Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paroubek: Bohatí by měli platit

Paroubek: Bohatí by měli platit

19.05.2009 8:23
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda (ČSSD) Jiří Paroubek navrhuje zavést vyšší zdanění pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun, zdůvodňuje to solidaritou bohatých s chudými. Prohlásil to v úterním ranním vysílání České televize.

Podle ČSSD by měl být příjem nad 100 tisíc měsíčně zdaněn 38 procentní sazbou. Paroubek odmítl, že by se jednalo o trest pro ty, kteří pracují a vydělávají, podle něj jde o solidaritu bohatých s chudými. V Německu nebo Británii jsou podle předáka socialistů sazby ještě mnohem vyšší.

Změna by měla přinést pět miliard do státního rozpočtu, Paroubek zatím nechce předjímat, zda bude víc zdaněna i střední třída, aby stát vybral víc peněz k vyrovnání rozpočtového schodku. Podle něj je to věc diskuse, ale slíbil, že sociální demokracie nepředpokládá zvýšení daňové zátěže.

Rovněž se neobává, že by se kvůli vyšším daním stěhovaly firmy pryč z Česka. "Kam? Do Německa, Británie nebo Francie, kde jsou sazby ještě vyšší? Na východ neodejdou," konstatoval Paroubek.

Daň pro bohaté by měla být obsažena v jedné z oranžových knih, které shrnou hlavní body programu ČSSD do sněmovních voleb. "Některé již jsou hotové a mohly by se představit. Ty nejdůležitější, sociální věci a finance, se ještě diskutují. Musí se ještě přepočítat," poznamenal Paroubek s tím, že tyto kapitoly budou dokončené na přelomu června a července.


Váš názor
  • Progresivní daň je spravedlivá
    19.05.2009 15:48

    protože čím je poplatník bohatší,tím víc využívá služeb státu.Víc jezdí po silnicích,víc potřebuje policii,víc potřebuje soudy,aby byl jeho majetek ochráněn a další státní instituce.Jeho děti častěji chodí na státní vysoké školy atd.Prostě má mnohem vyšší společenskou spotřebu. Další věc je to,že musíme ve vlastním zájmu udržet sociální smír,aby nám naše majetky nerozebrali ti chudší ať už kriminalitou nebo dokonce nějakou bůhví jakou revolucí. A nakonec jsou tu ideály humanizmu.A dnes,když má každé zvíře nárok na místo v útulku se o člověka často nezajímáme. Jo,nám tady na fóru se to žije...
    baryk
    • Takto je to spravne
      19.05.2009 19:47

      Celkom nechapem co sa Vam nepaci. Korene Socializmu su u nas zakorenene uz davno. Ludia su ustretovi mili a radi sa podelia o vsetko. Je to sudrzne, budeme si pomahat a vsetci budeme stastni. U nas na Slovensku sme najlepsia krajina vramci celej EU. Mame radost z toho ked sa inym dari a tiez mame milionarsku dat ak prijem prevysuje cca 1400 EUR mesacne. Vlada SR sa snazi este zachranit peniaze z EU, aby to obcania nerozkradli a o Ciganoch a zdravotnictve zatial ticho asi ako o dochodkoch. Ide rusit Specialny sud, ktory bojuje proti korupcii a organizovanemu zlocinu. Takze mame tu organizovany zlocin a proti nim bojuju hlavne Meciar, Slota a Fico. Citajte spravy zajtra sa o tom rozhodne a budeme sa stahovat ku nasim bratom.
      Fico
    • Re: Progresivní daň je spravedlivá
      19.05.2009 16:02

      Mnooo, ne tak zcela. Soudy platí si každý procentem ze žalované částky, nadstandard si hradí příplatkem ke standardu (ochranka majetku a dohledové pulty, pojištění, soukromé školy). Ke druhé části - ano, humanismus, bezesporu, sociální daň je jistě vyšší než sám spotřebuje. Poznámka - Gottwaldovi nebylo radno ustupovat. I tento pán totiž hledá svou úrodu v tom, že štve lidi proti sobě navzájem, dělá je závislejšími na státu. Bohužel, dokud pravice bude koukat jen po korytech a nepřidá špetku myšlenek, bude se mu dařit.
      dan_tencl
  •  
    19.05.2009 12:25

    Je to jenom populismus, pokud je člověk chtrý tak už dnes používá daňové ráje. Jinak není od věci odjebat se od tud ze socanského područí, kde budou vládnout chudí a nemakačeka v čele s bohatým Paroubkem.
    kuki
  • Reprezentativní vzorek národa
    19.05.2009 12:10

    Paroubek se bohužel (pro něj správně) zaměřuje na cílovou skupinu voličů ČSSD a méně bystré voliče, kterým lze sprostě lhát a slibovat zvýšení platů, důchodů či přídavků i před volbami do EP, kde tyto sliby NELZE prosadit. Závist vůči Čechům, kteří něco dokázali a zaměstnávají tyto nespokojence, je bohužel nesmrtelná a proto budou volit své "JISTOTY", i kdyby měla firma zkrachovat, protože pak jim přeci Paroubek vyplatí zvýšenou podporu... Dozrál opět čas emigrovat?
    HYDr.
    • Re: Reprezentativní vzorek národa
      19.05.2009 12:34

      S timto naprosto souhlasim.Dela se me z te Oranzove knihy na bliti!!!At tahnou Komousi a zakazal bych celkove Socialisty!
      PetrCecil
  •  
    19.05.2009 11:20

    Tak takovou galerii hlupáků, kteří se předvádějí v této diskuzi jsem už dlouho neviděl.... Ale alespoň jsem se pobavil.
    THR
    • Sláma
      19.05.2009 11:28

      A takových chytráku už tu bylo a už tu nejsou, protože je stejně nikdo nebral vážně. Jen mlátí prázdnou slámu a skutek, utek. Tak běž nebo ti ukážu jak mlátím plnou slámu a garantuji ti, že mi neutečeš :)
      Max
    • jojo
      19.05.2009 11:22

      řekl chytrák... resp. nic neřekl, a machroval :)
      Blekota
  • že navrhuje, ještě neznamená nic
    19.05.2009 11:14

    nevím, jestli to vidím jen já, ale Paroubek stále hraje svou hru a má tah na branku. používá podpásovky, populismus , nepravdy a polopravdy ,ale "jede" a u 35% lidí je úspěšný. Vyhrává tím, že ODS je špatná v kampani, rétorice i schopnosti formulovat jasně a srozumitelně co chce. Už jen to, že ODS má stejně špatnou kampaň už léta. navíc Topolánek je jako předseda skutečná jednička .... S tou spoustou přeplacených poradců kolem sebe , včetně new Deal ,není schopen zajistit pro ODS to, co Paroubek pro SocDem tj. profi konzultační firmu, která udrží kampaň pod kontrolou v rámci hesla "jdu jim po krku" . Paroubek řekne nesmysl např., že bude danit 38%, každý se k tomu bude vyjadřovat, stokrát se to zopakuje a odmítne v televizi, kde to řeknou lidi v obleku a kravatě, na které je většina lidí , kteří nežijí v Praze a nemají zdaleka příjem pražáků , alergická , takže každý z nich vlastně dělá kampań pro jiřího Paroubka. Opravdu si tady všichni myslíte, že je to blbec , který neví co dělá ? Já bych řekl, že má jasno v tom, co dělá, kdo je jeho cílová skupina,co chtějí lidi z ní slyšet, jak na ni , a to , že sám vystupuje v obleku na míru na tom nic nemění.
    TBA
    • jasně že v tom má jasno
      19.05.2009 11:21

      Bohužel právě jeho voliči ne...
      Bo
  •  
    19.05.2009 11:11

    Dobře, že to odhalil před volbami. Naštěstí existují daňové ráje, finance z vlastní firmy nákladově přejdou do firmy z daňového ráje, a jestli se nepletu, platí se u nás 10% "zajištění" z objemu takové fakturace, a firma z ráje daní řekněme 5% a poskytne svému zaměstnanci kreditku na "firemní" výdaje, kterou může už bez daní čerpat do alejuja na svou soukromou spotřebu. Tohle hlasování "nohama" udělá ale milionářskou daní postižený člověk ne jen se svým platem (nechá si jen minimální mzdu), ale i s firemními zisky, takže Paroubek spláče nad výdělkem. Podobných cest je dost, pro tyhle lidi se to vyplatí. Největším nepřítelem podnikatele sice je až znárodnění, ale tenhle panák by se neštítil ničeho. Zlatej Standa Gross, ne ? Ale vážně - Paroubek je génius. Ví, že v době, kdy pravice nedokázala střední třídu obnovit, vyhrává volby počet hlasů příjmově slabších skupin a že závist je v čechách abnormální. Opatření není namířeno proti majetným, ale na "semknutí řad" a ke vzniku "úderné pěsti" a "utahování šroubů", což je ještě nebezpečnější, protože socialisti u moci budou rozdávat a budou usilovně hledat, kdo mejdan zaplatí.
    dan_tencl
  • 5 mld?
    19.05.2009 11:00

    Tahle změna opravdu přinese 5 mld? takové nic v moři 150 mld schodku ? Volám: "Fuj, pane Paroubku..."
    Blekota
    • Re: 5 mld?
      19.05.2009 11:10

      To 5 mld samozřejmě nepřinese. Lidé, kteří odvedou vyšší daně nebudou tolik utrácet, nebudou tolik spořit a investovat - spotřeba je zatížena taky daněma a poplatkama. V konečném důsledku to bude mít akorát vliv na vyšší nezaměstnanost a nižší výběr u ostatních daní a poplatků.
      tk69
  •  
    19.05.2009 10:43

    na východ nepůjdou? to se bude divit.. dyť odliv firem na slovensko byl už před několika lety, když tam zavedli rovnou daň.. te'd bude následovat další.. už se těšim, jak budou všichni falšovat daňovku, aby do toho nespadli.. to je sakra motivace.. vyděláváš 99, zbude ti 84, vyděláváš 100, zbude ti 62, to se vyplatí!!! :)
    jeep
    • je to jinak
      19.05.2009 11:29

      Při dosažení hranice 100 by se 38% danily příjmy NAD 100 tis, ne i ty pod. Prostě navrhuje princip, jaký ty už byl. Akorát vyšší sazbou. Takže rozdíl při příjmu 99,9 a 100,1 by byl minimální....Tím ho nechci hájit, chraň bůh, jenom to uvádím na pravou míru.
      Jan Dvořák
    •  
      19.05.2009 10:56

      Právě jsem to chtěl napsat. Proč nepůjdou na západ už uvedl, ale tvrdit, že nepůjdou na východ bez nějaké teze, která by to potvrdila. Jasně, že tam půjdou. V EU už některé východní země jsou a pokud budou potřebovat experty tak si je stáhnou z domoviny. K tomu si připočtěmě levný pracovní kapitál a nižší daňovou sazbu a máme to ... Je to z dovolení blbec, ale lidi mu to žerou. Hlavně tedy důchodci. Já tedy mile rád dopomůžu návratu ODS a jak to bylo na tom bilbordu CSSD, "neco a korupce" ... tomu jsem se upřímně zasmál po tom co tady předváděli Špidla a hlavně Gross. Bohužel Jirka je dost chytrý na to, aby se žádná taková kauza ohledně jeho osoby nedostala ven.
      Max
  • komunisti light
    19.05.2009 10:41

    To se mi snad jenom zdá. Socani,neboli odborně řečeno lightkomunisti ještě volby nevyhráli a už se lísaj populistickejma heslama, protože považují všechny naše občany za blbce. Soudruhu Paroubku,ještě doporučuji doplnit volební rétoriku o: 13,14,a těm co to nebude stačit ještě 15 tý důchod a každý rok zvýšíme důchody o 20%. Cikáni do práce nemusí,když nechtějí a těm co nechtějí pošle stát měsíčně min.20000,-Kč. Učitelům, kteří budou učit "celých 9měsíců,alespoň 2 hod. denně přidáme 20% a vyplatíme 13 plat před vánocemi,14plat před a 15 plat po prázninách. Bohatým, t.j. těm co makaj a mají víc jak 30 tis. měsíčně celý rozdíl sebereme pro ty chudé. Pane CHávezi Paroubku, s tím se volby vyhrajou!!!!! LIDÉ ,MÁM VÁS RÁD"b d ě t e" a přijďte k volbám, ať ty socanský paka nevyhrajou. Není kam emigrovat
    fučík
  • a s čím se solidární Paroubek?
    19.05.2009 10:33

    ... s ničím... a nikým... vše je jen výtah k moci
    Bo
  • Převést firmu je tak jednoduché
    19.05.2009 10:24

    tak aby se ten roura nedivil. Jenže on má jen zkušenost z Raje a tam byla jen šedá ekonomika ne o té reálné tedy ví prd ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Volby
    19.05.2009 9:59

    Už aby byly volby.ČSSD má již teď skvělá témata.Snad lidem otevřou oči v dostatečném předstihu.Jen tak dál a ani nemusí pořádat mítinky.Propagaci mají zdarma.Ještě několik takových skvělých nápadů a vzhůru do vlády.Tuto stranu ale rozhodně volit nebudu!!!!!!
    F1
    • Re: Volby
      19.05.2009 10:08

      Ten Jiří mě teda zase nadzvedl.Dopravu mají zdarma,v kantýně ceny za hubičku,telefonování zdarma,na ubytování příspěvky.Mně to nikdo neplatí a musím se uživit.Plaťte si to všechno jako ostatní a já budu platit klidně vyšší daně.Jo a ty různé odměny za výbory,členství v radách a podobně-nezapomente si vše sečíst dohromady a zdanit!!!!!!!Ale dohromady,ne po kouskách,aby jste se těm Vámi navrhovaným daním zase vyhnuli pánové politici. Ten mi zase dává politik se zájmem o blaho lidí.
      F1
    • Re: Volby
      19.05.2009 10:05

      Jirky se to netýká, ten má plat těsně pod limitem. Viz: http://www.youtube.com/watch?v=Sta6BgvWvDc
      jirka
  •  
    19.05.2009 9:42

    Je to tak. Je třeba si uvědomit, že zejména socialisté (ačkoli nejen oni) z principu nemají příliš zájem na tom, aby zem a lidi v ni byli „příliš“ bohatí. Obecně jde o to, že růst bohatství koreluje s růstem svobody (i když ne každý jedinec to vždy unese a udělá ho to automaticky šťastným) a nezávislý svobodný člověk NENÍ pro government to pravé ořechové. Protože takový člověk bude zpochybňovat nabubřelý byrokratický aparát, který k životu nepotřebuje. O sociálním inženýrství + neprůhledné a nadměrné redistribuci veřejných prostředků ani nemluvě...
    First Knight
  • Regresivní daň je demotivující...
    19.05.2009 9:16

    Jediné východisko rovnosti je rovná daň nebo degresivní. Uvědomte si, že se to počítá z procentama! Když má někdo 100 000Kč měsíčně, tak při rovné dani platí 15 000 zatímco ten s 20 000 zaplatí jen 3 000. Pokud máme mluvit o sociální rovnosti, tak by se přece měla zavést daň degresivní... Je mi zle ze společnosti, kde jsou bohatí považováni za něco špatného a jejich peníze se rozdávají lidem, kteří ani nemají vůli pracovat. Zkrátka ČR a polovina socilalistické EU...
    • Re: Regresivní daň je demotivující...
      19.05.2009 9:48

      Myslím, že to nebude tak horké. Pokud Paroubek a jeho patolízalové mají alespoň elementární znalosti ekonomie, tak jim musí být důsledky jejich budoucích představ o vyšších daních jasné. Myslím, že je to jen jejich óda na to, jak nasbírat ve volbách co nejvíce bodů od frustrovaných, nezaměstnaných a hlavně závistivých lidí.
      Alus
      • Re: pokud mají alespoň elementární znalosti ekonomie
        19.05.2009 9:55

        Kdepak, tihle komouši dočetli učebnici jen k heslu "bakšiš" :-(
        H.B.
    • Re: Regresivní daň je demotivující...
      19.05.2009 9:39

      ..to mi připadá vrátit se o několik let zpět...Mého dědu jednoho dne ráno přišli zatknout frajeři v kožených kabátech, jen proto, že měl majetek a byl "bohatý"..Babičku vyhnali někam na nádraží s dítětem a s dědou už se nikdy nesešla...Ale to , že ten bohatý musí makat, přemýšlet jak ty peníze vydělat...Ach jo!!!To jsou kokotiny tady v tom státě...
      ZUZKA
    • Re: Regresivní daň je demotivující...
      19.05.2009 9:25

      Politika Socanů je postavená na závisti a nenávisti, tedy na tom, co funguje. Přitom už nyní jeden špičkový profesionál např, pro hejtmana, který se chce vrátit na ministerstvo zdravotnictví, připravuje novou koncepci. Koncepci využití části veřejných prostředků zdravotního pojištění na komerční zdravotní pojištění. Ten profík pracoval v pojišťovně Slávia. Takže PR na plakátech před volbami a realita po nich jsou dvě rozdílné věci.
      Erstík
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.