Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: JPMorgan otevřela sezónu úspěšně. Naopak Citi nenadchla

Summary: JPMorgan otevřela sezónu úspěšně. Naopak Citi nenadchla

13.04.2018 17:27
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Citigroup

Výsledky Citigroup nás v porovnání s její větší rivalkou JPMorgan (kterou rozebíráme níže) zrovna nenadchly. Tržby se s růstem o 3 % yoy na 18,9 mld. USD držely konsensu. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se zlepšila poklesem tohoto ukazatele o 0,5 p.b. na 58 %. Čistý zisk na akcii vyskočil i díky dopadům daňové reformy o 25 % yoy na 1,68 USD, čímž překonal predikce trhu o cca 7 centů. Další řádky poskytnou hlubší náhled do výsledků banky:

•         Finanční trhy: Výnosy z obchodování na finančních trzích se posunuly o 3 % vzhůru, což je zásluha především vysoké volatility na akciových trzích v prvním čtvrtletí tohoto roku. Výnosy FICC segmentu sklouzly dolů o 7 % yoy zejména z důvodu slabé klientské aktivity. Naproti tomu výnosy z obchodování na akciových trzích vylétly o 40 % yoy. Management cituje dobrý výkon napříč všemi produkty. Slabší aktivita na poli primárního úpisu cenných papírů snížila tržby investičního bankovnictví o 10 % yoy.

•         Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál posunula výrazně nahoru, avšak pořád zůstává díky nízkým výnosům na delším konci poměrně plochá. Čistá úroková marže jako taková pořád stagnuje na 2,64 %, nicméně vezmeme-li v úvahu jenom jádrové divize, tak se úroková marže posouvá mezikvartálně z 3,46 % na 3,54 %. Průměrný objem poskytnutých úvěrů nabobtnal o 5 % yoy na 656 mld. USD, bohužel se to však na čistém úrokovém výnosu zas tak výrazně neprojevilo (+8 % yoy, +1 % qoq). Vytváření rezerv si ze zisku ukouslo 1,9 mld. USD (+12 % yoy) a poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům se jemně zhoršuje (+4 bps qoq na 2,24 %).

•         Kapitálová pozice: Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 se zhoršil již druhým kvartálem v řadě. Zásluhou daňové reformy, která měla negativní dopad na vlastní kapitál a také kvůli rostoucímu objemu rizikově vážených aktiv se tento ukazatel dostal na 12,1 % (-30 bps qoq). Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) zůstává nadále beze změny na hodnotě 6,7 %. Na světlo světa se však dostávají pozitiva daňové reformy – návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) se dostává na 11,4 % (+3 p.b. yoy).

Abychom to shrnuli, výsledky mohly být rozhodně lepší. Chválíme překonání konsensu a dobrý výkon segmentu akciových trhů. Návratnost kapitálu na úrovni 11,5 % také není špatná, i když ve srovnání s konkurencí pořád zaostává. Nicméně stagnující efficiency ratio (také kvůli rostoucím vytvářeným rezervám), slabý FICC segment a dlouhodobě nezměněná čistá úroková marže jsou brzdami optimismu.

Podobně to asi vidí také trhy, jelikož akcie Citi posílají dolů o 3 %.

JPMorgan

První čtvrtletí roku se neslo ve znamení vysoké volatility na trzích, což se projevilo také na výnosech bank. Tržby poskočily vzhůru o 10 % yoy na 28,5 mld. USD, zatímco čistý zisk na akcii až o 45 % yoy na 2,31 USD. Konsensus byl v obou případech nastaven o něco níže, konkrétně na 27,7 mld. USD a 2,28 USD. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se zlepšila poklesem o 3 p.b. na 57 %. Překonání predikcí jde bohužel na vrub jednorázovým položkám. Více detailů přiblíží následující řádky:

•         Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích vylétly vzhůru o 25 % yoy na 7,5 mld. USD. Velký dopad však mělo přecenění cenných papírů (+500 mil. USD) a daňová reforma (+150 mil. USD). Výnosy dominantního FICC segmentu se konečně srovnaly a posunuly se vzhůru o 8 % yoy. Příjmy z obchodování na akciových trzích naproti tomu dosáhly 25% yoy růstu a to zejména díky derivátovým produktům. Za to můžeme pravděpodobně děkovat vysoké volatilitě trhů během prvního čtvrtletí. Slabší aktivita na poli primárního úpisu cenných papírů snížila tržby investičního bankovnictví o 7 % yoy.

