Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: Riziko black-outu se kvůli Polákům zvýší

E15: Riziko black-outu se kvůli Polákům zvýší

12.06.2009 8:17
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Riziko, že Německo svými větrnými elektrárnami přetíží české elektrické vedení, se zvyšuje. Polsko totiž hodlá uzavřít svůj trh, a tím pádem hrozí, že se do Česka bude valit ještě více elektřiny než dosud, uvádí páteční vydání deníku E15. Listu to potvrdil šéf společnosti ČEPS Petr Zeman.

Hrozba přetížení by pak mohla stoupnout ve větrných dnech, kdy by přebytky elektřiny zasáhly českou přenosovou soustavu nejvíce. Česko už má s přetíženým vedením své zkušenosti, kritická situace nastala loni na podzim. „Dispečeři to měli v rukou, ale na něco podobného jsme nebyli zvyklí,“ řekl Zeman. Po očekávaném přesměrování části toku německé elektřiny z Polska do Česka se ale situace může zhoršit.

I když přímo black-out podle šéfa ČEPS nehrozí, Česko bude muset na německo-polskou hrozbu reagovat. Poláci chtějí chránit svou elektrickou soustavu takzvanými transformátory s příčnou regulací na hranicích s Německem. „Jsou to vlastně takové ventily, kterými se dá tok elektřiny v určitém rozsahu regulovat,“ vysvětlil Zeman.

Česko se hodlá před návaly elektřiny z německých větrných elektráren bránit spíše modernizací své sítě, ale zároveň od Poláků žádá vstřícnější přístup. „Dáváme Polákům najevo, že nejsou kooperativní a ohrožují sousední sítě,“ uvedl šéf poradců ministra průmyslu Pavel Šolc, jenž dříve působil v ČEPS jako ředitel pro strategii. Odhaduje, že Poláci by mohli dokončit instalaci transformátorů během dvou tří let.


Váš názor
  • e15
    12.06.2009 17:45

    Decentralizace energetických zdrojů znamená omezení a následnou nepotřebnost centrální moci a s tím spojenou větší svobodu jednotlivce. V současné době samozřejmě existují technologie na provoz levných, nezávislých energetických zdrojů, které jsou drženy pod pokličkou, někteří lidé jsou prostě neskutečně chytří a vynalézavý, s tím se nedá nic dělat a jednou ta žába na prameni prostě ten tlak nevydrží a odpadne. S tím spojená totální destrukce a reorganizace současného společenského systému by ovšem kladla značné nároky na morální vyspělost lidí. Obávám se, že nabytá svoboda by drtivé většině současného lidstva nebyla příliš ku prospěchu. Nevylučuji ovšem, že by se našla menšina, která by dokázala opak. Zřejmě by se chovali jako utržení ze řetězu, spousta času, skoro žádné starosti, jen by se to konzumovalo, rozmnožovalo, no a následně vyměšovalo. No potěš panbů:-) Pořád jsme jen trochu inteligentnější zvířátka, která jsou ovládána svými zvířecími pudy, které skrýváme pod tenkou civilizační slupkou.............. tady něco o studené fůzi, no hrůza pokud by se to prosadilo, Sodoma Gomora, prostě hnus velebnosti:-) http://video.google.com/videoplay?docid=1383491140385204382
    jan
  • Poláci...
    12.06.2009 9:23

    Liberalizaci fandím, ale toto není apriori protitržně ochranářské opatření. Poláci narozdíl od jiných evropanů ještě pořád ví, co je to selský rozum... Kdo se větrníkama trochu do hloubky zabíval, tak ví, že to je neekonomický, neefektivní, investičně náročný a hlavně neregulovatelný a nepředvídatelný zdroj s extrémně nízkou účinností (nota bene, který vyžaduje další existenci zdroje záložního-stabilizačního např. na plyn)... a jestli se někdo do těch stožárů zamiloval, tak nic proti, ale jako daňový poplatník beru s nelibostí, že s každou vyrobenou kWh je naše společnost chudší (vlivem nákladů ušlé příležitosti).... Garantované výkupní ceny, jejich garantovanou délku a zelené bionusy viz. zde: http://www.eru.cz/user_data/files/cenova%20rozhodnuti/CR%20elektro/OZ/CR_8-2008_OZE-KVET-DZ.pdf
    First Knight
    • Re: Poláci...
      12.06.2009 9:43

      Vy jste ale přírodě nepřející osoba ! Vaše názory jsou názory energetické lobby, která je proti jakýmkoliv změnám. Viz ten výše uvedený článek plný "strašení". Na Internetu lze nalézt řadu informací, které hovoří o tom, že v Německu njsou poblémy s přenosem elektřiny. Vždyť, kdyby se postavilo pár větrníků na Sněžce, tak bychom mohli čerpat sílu větru z Polska a vyrábět elektřinu zadarmo, ať si pak klidně nechají ty své dráty pro sebe !
      Sona
      • energie
        12.06.2009 10:49

        Vážení..dovolji se reagovati. V 50tých letech se přišlo na jeden způsob výrobu elektřiny v Texasu. Ten způsob je až překvapivě jednoduchý a spočívá ve způsobu " setrvačník mezi 2ma magnetama s opačnou polaritou" Bohužel, když by se tohle dostalo na pulty a každý by to měl doma. Spadnul by Vám systém daní a Kapitalismus jako takový. Kdo by chdoil do práce, k volbám, vydělával na politiky a chamtivé Židy :-)) V USA je 5tis patentů, které se nesmí dostat na světlo je ten důvod je jasný..udržet současný systém při ŽIVOTU.. !!!
        CZdecom
        • Re: energie
          15.06.2009 12:20

