Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko má dva místopředsedy Evropského parlamentu

Česko má dva místopředsedy Evropského parlamentu

04.07.2019 8:35
Autor: ČTK

Evropský parlament svým předsedou zvolil italského socialistického poslance Davida-Mariu Sassoliho. Na druhém místě volby předsedy skončil český konzervativec Jan Zahradil (ODS). Mezi 14 nově zvolenými místopředsedy jsou poprvé v historii dva čeští zástupci: členka liberální frakce Dita Charanzová (ANO) a poslanec ze skupiny zelených Marcel Kolaja (Piráti).

Do europarlamentu navíc přijela kandidátka na předsedkyni Evropské komise Ursula von der Leyenová, kterou v úterý navrhl summit EU a která potřebuje získat podporu většiny europoslanců. Německá ministryně obrany, jejíž nominace je považována za překvapující, europoslancům ve Štrasburku slíbila, že bude naslouchat jejich názorům a komise pod jejím vedením bude založena na intenzivní spolupráci s EP a Evropskou radou.

Nový předseda Evropského parlamentu David-Maria Sassoli. Sassoli se stal předsedou až ve druhém kole hlasování. V prvním kole mu zvolení těsně uniklo, v tom dalším ho ale v tajné volbě podpořilo 345 ze 667 hlasujících europoslanců. Druhý Zahradil získal 160 hlasů a třetí skončila německá spolupředsedkyně europarlamentní skupiny zelených Ska Kellerová se 119 hlasy.

Třiašedesátiletý politik italské Demokratické strany ve svém úvodním projevu prohlásil, že EU musí brát ohled na rozdílnost svých jednotlivých regionů. "Nejsme lepší či horší, jsme jen jiní. A měli bychom být na svou rozdílnost hrdí," řekl Sassoli. Za své priority pro 2,5 roku trvající volební období označil mimo jiné boj za svobodu, solidaritu či vládu práva. EU podle něho musí být připravena čelit klimatickým změnám a migraci a zároveň lépe než dosud pochopit potřeby obyvatel Evropy.

Český europoslanec Jan Zahradil na jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku 3. července 2019. Zahradil označil výsledek hlasování, ve kterém skončil druhý, za úspěch vzhledem k tomu, že jeho konzervativní skupina ECR má v parlamentu jen 62 poslanců. "Podpořili mě spíše ti, kterým sedí méně federalistický pohled na evropskou integraci, a také ti, kteří nebyli součástí úterní dohody mezi lidovci, socialisty a liberály," dodal Zahradil s tím, že patrně získal i hlasy některých lidovců.

Zahradilovi pogratuloval mimo jiné předseda ODS Petr Fiala. "Škoda, že europoslanci vybrali za předsedu EP socialistu Sassoliho místo Jana Zahradila. Přesto jsem hrdý, že lídr naší kandidátky do eurovoleb skončil nakonec v souboji o takto prestižní post v obrovské konkurenci druhý," napsal na twitteru Fiala.

Gratulaci Zahradilovi adresoval i šéf ČSSD Jan Hamáček, zároveň poznamenal, že jako socialista má ze zvolení Sassoliho samozřejmě radost. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného má Sassoli jako bývalý místopředseda europarlamentu dostatek zkušeností.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja (na archivním snímku z 26. května 2019). Mezi 14 zvolenými místopředsedy jsou dva čeští zástupci. Charanzová uspěla již v prvním kole, Kolaja až ve druhém. Liberální europoslankyně, která začíná v EP druhé funkční období, považuje své zvolení za ocenění dosavadní práce a hodlá v nové funkci přibližovat parlament lidem. Kolaja, který je v parlamentu nováčkem, zase chce jako místopředseda prosazovat témata transparentosti a digitalizace.

ČR měla zástupce v místopředsednické funkci již čtyřikrát, nikdy však dva najednou.

Vůbec nejúspěšnější kandidátkou se při dnešní volbě místopředsedů stala dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Členku nejsilnější lidovecké frakce podpořilo 618 ze 702 hlasujících poslanců. Mezi dalšími zvolenými místopředsedy jsou portugalský socialista Pedro Silva Pereira, německý europarlamentní veterán Rainer Wieland či bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová.


Čtěte více:

Summit Evropské rady: Do čela Komise von der Leyenová, ECB povede Lagardeová
03.07.2019 8:34
Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová vzešla z třídenních ...
ECB povede šéfka MMF Lagardeová, Trump navrhl nové členy rady Fedu
03.07.2019 8:55
Evropa zahájí dnešní obchodování nerozhodně, futures hlavních evropský...
Analytici: Lagardeová může do ECB vnést jiný styl řízení
03.07.2019 17:25
Může to být zcela jiný styl vedení. Nynější šéfka Mezinárodního měnové...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data