Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytik Jiří Gavor: Ceny energií podle nové metodiky ČSÚ lépe popisují realitu. Důvod, proč ČR vycházela mezi nejdražšími?

Analytik Jiří Gavor: Ceny energií podle nové metodiky ČSÚ lépe popisují realitu. Důvod, proč ČR vycházela mezi nejdražšími?

25.09.2023 16:49, aktualizováno: 25.9. 17:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ceny energií podle nové metodiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) lépe zachycují realitu, zřejmě většina zemí Evropské unie ceny takto počítá. Právě proto ceny v ČR podle nového výpočtu loni byly pod průměrem EU, řekl analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. Ze stejného důvodu, protože ČSÚ dosud namísto skutečně realizovaných cen zveřejňoval nabídkové, se oznámené ceny za druhé pololetí 2022 vyšvihly nahoru výrazně více než v jiných státech EU, dodal pro čtk.

Údaje podle nové metodiky, která počítá se skutečně realizovanými cenami, nikoli s nabídkovými, dnes ČSÚ zveřejnil. Třeba v loňském druhém pololetí nabídkové ceny elektřiny vzrostly na 9412 korun za megawatthodinu (MWh), zatímco realizované ceny byly 6488 korun za MWh. Při zohlednění úsporného tarifu, kterým vláda v posledních třech měsících roku kompenzovala domácnostem drahé energie, byla podle ČSÚ skutečně placená cena 4214 korun za MWh. U cen plynu byly ve druhém pololetí 2022 nabídkové ceny 4662 korun za MWh, skutečně placené 2610 korun za MWh.

Předseda ČSÚ Marek Rojíček dnes řekl, že podle nové metodiky byly loni ve druhém pololetí ceny elektřiny i plynu v Česku pod průměrem EU, zatímco podle původní metodiky Česko patřilo mezi nejdražší země. "ČSÚ potvrdil to, o čem se mluvilo na začátku letoška při zveřejnění cen ve druhém pololetí 2022," podotkl Gavor.

Eurostat podle Gavora nepředepisuje to, jakým způsobem mají jednotlivé státy přistupovat k oznamování svých výsledků. "Já se domnívám, že většina států reportovala průměrné (realizované) ceny, to bylo i důvodem, proč ČR ve srovnání druhého pololetí 2022 se vyšvihla velice prudce nahoru," řekl. Upozornil, že v té době ceníkové ceny byly pro nové odběratele velmi vysoké, zatímco průměrné ceny, kde dobíhaly levnější kontrakty z předchozích let, byly mnohem nižší.

Obě metodiky jsou podle Gavora možné a v době, kdy je trh stabilní, se nabídkové ceny od skutečně realizovaných příliš neliší. "Zkrátka v dobách stabilního trhu obě metodiky vedou ke stejnému výsledku," řekl. Do trhu ovšem loni zasáhla nejistota vyvolaná vpádem Ruska na Ukrajinu, na který EU zareagovala sankcemi, které se dotkly také dodávek energetických surovin.

Předseda ČSÚ Marek Rojíček dnes novinářům řekl, že ČSÚ bude nadále publikovat i průměrné nabídkové ceny energií, za primární data ale bude do budoucna označovat realizované ceny, které také bude poskytovat Eurostatu pro mezinárodní srovnání. Podle Rojíčka evropský statistický úřad chce po členských zemích Evropské unie právě data, která odpovídají skutečně realizovaným platbám za energie.

Za elektřinu platili lidé v pololetí podle nové metodiky ČSÚ 7607 Kč/MWh

Lidé loni v prvním pololetí platili za elektřinu v nejčastějším pásmu odběru 7607 korun za megawatthodinu (MWh), za plyn 2969 korun za MWh. Vyplývá to z nové metodiky Českého statistického úřadu (ČSÚ), která počítá se skutečně realizovanými cenami, nikoli s nabídkovými. Předseda ČSÚ Marek Rojíček dnes řekl, že podle nové metodiky byly loni ve druhém pololetí ceny elektřiny i plynu v Česku pod průměrem Evropské unie, zatímco podle původní metodiky Česko patřilo mezi nejdražší země. Rojíček zdůraznil, že novou metodiku schválil Eurostat.

Nabídkové a realizované ceny se podle Rojíčka v minulosti příliš nelišily, rozdíly mezi nimi ale začaly narůstat loni v důsledku napětí na energetickém trhu po ruské agresi na Ukrajinu. Nabídkové ceny obou komodit poté rychle vzrostly, průměrné ceny placené spotřebiteli ale byly nižší, mimo jiné díky dlouhodobým kontraktům s fixovanou cenou. "Pokud nedochází k zásadním změnám na trhu, tak nabídkové ceny přibližně kopírují i ceny reálné. V turbulentní době, kdy je situace na energetickém trhu dynamická, se však rozdíl mezi nabídkovými a skutečně hrazenými cenami prohloubil," řekl Rojíček.

Podle propočtů ČSÚ byly ve druhém pololetí 2021 nabídkové ceny elektřiny 4790 korun za MWh, zatímco skutečně placené ceny 5255 koruny za MWh. Ve druhém pololetí 2022 nabídkové ceny vzrostly na 9412 koruny za MWh, zatímco realizované ceny byly 6488 korun za MWh. Při zohlednění úsporného tarifu, kterým vláda v posledních třech měsících roku kompenzovala domácnostem drahé energie, byla skutečně placená cena 4214 korun za MWh.

U cen plynu byl rozdíl mezi metodikami ještě dramatičtější, uvedl Rojíček. Ve druhém pololetí 2021 byly nabídkové ceny 1410 korun za MWh, realizované ceny 1499 korun za MWh. Ve druhém pololetí 2022 byly nabídkové ceny 4662 korun za MWh, skutečně placené 2610 korun za MWh.

Nová metodika podle Rojíčka mění i mezinárodní srovnání cen energií. Zatímco podle nabídkových cen elektřiny bylo Česko ve druhém pololetí 2022 třetí nejdražší zemí EU s cenou 0,38 eura za kilowatthodinu (kWh), podle nové metodiky byla cena 0,26 eura za kWh. Evropský průměr byl 0,28 eura za kWh. U plynu bylo Česko podle úvodní metodiky čtvrté nejdražší s průměrnou cenou 0,19 eura za kWh, podle nové metodiky se dostalo těsně pod evropský průměr 0,11 eura za kWh. V meziročním tempu zdražování sice Česko i podle nové metodiky patřilo v EU k nadprůměru, nepatřily mu ale přední příčky.

ČSÚ bude nadále publikovat i průměrné nabídkové ceny energií, za primární data ale bude do budoucna označovat realizované ceny, které také bude poskytovat Eurostatu pro mezinárodní srovnání. Podle Rojíčka evropský statistický úřad chce po členských zemích Evropské unie právě data, která odpovídají skutečně realizovaným platbám za energie.

Premiér Petr Fiala (ODS) novou metodiku ČSÚ uvítal. Podle něj poskytne přesnější data, takže bude možné přijímat kvalifikovanější rozhodnutí. Podle něj také už nadále nebude moct opozice uplatňovat argument, že má Česko jedny z nejdražších energií v EU.

Rojíček také uvedl, že nová metodika sledování cen energií nebude mít vliv na statistiku spotřebitelských cen. ČSÚ podle něj získá kvalitnější datovou základnu, současně ale platí, že už dříve se při výpočtu inflace zohledňovaly skutečně placené ceny a ne nabídkové ceny obchodníků.

Stát by podle Hospodářské komory měl usilovat o to, aby ceny elektřiny byly podobné cenám v okolních zemích.V budoucnosti hrozí dlouhodobě vysoké ceny energií a také to, že země se stane energeticky závislou na jiných státech a zahraničních dodavatelích. "Poptávka po energiích bude stoupat, ale ČR zatím nemá náhradu ani za uhelné elektrárny, ani za některé plynové a obnovitelné zdroje, kterým zanedlouho končí životnost," řekl ČTK mluvčí komory Miroslav Diro.
 

Čtěte více:

Česko v zimě splnilo cíl EU, spotřebu elektřiny ve špičce snížilo o 6,5 procenta
29.05.2023 14:20
Česko během uplynulé zimy splnilo cíl EU na dosažení minimálně pětipro...
Státy EU se přou o reformu trhu s elektřinou, rozděluje je i podpora uhlí
19.06.2023 16:18
Rozdílné přístupy k podpoře uhelných elektráren či k možnosti regulova...
ČEZ ziskem předstihl očekávání, opět zabodoval trading. Celoroční výhled pro zisk 33 až 37 mld. Kč a EBITDA 105 až 115 mld. Kč
10.08.2023 8:14
Tuzemská energetika ČEZ ve druhém letošním čtvrtletí dosáhla očištěnéh...
Komentář analytika: ČEZ překonal odhady díky Tradingu, potvrzený výhled vnímáme pozitivně
10.08.2023 11:42
Společnost vykázala tržby za 2Q23 ve výši 76,3 mld. Kč, EBITDA 29,8 ...
Jak rychle roste elektromobilita v Česku a kde ji čeká studie PwC za pět let ve světě?
21.08.2023 14:23
Elektromobilita v Česku dál roste. Během první poloviny letošního roku...
Gartner: Ceny elektromobilů a aut se spalovacím motorem se do roku 2027 srovnají
07.09.2023 16:30
Ceny automobilů s čistě elektrickým pohonem se podle analytiků do roku...
Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany budou pomaleji měnit palivo. ČEZ očekává terawatthodiny elektřiny ročně navíc
21.09.2023 10:55
Jaderné elektrárny v Česku budou méně často měnit palivo. Interval mez...

Váš názor
  • Uvítal, nebo zaonačil?
    26.09.2023 15:18

    Lze se v článku dočíst, že "Premiér Petr Fiala (ODS) novou metodiku ČSÚ uvítal.". Tento obrat byl použit úplně ve všech variantách zprávy na všech médiích. Vzpomeneme, jak se pan premiér rozhořčil, když v původní statistice vyšly Čechy dréže než jinde, tehdy to nevítal. Tentokrát to tedy jen uvítal, nebo tomu pomohl za účelem vylepšení image své zoufalé vlády?
    Ullsperger
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data