svědčí euru, Macronův velký test přijde ale už v září…
19.06.2017 9:13
Nový francouzský prezident Emmanuel Macron dostal v parlamentních volb...
Rozbřesk: Kurz koruny zbrzdí ČNB v rozletu. Zatím koruna zůstává zaparkovaná pod hranicí 26,20
20.06.2017 9:18
Bankovní radu ČNB čeká příští týden letos už vlastně páté měnově-polit...
Rozbřesk: Na trhu s ropou zavládli medvědi
21.06.2017 9:19
Jeden z trhů, na kterých ještě panuje volatilita, tuto svou vlastnost...
Rozbřesk: Brent pod 45 dolary, koruna odpočívá a Česko je stále víc zemí aut
22.06.2017 9:06
Růst české ekonomiky je i nadále úzce spojený s průmyslem, tedy předev...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení