Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin se propadá, tržní hodnota se zmenšila už o půl bilionu dolarů

Bitcoin se propadá, tržní hodnota se zmenšila už o půl bilionu dolarů

19.05.2021 8:41, aktualizováno: 19.5. 15:53
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se dnes propadla pod 31.000 dolarů (646.000 Kč) a za poslední den odepsala zhruba 30 procent. Jde o největší jednodenní propad za více než rok, uvedla agentura Reuters. Výprodej zrychlil v odpoledních hodinách, kdy se prudce snižovala i cena dalších kryptoměn, včetně druhé nejrozšířenější ethereum. Bitcoin od svého maxima blízko 65.000 USD, kde byl minulý měsíc, tak ztratil už více než 50 procent hodnoty. NA hodnotě tak ztratil už zhruba půl bilionu dolarů, napsal Bloomberg, podle kterého tak praská bublina na kryptoměnách, která nafoukla hodnotu bitcoinu na více než bilion dolarů.

K výprodeji přispívá více faktorů - tweety šéfa automobilky Tesla Elona Muska počínaje a postojem úřadů ve více zemích světa konče. Transakce s kryptoměnami omezuje například Indie, Čína a Turecko, obavy z používání kryptoměn už dříve dala najevo také americká ministryně financí Janet Yellenová nebo prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. 

Bitcoin dnes oslabil až na 31.000 dolaru, jeho pokles za posledních 24 hodin tak dosahoval zhruba 29 procent. Na maximum 64.895,22 dolaru se bitcoin letos vyšplhal 14. dubna. Nynějším propadem ale dokázal umazate veškeré zisky, které nabral od 8. února. To americká Tesla oznámila, že bude tuto nejznámější kryptoměnu přijímat jako platidlo za svoje elektroauta a bude také bitcoin nakupovat.

Spolu s bitcoinem dnes zamířila dolů i druhá největší kryptoměna ethereum. Ta v odpoledních hodinách (SELČ) prohloubila propad už na 40 %. Ethereum před zahájením pádu letos posílilo čtyřnásobně. Dogecoin, kryptoměna, která začala jako vtip, odepsala dnes 45 %.

Výplach se nevyhnul akciím nedávno listované směnárny kryptoměn Coinbase. Jejich cena se v úvodu ochodování na Wall Street propadla o 12 % na nové rekordní minimum 210,28 USD za akcii. Akcie se už dříve tento týden spadly pod svou upisovací cenu z přímého listingu, která činila 250 USD. Wall Street ovšem dnes před zveřejněním zápisu z jednání amerického Fedu klesá jako celek - pod tlakem jsou hlavně technologické tituly.

Už minulý týden byl pro bitcoin nejhorší od února - bitcoin během něj odepsal 13 procent po tweetech zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, který oznámil, že jeho podnik už v nebude přijímat bitcoinové platby. Vývoj bitcoinu ukazuje následující graf, ve kterém jsou zachyceny i posuny ceny po vyjádřeních Elona Muska a oznámení Tesly.

bitcoin čína finance instituce 

Zdroj: Reuters

Další ranou po Muskově tweetech byla pro bitcoin úterní vyjádření z Číny. Finanční instituce v druhé největší světové ekonomice, jako jsou banky či internetové platební portály, nemohou napříště svým klientům nabízet služby a produkty spojené s kryptoměnami, například obchodování s nimi, zúčtování a vypořádání. Uvedla to ve společném prohlášení tři sdružení z odvětví, konkrétně národní internetová finanční asociace, čínská bankovní asociace a čínská platební a clearingová asociace. "V poslední době ceny kryptoměn závratně stouply a prudce se propadly. Oživilo spekulativní obchodování s nimi, což vážně ohrožuje bezpečnost majetku lidí a narušuje běžný ekonomický a finanční řád," stojí dále v prohlášení. Čína zakázala kryptoburzy a primární nabídky virtuálních měn (ICO). Jedinci ale mohou kryptoměny držet. 

Nejnovější propad ale může být ještě významnější, podle pozorovatelů má svět kryptoměn před sebou další ztráty. Pro bitcoin byla totiž cena 40.000 důležitou technickou hranicí, jejíž prolomení může signalizovat další sesun dolů. "Z technického úhlu pohledu svítí indikátory červeně," prohlásil seniorní analytik v Swissquote Ipek Ozkardeskaya. Další podpůrnou hranicí byla pro bitcoin cena 37.000 USD (rovněž prolomena) a další milník je pak 30.000, uvedl. 

bitcoin výplach zlato ethereum 

Zdroj: Bloomberg

Podle JPMorgan je mnohem důležitější, že investoři se mohou přesouvat od bitcoinu zase zpátky ke zlatu. Pozice na futures kontraktech s bitcoiny na burze CME signalizují, že likvidace těchto futures byla “nejrychlejší a nejvytrvalejší” od loňského října.

Výprodej kryptoměn navíc přichází přesně v okamžiku, kdy narůstají obavy z inflace, což boří veškeré naděje, že by tato třída aktiv mohla fungovat jako pojistka před vysokou inflací. Místo toho se tu vynořují tradičnější aktiva: Zlato je od začátku května vyšší zatím o skoro 6 %.

Zdroje: ČTK, Reuters, Coindesk, Bloomberg

 

Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Tesla ruší platby v bitcoinech. Musk je znepokojen dopadem jejich těžby na životní prostředí
13.05.2021 8:23
Výrobce elektromobilů Tesla přestane přijímat platby za auta v digitál...
Po Muskových tweetech se bitcoin ustálil na 50 000 dolarech, dogecoin naopak silně roste
14.05.2021 15:13
Bitcoin má za sebou nejhorší týden od února, jeho cena klesla zhruba o...
Gundlach: Bitcoin, funny money a zdanění bohatství
18.05.2021 10:57
Jeffrey Gundlach, někdy přezdívaný jako dluhopisový král, poskytl rozs...
Bitcoin po spekulacích okolo Elona Muska klesl nejníže za tři měsíce
17.05.2021 11:12
Nejznámější kryptoměna bitcoin dnes výrazně oslabila a dostala se až k...
Týdenní výhled: Data vrátí pozornost k cyklickému oživení
17.05.2021 13:24
Inflační obavy a data v minulém týdnu s trhy řádně zamávaly, ale zdá s...

Váš názor
  • Dno
    19.05.2021 10:20

    Najedou je všude plno otázek, kde je dno. 40K? 30? Nebo snad 10? Pánové nalijme si čistého vína: dno je nula.
    Giuseppe_akcie
    • Re: Dno
      19.05.2021 11:21

      ...tak možná už budou na trhu nějaké grafické karty : O) To muselo jednou přijít, trochu to připomíná tulipánovou mánii v 17 století.
      karel777
      •  
        19.05.2021 13:20

        To opravdu věříte tomu, že za nedostatek grafických karet a obecně čipů může bitcoin? Bože. :D
        carter
        •  
          19.05.2021 13:57

          Tak každému průměrně inteligentnímu člověku je zjevný, že za nedostatek grafických karet může Soros, Gates a reptiliáni.
          ..
          •  
            19.05.2021 15:21

            hele tobe a vsem s podobnym myslenim by ted pomohl stock spirit .. fakt zkus to je to urcite reseni kdyz je ptf rude jak kimovy trenky .. a my aspon neco vydelame
            eple
          •  
            19.05.2021 14:39

            Jj, to je asi tak stejně pravděpodobný jako že za to může bitcoin. Nejsou ani jízdní kola, v zimě nebyly běžky. Za to taky prý může bitcoin. Nejsou pozemky, chaty, domy, byty,... to bude hádám stejný důvod.
            carter
            •  
              19.05.2021 15:10

              Toaleťák ještě je. BTC je už na 32K. Teď půjdou nahoru štoky Stock Spirits. To bude chtít nejednoho panáka.
              Gyroskop
            •  
              19.05.2021 15:00

              Tak problém s grafickými kartami se objevuje a částečně mizí tak poslední 4 roky, což se o jízdních kolech říct nedá.
              ..
              •  
                19.05.2021 15:27

