Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AP: Falešné zprávy už nepocházejí z Ruska, ale z domova

AP: Falešné zprávy už nepocházejí z Ruska, ale z domova

27.05.2019 5:47
Autor: ČTK

Šíření falešných zpráv už neznamená jenom hordy ruských trollů, jak tomu bylo u amerických voleb. Zatímco se Evropská unie připravovala na rozhodující volební víkend, falešné zprávy a extremistické příspěvky na sociálních sítích šířily spíš domácí skupiny než zahraniční mocnosti, říkají odborníci. Kolují hlavně na soukromých a šifrovaných komunikačních aplikacích jako je WhatsApp, které je těžší hlídat a ve kterých je obtížnější proti dezinformacím bojovat. Napsala to agentura AP.

Po zásazích Ruska do prezidentských voleb ve Spojených státech v roce 2016, které vynesly do křesla současného prezidenta Donalda Trumpa, a údajně dezinformačních kampaních během britského referenda o brexitu ve stejném roce se objevily obavy, že volby do Evropského parlamentu mohou být snadným terčem kybernetických útoků ze zahraničí.

Na radarech evropské osmadvacítky se zatím ale žádná zvýšená dezinformační aktivita ze zahraničí neobjevila. Ani technologické firmy nezaznamenaly žádné známky koordinovaného útoku. I přesto se internetem šíří všudypřítomná šeptanda, která se pomocí falešných informací snaží narušit obraz Evropské unie a s institucí se táhne už od posledních evropských voleb v roce 2014.

Podle Sashy Havlicekové, ředitelky Institutu pro strategický dialog (ISD), byla dřív povaha falešných informací převážně o Rusku a odhalování softwarových botů. V současnosti se týká krajní pravice napříč státy a projevuje se méně falešnými zprávami, více nenávistnými projevy a mnohem propracovanějšími taktikami, které slouží k posílení populistických příběhů, uvedla ředitelka této mírně levicové londýnské instituce. "Neříkáme, že nedochází k žádné ruské aktivitě, ale je určitě těžší ji odhalit," říká Havliceková.

Všeobecným trendem je aktivita evropských populistických a krajně pravicových skupin "manipulovat s informacemi" prostřednictvím více nenápadných zpráv a šířit názory namířené proti imigraci, homosexuálům nebo popírající globální oteplování. Pro vlády a technologické firmy je mnohem těžší na tuto "válku narativů" reagovat, vysvětluje Havliceková. Situaci nepomáhá, že se někteří světoví lídři na šíření falešných nebo zavádějících zpráv na sociální sítích sami podílejí.

Christoph Schott z organizace Avaaz uvedl, že falešné zprávy se běžně šíří pomocí taktiky, při které stránky lákají fanoušky na obecná témata jako fotbal nebo vaření, později však začnou přidávat politické příspěvky. Cílem je zasít "malá semínka nedůvěry..., která pomalu narušují důvěru v instituce a společnost dlouhodobě rozdělují," uvedl Schott.

Ve volbách, které se konají 23. až 26. května a které jsou největšími mezinárodními volbami na světě, může volit zhruba 400 milionů Evropanů z 28 zemí. Volí 751 zástupců do Evropského parlamentu, jediného demokraticky zvoleného orgánu EU.

Internetové firmy Facebook a Twitter před volbami uvedly, že v předvolebním období zatím žádný nárůst kybernetických útoků nezaznamenaly. Jednou z příčin je pravděpodobně povaha voleb do europarlamentu, které se vyznačují nízkou účastí a tím, že voliči často volí podle domácí politické situace.

Důvodem může být i to, že se nehledá na správném místě. Vědci z Oxfordské univerzity zkoumali tweety v souvislosti s evropskými volbami a zjistili, že jen zlomek z nich pocházel z Ruska nebo z nedůvěryhodných zdrojů, většina jich byla z takzvaných mainstreamových médií. Zprávy z alternativních zdrojů mohou být přesto mnohem populárnější než ta z profesionálních mediálních organizací. Nejčtenější články se týkaly populistických témat, jako je imigrace nebo islamofobie, další útočily na evropské lídry a strany a vyjadřovaly euroskepticismus, zjistili vědci, kteří analyzovali přes 585.000 příspěvků na twitteru v sedmi evropských jazycích.

Příspěvky na twitteru nebo veřejné příspěvky na facebooku ale nejsou všechno. Velká část rozhovorů se přesouvá do soukromých skupin nebo na šifrované aplikace, jako je WhatsApp a další, které nemohou vlády jednoduše sledovat, říká Clara Jiménezová Cruzová, zakladatelka španělské organizace Maldita.es, která ověřuje fakta. Mnohem víc on-line konverzací se odehrává soukromě, vysvětluje. WhatsApp, ve kterém se třetím stranám obtížně nahlíží do soukromých rozhovorů, je prvním místem, kde se hoaxy objevují a lze jich tam najít nejvíce, dodává Jiménezová Cruzová.

 

Čtěte více:

Trumpův volební tým dle závěrů FBI činnost nekoordinoval s Ruskem
25.03.2019 9:30
Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller podle amerického ministerstva...
Víkendář: Rusko a USA by mohly být dobrými spojenci. Kdyby...
31.03.2019 10:13
Není ani třeba číst celou zprávu Roberta Muellera o ruském vlivu na am...
Jak Rusko znečistilo ropu za miliardy určenou pro EU
02.05.2019 11:53
Byl to klidný velikonoční svátek, když kanceláře velkých ropných firem...
Politico: Rakousko ukazuje, že ruské snahy o ovlivňování voleb nejsou jen pustými výmysly
20.05.2019 16:04
Minimálně v Rakousku se ukazuje, že diskuse o ruském ovlivňování polit...

Váš názor
  • Panáčkům a kalce se nelíbí
    28.05.2019 23:04

    že čt často někoho nachytá včetně Babiše?? Smolík. Inteligenti si myslí, že mocnosti včetně Ruska virtuálně válčí??. A Kalka neomylně se špíny zastává...
    Velkamedvědice
    • Re: Panáčkům a kalce se nelíbí
      30.05.2019 17:35

      Jaké špíny? Té tvé se v žádném případě nezastávám, neboj.
      Kalka.
    • Re: Panáčkům a kalce se nelíbí
      28.05.2019 23:39

      Tady spousta kluků a holek bralo bronz...:)
      STX
  • V rámci objektivity
    28.05.2019 15:55

    V rámci objektivity, nemohl by někdo též pojednat o falešných zprávách a lžích na adresu bojovníků proti Bruselu, prosím?
    Ullsperger
  •  
    27.05.2019 12:05

    Chápu, že obchod je často i o politice, ale přece jen mi přijde, že by měl obchodník zůstat nestranný. Jak říká Yuri Orlov - prodávám pravičákům, levičákům i pacifistům. A toho byste se měli držet i na Patrii.
    Berounskej
  •  
    27.05.2019 12:05

    Článek mi připomíná starý vtip. Vesnický policajt přetáhne pendrekem kolemjdoucího cikána po zádech. Když se jej jiný člověk zeptá proč to udělal, za co to bylo. vždyť nic neudělal? Policajt odpověděl: "Však on už ví za co". Tak je to i z Ruskem, s tím policajtem i s tou spravedlností.
    Drahokoupil
  •  
    27.05.2019 9:37

    Tak toto přeci víme všichni už dávno... Česká televize je ryze domácí médium...a to je už dávno největší tvůrce a vypouštěč fake news...
    Scorpius
    • fake news
      27.05.2019 10:09

      Tak možná euronet, sputnik, parlamentní listy a další listy bezejmených majitelů..
      MU
      • Re: fake news
        27.05.2019 12:39

        To, že neznáte majitele Vy, ještě neznamená, že mají Parlamentní listy bezejmenného vlastníka. Vlastníkem je OUR MEDIA a.s., kde 70% vlastní senátor Valenta. Další podíl má Voráček a další. Vlastnická struktura je dohledatelná. Jinak největším šiřitelem dezinformací je asi církev. Třeba takové neposkvrněné početí panny Marie.
        Jan47
      • Re: fake news
        27.05.2019 12:09

        Ne já nečtu žádný, ale píše se o tom už pěkně dlouho.. Ježiši to nevíš?
        MU
        • MU
          27.05.2019 16:53

          :-)) no tak vidíš, jak jim to žereš. Ani se nesnažíš přesvědčit se sám. Ideální požírač fake news...
          Kalka.
      • Re: fake news
        27.05.2019 10:15

        Tebou jmenované neznám, jen na ty Parlamentní listy jsem se před volbami mrkla. Nezdá se mi, že by zněly jedním hlasem a nevyvážené. Ty je sleduješ?
        Kalka.
        •  
          27.05.2019 16:50

          Rusové v amerických presidentských volbách ?! ČTK si není schopna přečíst Mullerovu zprávu ? Doporučuji tedy ČTK důrazně, aby nešířila fake news !
          tikitom
  •  
    27.05.2019 7:28

    Nie je prave toto 'fake news'? Hned prva veta je formulovana ako vseobecne znamy fakt napriek tomu, ze ziadne dokazy o niecom takom neexistuju. Pre pragmaticky uvazujuceho a racionalne mysliaceho cloveka je pravdepodobnejsi scenar, v ktorom liberalne media sa systematicky pokusaju skompromitovat prezidenta, ktoreho nepokryte neznasaju. Clanok ani dalej neobsahuje ziadne fakty ani podstatne informacie, iba nazory a tvrdenia. A zdrojom je CTK... Ach jaj.
    Rad Cer
    •  
      27.05.2019 11:58

      Je to stejné jako s finančními podvody. Nedáš účtenku ke koláčku = 1000násobná pokuta. Ale Čapí hnízdo (ať už dotace nebo daně) jako kauza vyšumí. A stejné je to s názory. Policie bude sledovat na facebooku i v reálu Frantu Vopičku protože tu nechce, voe, žádný migranty, ale profesionální lháři se schovají za anonymní "Redakce Patria" nebo "ČTK a idnes".
      Berounskej
      • berounskej
        28.05.2019 22:22

        a proč nejmenuješ jiné, miliardové úniky, nevadí ti snad proto, že nejdou za Babišem?
        lime
    •  
      27.05.2019 9:33

      Tak tak, horliví bojovníci za 'pravdu' jsou experti na používání fake news. Nepříjemná odhalení prostě označí za fake news.
      Kalka.
      •  
        27.05.2019 16:47

        Vždy mne pobaví pokřik zloděje, chyťte zloděje, sám ředitel ČT se blahé paměti přiznal že je povinen šířit propagandu Bruselu, doufejme že po posledních volbách se to trochu změní...
        tikitom
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data