Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Exšéf automobilky Nissan Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu

Exšéf automobilky Nissan Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu

31.12.2019 9:50, aktualizováno: 31.12. 14:20
Autor: ČTK

Aktualizováno

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. Dnes prohlásil, že neutekl před spravedlností, ale před nespravedlností a politickou perzekucí. V Japonsku měl stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, včetně podhodnocování příjmů ve finančních výkazech. Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos odletěl z Japonska schovaný v bedně na hudební nástroj, informovala dnes libanonská televize MTV Lebanon. Ghosn má mimo jiné libanonské občanství.

"Neuprchl jsem před spravedlností, unikl jsem před nespravedlností a politickým pronásledováním," uvedl Ghosn v prohlášení, v němž potvrdil, že se nachází v Libanonu. V Japonsku mu podle něj byla upírána základní lidská práva. Justiční systém asijské země, ze které uprchl, bývalý šéf Nissanu označil za "zmanipulovaný" a odmítl být dál jeho "rukojmím". "Konečně mohu svobodně komunikovat s médii a těšit se na začátek dalšího týdne," dodal Ghosn.

Ghosn má podle agentury Reuters francouzské, brazilské a libanonské občanství. Jak se mu podařilo opustit Japonsko, není jasné. Do Bejrútu podle The Financial Times dorazil v neděli pozdě večer, podle The Wall Street Journal v pondělí. Francouzský list Les Echos napsal, že Ghosn přiletěl soukromým letadlem z Turecka. Libanon nemá s Japonskem uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů.

Jeden z Ghosnových právníků Džuničiró Hironaka řekl, že právní zástupci mají všechny tři pasy svého klienta. O Ghosnově odjezdu se prý sám dověděl z ranních zpráv a je věcí překvapen. Hironaka považuje Ghosnův čin za "neomluvitelný". "Pokud opravdu opustil Japonsko, je to možné označit za porušení podmínek kauce," dodal Hironaka.

Podle agentury AP docházel Ghosn každý den kromě víkendů do Hironakovy kanceláře projednávat svou právní při. "Možná si myslel, že se mu nedostane spravedlivého procesu, nemohou ho za to vinit," sdělil Hironaka s tím, že stále věří, že je Ghosn nevinný.

Ghosn se narodil v Brazílii, ale vyrůstal v Bejrútu. Má libanonské předky, v Libanonu je populární, jeho portrét se tam objevil i na poštovní známce a na jeho podporu byla vyvěšena hesla "Všichni jsme Carlos Ghosn".

Úřady podle televize NHK nevědí, jak se Ghosnovi podařilo z Japonska odcestovat. Televize oznámila, že člověk podobající se Ghosnovi vstoupil na bejrútské letiště pod jiným jménem a přicestoval tam soukromým letadlem. Mluvčí libanonského velvyslanectví v Tokiu řekla, že úřad k případu nedostal žádné informace. Tokijský soud dnes potvrdil, že se podmínky kauce nezměnily a že k nim patří zákaz vycestovat. Japonská média také připomínají, že podle těchto podmínek se mohl Ghosn setkat se svou manželkou Carole jenom když k tomu dostal zvláštní povolení. Nedávno mu soud povolil hovořit s ní prostřednictvím videokonference. List The New York Times napsal, že nyní je Carole s manželem v domě v Bejrútu, který střeží ozbrojení strážci. Očekává se, že Ghosn příští týden vystoupí před novináři.

Francouzská státní tajemnice na ministerstvu hospodářství Agnes Pannierová-Runacherová prohlásila, že ji informace o Ghosnově odjezdu z Japonska "velmi překvapila". V rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter řekla, že nikdo nestojí nad zákonem, ale také, že coby francouzský občan má Ghosn právo na konzulární podporu.

Kvůli obviněním z finančních deliktů byl v Japonsku Ghosn zadržen loni v listopadu. Později byl propuštěn na kauci. Měl zakázáno používat bez dozoru internet či kontaktovat manželku. Začátek soudu s ním je naplánován na duben příštího roku. Ghosn všechna obvinění odmítá.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po loňském zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Ghosn začátkem roku uvedl, že obvinění z finančních deliktů jsou důsledkem "komplotu a zrady" části vedení Nissanu, které se stavělo proti jeho plánu hlubší integrace s francouzským partnerem Renault.


Foto: Norsk Elbilforening, Flickr

 
 
 
 

Čtěte více:

Jednání mezi Fiatem a Renaultem opět v kurzu
21.08.2019 12:14
Renault a Fiat Chrysler si připisují zisky poté, co italský list Il So...
AFP: Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi oživuje spolupráci
29.11.2019 9:33
Francouzsko-japonská automobilová aliance Renault-Nissan-Mitsubishi za...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m