Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MfD: NERV uvažuje o snížení DPH u elektřiny, Roman ho podporuje

MfD: NERV uvažuje o snížení DPH u elektřiny, Roman ho podporuje

23.01.2009 8:13
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Členové Nezávislé ekonomické rady vlády (NERV) spolu s generálním ředitelem energetické společnosti ČEZ Martinem Romanem diskutují o nápadu snížit u elektřiny sazbu DPH z 19 na 15 procent. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). O takzvaném protikrizovém balíčku mají členové rady jednat poprvé příští týden.

Podle informací MfD přišel s návrhem za jednotlivými členy NERV Roman, aby ho zapracovali do svých projektů na oživení ekonomiky. Roman se k autorství návrhu podle listu sice nehlásí, ale podporuje ho. "Je to nápad, který se objevil v individuálních diskusích. Myslím, že na něm něco je, protože elektřina je možná jediné zboží, kde by se snížení DPH projevilo přímo v koncových cenách. ulevilo by se tak všem lidem a firmám," řekl MfD.

Pokles DPH o čtyři procentní body by znamenal pro domácnosti snížení měsíční platby zhruba o 20 až 30 korun. Pro velké firmy, které platí za proud miliony korun měsíčně, by šlo o desítky až stovky tisíc korun. Od ledna proud podražil lidem o deset procent, firmám o 15 až 18 procent, píše MfD.

Členové NERV se k nápadu většinou nechtějí vyjadřovat. "Pokud by to opravdu vedlo ke snížení koncové ceny elektřiny pro firmy, tak bych to podpořil," uvedl deníku člen rady a šéf ruské divize automobilky Volkswagen Martin Jahn. Další člen rady a hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček řekl novinám, že návrh na snížení daně z elektřiny "lítá ve vzduchu. "Ale nevím, jestli to někdo nakonec oficiálně navrhne," dodal.

Návrh se podle MfD vůbec nezamlouvá ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, protože výpadek příjmů z DPH by byl citelný zásah do státního rozpočtu. "Podle mě to není návrh, o kterém by se vůbec mělo diskutovat," reagoval. Podle něj by měla protikrizová opatření směřovat hlavně k povzbuzení poptávky, vyšší spotřebě a zaměstnanosti. "Snížení DPH z elektřiny nic z toho neřeší," dodal.

Hospodářská komora ale naopak považuje drahou elektřinu za jednu z hlavních překážek rozjezdu ekonomiky. Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl zase očekává, že elektřina zlevní i bez poklesu DPH. "Aktuální cena elektřiny na burze s dodávkou na příští rok je o čtvrtinu nižší, než kolik platíme letos. Doufám, že se toto promítne do cen," řekl MfD.

Kalousek by uvažoval o snížení DPH u služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jakými jsou například restaurační služby či kadeřnictví. Ovšem, jak ve středu sdělil ČTK, pouze za předpokladu, že se na něm dohodne celá EU.


Váš názor
  •  
    23.01.2009 14:31

    Nevim co se divite, kazdy management je motivovan a Roman dela vse v zajmu sve organizace a kapitalismu, pokud to trh absourbuje proc ne, je standartni si vytvoret pozice jak na business tka na politiku....business nejsou jen cisla panove!
    mungo
  •  
    23.01.2009 9:38

    Copak to nevidíte?Cena elektřiny na burze jde pod 50 éček za MGWh ačez by tím pádem musel příští rok zlevnit.To by ale řvali akcionáři v čele s potentátama-cena akcie je už nyní nízko.Tak proč to neudělat aby se vlk nažral a zisk zůstal stejný.Čili zlevníme jenom o slevo na dph nikoli za pokles cen el na burze.
    ten,co vidí dál než ostatní
  • absurdita
    23.01.2009 9:25

    znamenalo by to vytvořit další skupinu zboží a služeb v sazbě 15%. Uzákonit (to je zdlouhavý proces). Naproti tomu státní regulátor může snížit cenu energie ihned a bez zákona. Sát nepřijde o 19% z DPH. Jenom Roman o své zisky. Proto ho nenapadla tato cesta.
    Muff
  •  
    23.01.2009 8:41

    Zajímalo by mně, kolik je v republice firem, které platí milióny korun měsíčně za elektřinu a přitom nejsou plátci DPH. Dovolím si na 100% tvrdit že ani jedna. Takže buď někdo neví jak funguje DPH nebo je odstavec úplný blábol, ostatně jako celý tento nápad o 15% dani z přidané hodnoty na elektřinu :) :)
    •  
      23.01.2009 18:08

      No pár takových firem asi bude, předpokládám, že některá z následujících firem není plátce DPH a platí aspoň milion za eleřinu měsíčně. KB,ČS, ČSOB, Česká pojišťovna. A pak, že se u nás bankám nebude pomáhat :-).
      ..
    • Souhlas
      23.01.2009 9:04

      Tak firmám to samozřejmě "strašně" pomůže, protože zaplatí menší DPH a menší DPH si poté zpětně "vyzvednou". Tak to máme v tom NERVu pěkný odborníky. Zbývá se jen ptát, komu to skutečně prospěje.
      oh171
  • Roman je hlava
    23.01.2009 8:40

    Ví, že bude tlak aby ČEZ snížil ceny, tak proč tomu nepředejít a upustit páru na vrub Kalouska.
    /eye/
    • Re: Roman je hlava
      23.01.2009 9:12

      To je fakt super napad ! Cena elektriny musi jit dolu, protoze na burze jde dolu. Zakaznici budou mit nizsi cenu = budou drzet hubu. CEZ bude mit stale stejny prijem (velky) a stat prijde o vybrane DPH. Ja myslim, ze v NERV jsou skutecne ti nejexpertnejsi experti.
      pmx
      • nejlepší z nervůůůůůů
        26.01.2009 15:18

        byl ten ryšavej s tím copem...říká se,jak dlouhý vlasy takovej rozum...prostě liška ryšavá zikmund...vdyt ty lidi v tom NERV jsou za vodou,maj platy,baráky...tak čemu by jim záleželo na dph 15 nebo 19%...banda tuhýků co se sešli na odpolední kafe a zatřepali svým pávím peřím
        ?
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů