Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvojí metr na bankovní radu ČNB

Dvojí metr na bankovní radu ČNB

28.05.2002 10:59
Autor: 

Ve čtvrtek bude bankovní rada České národní banky opět projednávat situační zprávu o vývoji české ekonomiky a na pořadu bude i diskuse o parametrech měnové politiky. Na rozdíl od předchozích měsíců jsou nyní v centru pozornosti spíše úrokové sazby. Kurz koruny se totiž více méně stabilizoval, a jak zástupci ČNB opakovaně zdůrazňují, intervence na devizovém trhu jsou nástrojem ke korekci prudkých výkyvů, což není případ současného vývoje.

S úrokovými sazbami je to však podstatně složitější, a to jak pro bankovní radu ČNB, tak pro analytiky a obchodníky. Bankovní rada musí vybrat takové nastavení parametrů měnové politiky, aby byly splněny inflační cíle a podporován růst ekonomiky. Analytici musí odhadnout, jak asi přemýšlí členové bankovní rady. Podívejme se na faktory, jež budou vstupovat do rozhodování o sazbách.

Prvním faktorem je úroveň měnových podmínek (úrokové sazby a směnný kurz) vůči reálným ekonomickým podmínkám (HDP vs. potenciální výstup a inflace vs. inflační cíl). Zde došlo v prvních čtyřech měsících roku k výraznému otevření nůžek mezi oběma skupinami parametrů. Zásluhou reálné apreciace měny se měnové podmínky podstatně zpřísnily. V průběhu května se však posilování koruny zastavilo a ke zmírnění měnových podmínek pomohlo snížení úrokových sazeb na konci dubna. Podle námi používaných modelů však měnové podmínky stále neodpovídají reálným ekonomickým podmínkám. Navíc vzhledem k poklesu inflace budou reálné úrokové sazby opět stoupat vzhůru. Inflace by měla výrazně klesnout v následujících dvou měsících a na současné hodnoty se podle našich prognóz vyšplhá až na konci příštího roku, pokud se nestane nic mimořádného (ropný šok, neúroda, ...). Podobný scénář nabízí také prognózy ČNB. Zůstanou-li tedy nominální úrokové sazby beze změny, budou reálné úrokové sazby po většinu letošního a příštího roku vyšší než jsou nyní. Čistě teoretická úvaha opřená o obvyklé modely reakční funkce centrálních bank, nabízí prostor pro další snížení úrokových sazeb!

Do úvahy je však třeba vzít důležitý politický faktor - volby do Poslanecké sněmovny. Obvykle se uvádí, že v zájmu prezentace své nestrannosti centrální banky těsně před volbami volí neutrální měnovou politiku, aby nemohly být obviněny, že straní té či oné politické straně. ČNB to sice nemá zapotřebí, kdesi v pozadí úvah členů bankovní rady však tento faktor může hrát svou roli. Podle mne však roli druhořadou. Navíc pro měnovou politiku bude důležité, jaká vláda vzejde z následujících voleb, resp. postoj nové vlády k fiskální politice. I to by mohl být důvod k vyčkávání. Podíváme-li se na výroky členů bankovní rady v médiích, můžeme opět nabýt dojmu, že ke snížení úrokových sazeb již nedojde. Jak uvedl Zdeněk Tůma, guvernér ČNB, rozhoduje se bankovní rada na základě analýzy situační zprávy a v době, kdy jí mají členové bankovní rady k dispozici se k měnově-politickým otázkám v médiích obvykle nevyjadřují. Výroky před tímto moratoriem je tedy nutno brát s rezervou.

Neměli bychom zapomenout na další důležitý faktor a tím je frekvence úprav prognóz inflace, zpráv o inflaci a vyhodnocení čtvrtletních makroekonomických statistik. Načasování případných změn v měnové politice je z tohoto pohledu pravděpodobnější spíše na červenec. A jaký názor si sestavit z uvedených faktorů? Ekonomické faktory nevylučují další uvolnění měnových podmínek. Naopak politické a taktické důvody hovoří spíše o vyčkávacím postoji. Každý může přiložit jednotlivým faktorům různou váhu, podle mého názoru je pravděpodobné zachování úrokových sazeb na stávající úrovni, s tím, že nelze zcela vyloučit případné snížení klíčové úrokové sazby o 25 bazických bodů.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university