•         Rizikové náklady: Čistému zisku pomohl 10% yoy pokles na vytvořených rezervách, které se tak vyšplhaly jen na 1,2 mld. USD. Konsensus přitom předpokládal hodnotu až 1,5 mld. USD. Opakuje se nám scénář předešlých kvartálů, kdy vytváření rezerv vznikalo hlavně na portfoliu kreditních karet, přičemž tyto rezervy nyní dosahují již 3,5 % celkového objemu úvěrů na tomto produktu (konkrétně 140 mld. USD). Rozpouštění rezerv se pak odehrávalo hlavně na korporátních úvěrech (sektor Oil&Gas). Odpisy nedobytných úvěrů poklesly na 1,3 mld. USD.

•         Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál posunula výrazně nahoru, avšak pořád zůstává díky nízkým výnosům na delším konci poměrně plochá. Čistá úroková marže se snaží, seč může a dostává se na 2,48 % (+6 bps yoy). Predikce udávaly hodnotu 2,46 %. Průměrný objem poskytnutých úvěrů se sice mezikvartálně téměř nepohnul, meziročně ale narostl o 4 % na 920 mld. USD. Společnými silami se tak podařilo vykopnout čistý úrokový výnos na 17,7 mld. USD (+18 % yoy, +4 % qoq). Kvalita úvěrového portfolia se opět dočkala jemného zlepšení, když poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům poklesl na 0,63 % (-1 bpq qoq).

•         Kapitálová pozice: Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 utrpěl nárůstem rizikově vážených aktiv a jeho hodnota tak sklouzla z 12,2 % v předešlém kvartálu na nynějších 11,8 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) zůstává nadále beze změny na hodnotě 6,5 %. Pozitivní dopady daňové reformy se nyní naplno projevily na návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), která dosáhla až 19 % (předešlý průměr cca 13,5 %). 

Suma sumárum, první banka reportující svoje kvartální čísla otevřela sezonu úspěšně. Vyzdvihujeme hlavně dobrý výsledek příjmů z obchodování na akciových trzích, pokles vytvořených rezerv a rekordní návratnosti kapitálu. Na druhou stranu, trochu zamrzel fakt, že bez bonusu plynoucího z jednorázových položek by se konsensus nejspíš překonat nepodařilo.

Akcie posilují po otevření trhu o necelé 0,6 %.


 

Čtěte více:

Zisky bank jsou tu, a mohly by být obrovské
13.04.2018 11:56
Daňové škrty, rostoucí sazby a duch robustnějšího hospodářského růstu...
Trumpova nepředvídatelnost Citigroup pomohla
13.04.2018 14:26
Nepředvídatelnost Donalda Trumpa americké bance Citigroup prospěla. Př...
JP Morgan k dobrým výsledkům pomohlo obchodování na akciových trzích, konsensus by ale bez bonusu nepřekonal (komentář analytika)
13.04.2018 15:50
První čtvrtletí roku se neslo ve znamení vysoké volatility na trzích, ...
Marek Trúchly: Trhem aktuálně hýbe, jestli Trump něco řekne, nebo ne (video)
13.04.2018 16:28
Začala americká výsledková sezóna. Své výsledky dnes ohlásilo trio ban...
Technická analýza: Rozkolísanost eurodolaru nemá konce. Koruna čeká na silnější impuls
13.04.2018 17:09
EURCZK Mírné posilování koruny trvalo v průběhu celého týdne a svým vý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení