Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fortuna upsala 35 % akcií v objemu 78,3 mil. EUR na ceně 4,30 EUR/akcie. Akcie v Praze startují na 110 Kč (+4,2 %)

Fortuna upsala 35 % akcií v objemu 78,3 mil. EUR na ceně 4,30 EUR/akcie. Akcie v Praze startují na 110 Kč (+4,2 %)

22.10.2010 8:35
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno (10:45) Sázková společnost Fortuna Entertainment Group, jejíž akcie dnes vstupují do podmíněného obchodování na pražské Burze cenných papírů Praha (BCPP) a to jak pro hlavní trh SPAD, tak pro podmíněné obchodování, získala ze svého IPO 78,26 milionu EUR, když mezi retailové investory rozdělila 35 procent svých akcií na ceně 4,30 EUR/akcie. Celkový objem nabídky tak odpovídá maximální tržní kapitalizaci ve výši 223,6 milionů EUR. Nabídková cena v přepočtu na koruny činí 105,52 Kč/akcie, v přepočtu na polské zloté pak 17 PLN (konverzní ceny 3,9533 PLN/EUR a 24,54 CZK/EUR). „V rámci nabídky bylo prodáno celkem 18,2 milionu nabízených akcií společnosti, včetně dvou milionů nově vydávaných akcií, což představuje 35 procent vydaného kapitálu Fortuny," uvedl mluvčí Fortuny Vladan Crha.

Akcie Fortuny se pohybovaly v úvodu obchodování na BCPP úrovní 110 Kč/akcie o 4,25 procenta nad upisovací cenou. Po růstu až na 111 Kč/akcie Fortuna ustoupila až na nynějších 106,60 Kč, což je 1 % nad upisovací cenou.

Celková poptávka po akciích Fortuny mezi retailovými investory dosáhla téměř 13 milionů eur (asi 320 mil. Kč). Přibližně 1,82 milionu akcií bylo alokováno retailovým investorům. „Celá nabídka byla téměř dvojnásobně přeupsána,“ řekl za Fortunu Crha.

Fortuna také specifikovala, na co hodlá využít zdroje ze svého IPO. „Výnos použijeme na nastartování nových loterijních projektů v České republice a také k navýšení našich hotovostních zdrojů,“ uvedla Fortuna.

Fortuna, která patří pod investiční skupiny Penta, načíná podmíněné obchodování v Praze dnes, oficiální obchodování na BCPP s ní pak začne 27. října. Na Varšavské burze se s akciemi Fortuny bude pak obchodovat od 28. října tohoto roku. Podmíněné obchodování je technický servis burzy, který umožňuje investorům v rámci procesu IPO začít okamžitě obchodovat s předmětnou emisí, aniž by museli čekat na samotné vydání cenných papírů, nicméně k vypořádání těchto obchodů dojde nejdříve v den zahájení oficiálního obchodování.

„Vítáme nové akcionáře na palubě Fortuny. Chceme je ujistit, že jsme jako management připraveni v nadcházejících letech maximálně zhodnotit jejich investici. Uvedení akcií na trh nám přinese kapitálový základ pro úspěšné spuštění loterie, jež je jedním z našich klíčových rozvojových projektů v České republice,” uvedl směrem k novým kcionářům Fortuny Jiří Bunda, předseda představenstva Fortuna Entertainment Group.

„Poslední dva týdny byly náročné. Během roadshow jsme navštívili 78 institucionálních investorů a v pěti zemích jsme uskutečnili vždy dvě retailové prezentace. Letecky jsme urazili více než 10 000 km a byli jsme příjemně překvapeni zájmem investorů o akcie Fortuny. Hlavní zájem byl patrný ze strany institucionálních investorů (penzijních fondů, asset manažerů, privátních bank a pojišťovacích společností) v Polsku, České republice, Rakousku a Velké Británii. K naší skupině se také připojily specializované fondy ze Skandinávie, které mají zkušenost se sázkovým a loterijním odvětvím. Jsme velmi šťastní z tak úspěšného završení procesu IPO, kterému se věnujeme již déle než půl roku," přiblížil Jozef Janov, předseda dozorčí rady Fortuny.

„Je skvělé, že na trh přichází firma, která nabízí služby pro retailovou klientelu v celé republice,“ doplnil šéf pražské burzy Petr Koblic. „Navíc se po dlouhé době jedná o emisi, která má hlavní evidenci v Centrálním depozitáři cenných papírů v České republice,“ připomněl. O případném vstupu dalších firem na pražskou burzu nechtěl příliš hovořit. „Doufám, že nás v budoucnu čekají firmy, které jsou drobným akcionářům dobře známé. Podobně jako v případě Fortuny,“ naznačil.

Čtenáři serveru Patria Online mají jedinečnou příležitosti se ptát na vše kolem IPO Fortuny a plánů samotné společnost v online rozhorovu na Patria.cz dnes od 14 hodin a to právě Jozefa Janova, předsedy dozorčí rady Fortuny a Local Managing Partnera firmy Penta Investments v Polsku.

Nabídka akcií Fortuny představuje první primární úpis (IPO) sázkové společnosti na burzách v regionu střední a východní Evropy. Posledním předchozím IPO v Praze byly akcie NWR.

Fortuna je dvojkou českého kurzového sázení, patří jí zhruba třetina trhu. V ČR loni utržila za sázky 4,4 miliardy korun, což byl meziroční růst o 15 procent. Celkem skupina, která působí i v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, přijala v roce 2009 sázky za 338 milionů eur (8,62 miliardy Kč) a čistý zisk činil 16,9 milionu eur (431 milionů Kč). První pobočka Fortuny byla otevřena v květnu 1990, nyní jich skupina má přes 1300, téměř polovinu v ČR.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Fortuna)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení