Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forint na historické minimum... a další devizové zprávy

Forint na historické minimum... a další devizové zprávy

30.01.2009 9:34
Autor: 

Nálada se včera na globálních trzích zhoršila především kvůli špatným americkým číslům, která opět přitáhla pozornost investorů k obavám o ekonomický růst v tomto roce, což se samozřejmě negativně projevilo v celém středoevropském regionu. Česká koruna nicméně příliš velké ztráty, na rozdíl například od maďarského forintu, neutrpěla a oproti středečním uzavíracím hodnotám čtvrteční seanci končila o 0,5 % slabší.
 
Také dnes budou znovu hrát hlavní roli americká data. Zajímavé bude především HDP a index nákupních manažerů z Chicaga. Ani jedna z těchto statistik podle našeho názoru příliš optimismu na trhy nepřinese, což by mohlo vést k dalším ztrátám na středoevropských trzích včetně koruny

Špatné zprávy jsou v současnosti opět vodou na mlýn amerického dolaru a navzdory tomu, že v USA se včera prodávaly jak akcie, tak dluhopisy. Měnový pár EUR/USD se tak na pozadí velmi slabých údajů z trhu práce, realitního sektoru i údajů o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby vydal jižním směrem a ocitl se hluboko pod hranicí 1,30.
 
Dnes budou opět v centru pozornosti americká data, byť ani inflace v eurozóně nemusí projít bez povšimnutí. Pozornost přitáhne především americký HDP, který bude patrně velmi slabý, což však trh již z velké části anticipuje. Dolaru se však může v následujících dnech dařit, neboť trhy mohou mít obavy z dalších čísel z trhu práce (příští pátek).

Zlotý ve čtvrtek oslabil, Po ranních EUR/PLN 4,33 končil den na 4,3980. Polská měna stejně jako další středoevropské měny utrpěly slabými americkými statistikami a rostoucí averzí k riziku. Proti zlotému hrál i nižší růst HDP v loňském roce. I přes stále dobrý růst o 4,8% y/y, je pokles patrný i v Polsku a to uvolňuje prostor pro další možné snížení sazeb.

Dnešek je již bez dalších statistik. Zlotý tak bude pod tlakem nálad na středoevropský región, které zůstávají negativní a odpolední špatná americká čísla to jen potvrdí. Zlotý se již dnes ráno přehoupl přes hranici EUR/PLN 4,4 a může ještě dále ztrácet.

Včerejší nárůst rizikové averze po nových špatných amerických číslech poslal forint na historické minimum 291,50 EUR/HUF, které nicméně dnes ráno znovu překonal. Forintu proti ztrátám nepomohlo ani včerejší vystoupení premiéra Gyurcsányho v parlamentu, ve kterém navrhl snížení daňového zatížení práce , přičemž výpadek rozpočtových příjmů by podle premiéra měl být kompenzován zvýšením DPH, zavedením tzv. daně z bohatství a také snížením vládních výdajů. I když se opatření zdají být krokem správným směrem devizový trh očividně neuchvátila.

Dnes bude zveřejněna míra nezaměstnanosti, ta ale na forint zřejmě velký vliv mít nebude. Zdá se, že forint je i nadále pod tlakem a nebezpečně se blíží bariéře 300 EUR/HUF. To se zcela jistě nelíbí centrální bance, nicméně její možnosti ovlivnění kurzu jsou v současnosti značně omezené. Při výhledu letošního poklesu ekonomiky o 2,5-3% a základní repo sazbě 9,5% není zvyšování sazeb zrovna nejšťastnější volbou. Nabízí se tedy přímá intervence, její dlouhodobější účinnost by ale zřejmě také nebyla v porovnání s náklady příliš velká.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data