Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin slíbil dodat Číně více plynu, čínské firmy mají zaplnit díry na trhu

Putin slíbil dodat Číně více plynu, čínské firmy mají zaplnit díry na trhu

21.03.2023 16:38, aktualizováno: 21.3. 17:00
Autor: ČTK

Aktualizováno

Rusko hodlá zvýšit export plynu do Číny a Moskva je také připravena pomoci čínským firmám nahradit západní společnosti, které opustily ruský trh kvůli ruskému konfliktu s Ukrajinou. Prohlásil to dnes podle tiskových agentur prezident Vladimir Putin poté, co v Moskvě druhým dnem jednal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Po jednání v užším formátu rozhovory pokračují za účasti dalších členů obou delegací.

Moskva už několik let usiluje o zvýšení dodávek plynu do Číny. Jeho vývoz do západních zemí prudce klesl po loňské ruské invazi na Ukrajinu, po které Západ uvalil na Rusko sérii obchodních i diplomatických sankcí.

Rusko podle Putina může odpovědět na čínskou rostoucí poptávku po energiích. Již nyní je podle jeho slov pro Čínu strategickým dodavatel ropy, zemního plynu, včetně zkapalněného plynu, uhlí a elektřiny.

Ruský vývoz plynu do Číny je stále jen zlomkem rekordních 177 miliard metrů krychlových, které Rusko dodalo do Evropy v letech 2018-2019, poznamenala agentura Reuters. Od začátku ruské války proti Ukrajině loni v únoru se objemy vývozu ruského plynu do Evropy zmenšily a v roce 2022 činily asi 62 miliard metrů krychlových, dodala.

"Celkový objem dodávek plynu (do Číny) do roku 2030 bude nejméně 98 miliard metrů krychlových plus 100 milionů tun zkapalněného zemního plynu," řekl dnes Putin.

Loni dosáhly dodávky suroviny plynovodem Síla Sibiře z ruského Dálném východu do Číny maxima - 15,5 miliardy metrů krychlových.

Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes uvedla, že v pondělí dodala do Číny plynovodem Síla Sibiře rekordní objem plynu za den, množství ale neupřesnila.

Ruský prezident také tvrdil, že prakticky všechny parametry dohody o novém plynovodu Síla Sibiře-2. který povede z Ruska přes Mongolsko do Číny, jsou dohodnuty. "Je to 50 miliard metrů krychlových plynu spolehlivých a stabilních dodávek z Ruska," řekl v narážce na roční kapacitu tohoto připravovaného plynovodu.

Moskva tuto myšlenku předložila již před mnoha lety, ale stala se naléhavější, když se Rusko obrátilo na Čínu, aby nahradilo Evropu jako svého hlavního odběratele plynu, poznamenal Reuters.

Rusko chce, aby čínské podniky nahradily v zemi západní firmy

 

Moskva je připravena pomoci čínským podnikům, aby nahradily západní firmy, které opustily Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině. Řekl to ruský prezident Vladimir Putin čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi při jejich setkání v Kremlu. Rusko a Čína tak dále upevňují své ekonomické vazby, když oba prezidenti se také dohodli na posílení dodávek plynu do Číny.

Putin a Si mluvili rovněž o plánovaném plynovodu Síla Sibiře 2, který by měl ročně dodával 50 miliard metrů krychlových plynu z Ruska do Číny přes Mongolsko. Moskva s touto myšlenkou přišla již před mnoha lety, nyní je však mnohem aktuálnější, protože Čína by mohla nahradit Evropu a stát se hlavním odběratelem ruského plynu, upozornila agentura Reuters.

"Jsem přesvědčen, že naše mnohostranná spolupráce se bude i nadále rozvíjet pro dobro lidí našich zemí," řekl Putin svému čínskému partnerovi. Dodal, že Rusko je strategickým dodavatelem ropy, plynu a uhlí do Číny.

Si uvítal úzké vztahy s Ruskem a dodal, že Peking a Moskva by měly těsněji spolupracovat na prosazení větší "praktické spolupráce", když její první plody jsou již viditelné a další spolupráce postupuje. Podle čínské tiskové agentury Nová Čína Si nabídl Rusku spolupráci v různých oblastech, od obchodu po technologie.


Čtěte více:

Fed výrazně změní jazyk, sazby k 6 % nepůjdou, tvrdí profesor financí Siegel
21.03.2023 13:05
Profesor financí na Wharton School Jeremy Siegel na CNBC hovořil o tom...
Komentář analytika: Čistý zisk ČEZ překonal odhady, management indikuje rekordní dividendu
21.03.2023 12:01
ČEZ dnes před otevřením trhu reportoval výsledky za rok 2022. Upravený...
Evropská komise navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej aut na syntetická paliva
21.03.2023 12:22
Evropská komise (EK) navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej nových os...
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se výrazně zhoršila
21.03.2023 13:34
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v březnu výrazně ...
Zóna vysokého optimismu a R-R-V skóre amerického akciového trhu
21.03.2023 14:23
Morgan Stanley tvrdí, že riziková prémie amerického akciového trhu se ...
Zadlužená Srí Lanka dostane první splátku ze záchranného úvěru od MMF
21.03.2023 16:31
Srí Lanka obdrží v příštích dvou dnech 300 milionů USD (6,6 miliardy ...

Váš názor
  •  
    22.03.2023 5:33

    Zajímavé je, že Vy jež zde obhajujete vládu za zásahy do programového prohlášení z důvodu "dynamiky vývoje", nepřístupujete stejně na diskusí ČEZu z důvodu vládního zavedení WFT. Copak WFT vláda nezavedla z důvodu vývoje události? V tomto případě tak benevoletni k chování vlády nejste a necháte vládě vyhrožovat arbitrážemi. Proč měříte vládě dvojím metrem?
    drahota
  • Rusko
    21.03.2023 20:28

    stejně padne. Na lži se dlouhodobě budovat nedá. A v Rusku vládne diktatura lži. Čína je na tom podobně. Ale ještě mohou nějaké zlo nadělat....
    Josef Anděl
    • Re: Rusko
      21.03.2023 20:37

      Co se lži týče, nemusíme chodit ani tak daleko jako je Rusko a Čína. Platí pořekadlo, že pod svícnem je největší tma. A jak to tedy myslím? Stačí si přečíst programové prohlášení české vlády a porovnat s dnešní realitou.
      drahota
      • Drahoto,
        21.03.2023 23:11

        kdo chce, chápe, co a proč jsem napsal a proč je to pravda. Ostatní budete hledat jen to "své ".....
        Josef Anděl
      •  
        21.03.2023 20:41

        A nebo tak, že konkrétně ty , si několikanásobně usvědčený lhář a často i na lžích stavíš. A máš neustále drzost moralizovat druhé. Což je zásadní rozdíl, než když někdo měnmí program na základě vývoje okolností. Jak sem psal, na náldeí holt přibrzdíš. Chápu, že to nechápeš a nehodí se ti to. Radši neměnit rychlost a směr a narazit do zdi.
        Velkamedvědice
        • VM
          21.03.2023 23:53

          ... "měnit program na základě vývoje okolností". To je dobré. Myslíš, že by se to dalo aplikovat např. i u smluvních závazků? Např. že bych s někým uzavřel smlouvu a pak bych mu řekl, že na základě vývoje okolností ji nebudu plnit? Třeba že bych si od Tebe půjčil a smluvně se zavázal, že Ti to splatím a pak bych řekl, že na základě vývoje okolností Ti nic nevrátím? A Ty bys jen řekl: "To je OK, protože vývoj okolností". A vůbec bys mě nepovažoval za podvodníka. Tak to potom jo. :o)
          Kočičák
        •  
          21.03.2023 20:48

          Podle tvé logiky se nyní okolnosti změnili poprvé za posledních 33 let. Holt předešlé vlády museli mít kliku a tato vláda zase ranec smůly :-)
          drahota
          • Drahoto,
            21.03.2023 23:14

            Tvůj fírer řekl, že jen blbec nemění své názory... Proč? Protože svět je dynamický a ne statický. Takže při velké změně jsou i programové změny. A když navíc v období konjunktury soudruh STB Babiš neodkládal bokem na horší časy, tak se to teď bude nějak lepit. A holt vám Zemanovcům, Okamůrovcům, komoušům a ANOistům se to líbit nebude...
            Josef Anděl
            • Re: Drahoto,
              22.03.2023 3:57

              Programové prohlášení není názor. A vláda není stará Vomáčkova. Vláda na základě programu předstupuje před poslance a žádá je o důvěru.
              drahota
            • Re: Drahoto,
              21.03.2023 23:25

              Chcimír Drahota, svého času Katalánec, X2 a já nevím co všechno, se tady budu zase přitrouble vypindávat, dokud ho odsud zase nevyrazej. Jinak jako bývalý "pedagog" by mohl vědět, že okolnosti se změnilY...
              STX
              •  
                21.03.2023 23:43

                Monika, medvědvšechnosněd a další a další. Co chceš po podvodníkovi.
                Velkamedvědice
                •  
                  22.03.2023 0:02

                  Já jenom drobnost - aby jednou provždy vysmahl a už se nevracel:)
                  STX
                  • STX
                    22.03.2023 7:02

                    Díky za shrnutí- mě je jasné podle příspěvků soudruha Drahoty jasné, že je to bezpáteřní a bezmorní součást davu....
                    Josef Anděl
                    • Re: STX
                      22.03.2023 7:04

                      Patrilo "bezmorální" :-) prostě dezolát - vše mimo ANO a SPD s komunisty rozbíjí a ničí podle svého duchovního táty Putina..... :-)
                      Josef Anděl
  • Čínský prezident
    21.03.2023 20:11

    mimo jiné uvedl pro ruské deníky: " Strany formují architekturu všestranné a vícesměrné spolupráce. Díky společnému úsilí dosáhl obchodní obrat v roce 2022 rekordních 190 miliard dolarů a vzrostl o 116 procent ve srovnání s obdobím před deseti lety. Čína se již 13 let v řadě umístila jako největší obchodní partner Ruska. Objem vzájemných investic mezi nadále roste. Úspěšně se realizuje řada strategicky významných projektů spolupráce v oblasti energetické, kosmické, letecké a dopravní provázanosti. Spolupráce v takových nových oblastech, jako jsou vědecké a technologické inovace a přeshraniční elektronický obchod, si udržuje vysokou dynamiku. Meziregionální partnerství rychle nabírá na síle. To vše přináší nejen skutečné výhody obyčejným lidem, ale také dává nevyčerpatelný impuls rozvoji obou zemí."
    drahota
  •  
    21.03.2023 19:38

    a Čína bude přeprodávat ruský plyn Evropě s pěknou přirážkou a Evropa si bude chrochtat blahem, jak že to těm Rusákům nandala.....
    abc1
    • Kdo by to řekl
      22.03.2023 13:15

      Jak byli soudruzi v Číně předvídaví. 10 dní před velkým putinovým nájezdem na UA se psalo jak Čína přesunuje na kšeftování s LNG lidi do Londýna. ....Unipec, a trading arm of Sinopec that already rivals Vitol as the world's top oil trader, has strengthened its LNG desks outside China, having moved two Beijing-based staff to London and added a third trader to its Singapore team late last year...
      HenryFord
    •  
      21.03.2023 23:32

      To je v pořádku. Účelem je, aby rusák dostával za plyn co nejméně (a číňan ho rozhodně přeplácet nebude), aby zmíněný rusák neměl na to vést dobyvačné války...
      STX
    • Abc
      21.03.2023 20:13

      ...„Pro Evropu to není nejpřirozenější cesta, jak získávat plyn. V klíčové míře nakupuje ze Spojených států, Norska, Ázerbájdžánu nebo třeba Kataru. Čína není v pozici, kdy může aktivně plyn poskytovat. Může mít krátkodobé přebytky, ale není to nic, co by se dalo řešit na systémové úrovni. Čína je obrovský žrout těchto surovin,“ dodává Havlíček. Dle něj to nedává smysl ani z hlediska infrastruktury. „Může jít o krátkodobé pokrytí aktuální spotřeby, ale z hlediska dlouhodobější nebo masovější výměny to prostě smysl nedává,“ říká. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-cina-kupuje-levny-rusky-plyn-evrope-ho-prodava-s-prirazkou-213733
      Velkamedvědice
      • Re: Abc
        21.03.2023 20:14

        https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/473840-cina-zastavuje-dodavky-plynu-do-evropy-puvodne-pritom-chtela-pomoct
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m