Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpův volební tým dle závěrů FBI činnost nekoordinoval s Ruskem

Trumpův volební tým dle závěrů FBI činnost nekoordinoval s Ruskem

25.03.2019 9:30
Autor: ČTK

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller podle amerického ministerstva spravedlnosti nedospěl k závěru, že Trumpův volební tým a jeho poradci koordinovali svou činnost s Ruskem. Podle dalšího Muellerova závěru se Trump nedopustil zločinu, vyšetřovatel ale nevyloučil, že prezident bránil ve výkonu spravedlnosti. Vyplývá to podle agentury AP z dopisu, který právním výborům Kongresu zaslal ministr spravedlnosti a generální prokurátor William Barr. Trump závěry Muellerova vyšetřování uvítal a prohlásil, že byl shledán nevinným. "Žádné tajné dohody, žádné bránění ve výkonu spravedlnosti," řekl.

Z dopisu, který shrnuje závěry Muellerovy zprávy, rovněž podle AP plyne, že Muellerovy důkazy nestačí k rozhodnutí o tom, zda Trump bránil výkonu spravedlnosti. Barr uvedl, že Mueller vyhodnocení Trumpovy činnosti nechal na ministerstvu spravedlnosti.

Mueller a jeho tým téměř dva roky mapovali možné spiknutí Trumpova volebního štábu s Moskvou před americkými prezidentskými volbami roku 2016. Nyní svou práci ukončili a Mueller v pátek večer předal závěry ministrovi spravedlnosti Barrovi. Ten má nyní osud informací z ostře sledovaného vyšetřování ve své moci a rozhodl o tom, v jaké formě zjištění prezentovat Kongresu.

Barr uvedl , že spolu se svým náměstkem Rodem Rosensteinem dospěl k závěru, aniž by se zabýval ústavními otázkami týkajícími se vznesení obvinění proti úřadujícímu prezidentovi.

Barr dopis Kongresu zakončil s tím, že další informace z Muellerovy zprávy zveřejní, ale část jejího obsahu podléhá omezením. Co musí podle zákona zůstat utajeno, podle Barra ještě bude ministerstvo spravedlnosti vyhodnocovat. S cílem proces urychlit Barr prý požádal o pomoc Muellera.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová na twitteru uvedla, že podle závěrů ministerstva spravedlnosti je Trump podle Muellera zcela nevinen. Obdobně se následně vyjádřil také sám prezident Trump a doplnil, že je mu líto, že si tím vším musely Spojené státy projít. "Udržme Ameriku velikou," napsal v prvním komentáři na twitteru od pátečního ukončení vyšetřování. Trumpův právní tým označil závěry z Barrova dopisu za "zadostiučinění". Trumpův advokát Rudi Giuliani uvedl, že závěry vyšetřování jsou lepší, než očekával.

Méně spokojený byl naopak demokratický předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler, který řekl, že chce, aby Barr brzy o závěrech Muellerova vyšetřování vypovídal před výborem. "Ve světle velmi znepokojujících nesrovnalostí a konečného rozhodování na ministerstvu spravedlnosti po vydání Muellerovy zprávy, v níž prezidenta nezprostil obvinění, budeme chtít, aby v brzké budoucnosti Barr vypovídal před sněmovním právním výborem," uvedl Nadler s tím, že podle Barra Trump vlastně mohl bránit výkonu spravedlnosti; jen není dostatek důkazů, že tak činil cíleně, aby byl obžalován. Podobně se vyjádřila také demokratická senátorka Kamala Harrisová, zatímco její stranická kolegyně senátorka Elizabeth Warrenová připomněla, že zákonodárci hlasovali pro celé zveřejnění, nikoliv shrnutí Muellerovy zprávy.

Muellerův tým v rámci vyšetřování podle Barrova dopisu vydal 2800 obsílek a 500 příkazů k domovním prohlídkám. Zaměstnal 19 právníků a 40 agentů FBI, analytiky, účetní a další experty. Tým vyslechl přibližně 500 svědků.

 

Čtěte více:

Itálie podepsala s Čínou dohodu o účasti na nové Hedvábné stezce
25.03.2019 8:21
Itálie se stala prvním členem skupiny nejvyspělejších zemí G7, který s...
Země Jižní Ameriky založily novou organizaci PROSUR
25.03.2019 8:30
Jedenáct zemí Jižní Ameriky v pátek v chilské metropoli založilo novou...
Rozbřesk: ČNB kvůli brexitu a slabému Německu nedostane šanci zvýšit sazby
25.03.2019 9:12
Tento týden nás čekají zasedání centrálních bank v Chile, Nigérii, Ken...
Důvěra v ekonomiku se v březnu snížila
25.03.2019 9:16
Souhrnný indikátor důvěry v březnu meziměsíčně poklesl o 1,2 na 97,0 b...

Váš názor
  •  
    25.03.2019 12:23

    Američania majú priam v génoch zakódované , že keď si zmyslia niekoho obviniť tak sú schopní "vyrobiť" a prezentovať "hodnoverné " dôkazy o vine. Práve čítam knihu od M. Belicu Naši lidé v Kaddáfiho Líbyi. Uvádza tam pramene podľa ktorých Američania doslovne "vyfabrikovali" dôkazy o vine Líbye na atentáte v Lockerbie a podpore terorizmu Kaddáfiho. A tak je to aj s ruským zasahovaním do volieb. Ozaj , či by toto tvrdili aj vtedy keby vyhrala Clintonová.
    Petrík
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data