                Ale dá. Poptávka převyšovala nabídku dávno před covidem. Kolega co kola prodává si bral postupně větší a větší úvěry u bank na nákup kol. Největší si bral rok před covidem, kdy vůbec netušil, že něco takového přijde. Kol měl málo každý rok poslední cca 4-5 let. Ale to je jedno, když se v tom někdo nechce rejpat, najde vždy důvod a je jedno jestli btc nebo Sorose.
                carter
                •  
                  19.05.2021 15:36

                  Tak v bikerský komunitě, kde se pohybuju jsem o nedostatku kol od nikoho neslyšel, zato o nedostku grafických karet se v komunitě IT mluví poměrně dlouho a často.
                  ..
                  •  
                    19.05.2021 15:46

                    No já nejsem v bikerské komunitě, ale v rychlosti jsem proletěl e-shopy + Heureku a můj závěr je : Kola jsou, grafárny: takřka na suchu. A ty ceny ! Plecha pětku bych dostal k Vánocům a to aspoň za dvacku.
                    Gyroskop
                  •  
                    19.05.2021 15:42

                    Aha... tak to potom jo. Vůbec nechápu proč si kolega roky stěžuje a musí si brát úvěry, protože co nebude mít na skladě už v sezóně nesežene. Prodá 700 kol/rok, ale tady pan biker mu poradí. Mějte se.
                    carter
                    •  
                      19.05.2021 15:50

                      Proč mi furt cpeš úvěry pro kolegu. Zákazník prostě "nedostatek" kol nepocitoval, ale nedostatek grafických karet ano. Čímž chci poukázat na to, že není nedostatek jako nedostatek.
                      ..
                      •  
                        19.05.2021 15:52

                        Protože meleš nesmysly.
                        carter
                        •  
                          19.05.2021 16:03

                          Myslím, že se argumentačně dostáváš do úzkých. Svoji tezi, že nedostatku všeho čelíme již několik let opíráš o to, že kolega prodejce kol si bere úvěry. To mi přijde extrémě slabé. Hezký den přestalo pršet jdu na kolo.
                          ..
                          •  
                            19.05.2021 16:14

                            Aha... zase zjednodušování. Hele to už zůstaňme u toho že za to může Soros. Tři roky před coronou jsem čekal na kolo několik měsíců a musel jsem ho koupit hned v zimě, na jaře už bych se nechytal a čekal zase do zimy. Bavíme se o kolech 100k+. Ale tak předpokládám, že grafárny taky neřešíme jebky za bůra. Corona to samozřejmě zhoršila viz. spousta článků, ale to si umíš vygooglit. https://www.sportbiz.cz/2021/04/22/nedostatek-jizdnich-kol-trva-uz-rok-proc-a-jake-jsou-vyhlidky/ Bitcoin se na grafických kartách netěží, navíc cena cryptoměn začala růst teprve loni.
                            carter
  • Elon
    19.05.2021 9:07

    .....a co na to Elon????......a co Tesla...hehehehe
    Shell
    • Re: Elon
      19.05.2021 10:34

      ten graf Tesly a BTC je takový silně korelující
      JanJirek
    • Re: Elon
      19.05.2021 9:37

      Cina ma ted velky problem :) ne vazne nevite kdy se ukaze ze Musk prodal svoje privatni Bitcoiny sam sobe do tesly ?
      eple
      •  
        19.05.2021 13:35

        Tak tohle mě nenapadlo. :-) To by byla legrace. :-)
        Richard Fuld
      •  
        19.05.2021 13:23

        Pokud vím, to co je zmíněno v tom článku, tak čína udělala před dvěma lety. Nevím, proč mají potřebu to teď připomínat, každopádně jako žrádlo pro média asi dobrý.
        carter
        • ad Čína
          19.05.2021 16:13

          Reuters: Compared with a previous ban issued in 2017, the new rules greatly expanded the scope of prohibited services, and judged that "virtual currencies are not supported by any real value". ... For example, it made clear that institutions must not accept virtual currencies, or use them as a means of payment and settlement. Nor can institutions provide exchange services between cryptocurrencies and the yuan or foreign currencies. ... Winston Ma, NYU Law School adjunct professor and author of the book "the Digital War", said the new rules were designed to completely cut crypto-related transactions out of China's financial systems, and expects the government to roll out new regulations targeting crypto assets.
          Giuseppe_akcie
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů