Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: MF zvýšilo letošní odhad půjček na 280 miliard korun

ČTK: MF zvýšilo letošní odhad půjček na 280 miliard korun

02.06.2009 16:23
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Ministerstvo financí zvýšilo kvůli ekonomické krizi odhad, kolik peněz si bude muset letos půjčit. Zatímco v prosincové strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2009 počítal úřad s nejvýše 148,4 miliardy korun, nyní odhaduje celkové výpůjční potřeby na přibližně 280 miliard korun. Informaci z důvěryhodných zdrojů ČTK potvrdilo ministerstvo financí.
 
Zhruba 100 miliard korun z celkové sumy chce ministerstvo použít na splátky jistin dluhopisů, tedy refinancovat již dříve vydané dluhopisy. "Deklarování zvýšení celkové výpůjční potřeby v rámci strategie by byl podle našeho názoru zbytečný počin proto, že nikdo tuto cifru přesně nezná, a ani nemůže v těchto mimořádně turbulentních dobách znát," uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Skutečný stav potřeb státu bude podle něj znám až na konci roku.
 
"Odhad celkových hrubých výpůjčních požadavků ve výši 280 miliard korun je realistický a odpovídá aktuálním prognózám vývoje české ekonomiky a státního rozpočtu," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Vládní dluh se tak letos podle něj zvýší na 34 procent HDP z loňských 30 procent HDP. "Pokud nedojde k rozpočtovým škrtům v dalších letech, vyšplhá dluh v roce 2012 ke 40 procentům HDP," dodal. Kvůli přijetí eura dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP.
 
V letošním roce rovněž připravuje prodej státních dluhopisů domácnostem, který je podle Jakoba reálné spustit ve čtvrtém čtvrtletí. Podle dřívějších informací bude nominální hodnota státního dluhopisu pro drobné klienty jedna koruna. Zájemci si ale budou muset pořídit jisté minimální množství a budou muset mít účet u Střediska cenných papírů.
 
Důvodem rostoucího vydávání dluhopisů, a tím i zadlužení státu jsou mimo jiné i vyšší deficity státních rozpočtů. Kvůli krizi totiž stát vybírá méně na daních a letos i v následujících letech by schodky rozpočtů neměly klesnout pod 150 miliard korun. Přitom pro letošek byl státní rozpočet schválen s dnes již nerealistickým schodkem 38,1 miliardy korun.
 
Na konci dubna MF prodalo například na zahraničních trzích dluhopisy za 1,5 miliardy eur (cca 40 miliard korun). V červnu chce vydat dluhopisy za 22 miliard korun a v červenci a srpnu za 12 miliard korun. Dluhopisy chce MF vydat například i kvůli dostavbě dálnice D47. Letos by to mělo být 8,4 miliardy korun a příští rok 11,4 miliardy. Letos přitom ministerstvo vydalo dluhopisy již za přibližně 180 miliard korun, a zbývá mu tak do konce roku zhruba 100 miliard korun.
 
Problémem veřejných financí je podle ministra financí Eduarda Janoty rostoucí podíl mandatorních výdajů, tedy výdajů daných zákonem. Vláda může ovlivnit je 18 procent všech výdajů rozpočtu. Do budoucna tak ministr nevylučuje kvůli revizi a usměrnění těchto výdajů i snížení sociálních dávek nebo i platů ve veřejné správě. "Mandatorní výdaje se stávají neufinancovatelnými," uvedl v pondělí Janota a dodal, že příští vláda bude muset sáhnout ke změnám některých zákonů.
 
Letos jen na úrocích z dluhu by mělo podle ministra financí Eduarda Janoty Česko zaplatit 54 miliard proti plánovaným 48 miliardám. V roce 2010 by měly úroky stoupnout na 65 miliard, následně na 76 miliard a v roce 2012 na 87 miliard korun.
 
Státní dluh České republiky překonal ke konci března 2009 jeden bilion korun. Od počátku roku se dluh zvýšil o jednu miliardu. Za celý loňský rok pak stoupl státní dluh o přibližně 107 miliard korun. Na konci roku 2006 dluh činil zhruba 800 miliard a v roce 2000 jen 289 miliard korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m