          Aha Pán má rád konspirační teorie... jen bych doporučil jít někdy do elektrárny a kouknout se co to je vlastně generátor... vlastně opak elektromotoru, kdy se pohybem smyčky drátu - v elektromagnetickém poli - (El.Magnety) vytváří elektrický proud v drátu a odvádí se do soustavy.... Střídavý Elektromotor je zcela naopak. střídavým proudem se vybudí střídavé elmag pole ve statoru, které rozrotuje elmag. rotor a máme zde pohyb....tzn. energie se jen přenáší a nemá tolik ztrát z přenosu jako jiné formy přenosu. Takže ten setrvačník v USA asi někdo točí a jde o zcela identický způsob výroby el. proudu jako ho dodnes a ve všech soustavách vyrábíme. jen tím rotorem- turbínou či setrvačníkem točí pára, nebo voda nebo vítr nebo třeba paní Vonásková či kolo jízdního velocipédu. kospiraci zdar!
          TOM
      • Sona
        12.06.2009 10:28

        Díky za Váš příspěvek. Je naprosto typický a to tím, že je postavený na „víře“ nikoli na reáliích. Já taky, čistému životnému prostředí velmi fandím. A právě proto, jestli nám o nějaký cíl jde, tak bychom měli volit ty NEJEFEKTIVNĚJŠÍ prostředky, jak toho docílit. To větrníky ani solárka v ČR nejsou. Ty ve velkém fungují jen „díky“ politicko-lobbyistickému rozhodnutí, ze kterého společnost „chudne“, jelikož tvoří z investovaných (a v tomto případě bohužel i provozních „dotačních“) prostředků menší hodnotu, než by tvořit mohla. Jinak proti tržnímu fungování OZE nic nemám, ba naopak a do budoucna mají ohromný potenciál. Solárko na střeše baráku? Proč ne, je-li to má volba.. Soukromí větrník na zahradě? Fajn, decentralizace je taky o.k… ale prosím pěkně, žádné subvencované výkupní ceny a 15 až 20ti leté výkupní garance.. Co teda s OZE? - např. vodní elektrárny, přílivové elektrárny, i ty vrtule u přímořských větrných oblastí můžou být velmi efektivní.. Jen by nám ze zřetele neměla unikat racionalita.. Mimochodem víte, že solární elektrárna má v kumulaci na jednotku vyrobené energie větší emise CO2 než elektrárna jaderná?
        First Knight
        • Re: Sona
          12.06.2009 11:33

          Ano, s timto souhlasim, ale neni to tak jednoduche toto rici, ze CO2 je rozhodujici. Svazana energie pro vyrobu vykonu 1MJ je vice smerodatna. Ve svycarskych podminkach je ukazatel UBP (Umveltbelastungpunkte),ktery v sobe zahrnuje vse podstatne -emise CO2,primarni energii pro vyrobu zarizeni, vyuziti pudy, ostatni emise (SO2,NOx,atd.) Prikladam realne cisla, ktere byly vypocteny na institutu EMPA vetrniky - 27.3 Pt/MJ fotovoltaika - 53.2 Pt/MJ atomovka - 154 Pt/MJ Uhelna - 176 Pt/MJ Vodni - 17.6 Pt/MJ Nejlepsi je ovsem nevim jak se to rekne v cestine Kehrichtverbrennung, to ma pouze 14.6 Pt/MJ Jinak co se pouze CO2 tyka tak atomovka 0.00462 kgCO2eqivalentu/MJ uhelna 0.135 kgCO2eqivalentu/MJ fotovoltaika 0.0253 kgCO2eqivalentu/MJ vetrna 0.00786 kgCO2eqivalentu/MJ vodni 0.00335 kgCO2eqivalentu/MJ
      • Zeleny pokrok...
        12.06.2009 10:05

        Zato vy prirode prejete ze? Vetrnik na snezku, treba jeste prehradu do kazdeho udoli a solarni panely na kazdou vinici ;-) Hlavne ne proboha neco spolehliveho a vykonneho jako treba jadro. Apropo, kdyz "clovek" mluvi o ohrane prirody, tak z 90% mysli na sve prijemne zivotni prostredi a ne na prirodu samotnou.
        cool
      • :-)
        12.06.2009 9:58

        Vyrábět elektřinu zadarmo, to je ale hloupost na úrovni stínového ministra Sobotky ;-)
        tk69
        • Re: :-)
          12.06.2009 11:10

          Pánové, pánové, co tu čtu, jsou názory 1/2 lidstva, kterou známe. Ale podívejte se do Německa, jak jsou úspěšní. Dvacet našich Temelínů již nahradili tím, že zkrotili vítr. Stačí si jen přiznat, že to neumím a pak se jen podívat tam, kde to umí lépe.
          Sona
          • Ahoj 1/2 lidstva ;-)))))
            12.06.2009 11:44

            Instalovany vykon - Nemecke vetrniky 24 GW : Temelin (oba reaktory) 2 GW. Tedy opravdu 12x vice. Vytobena elektrina - Nemecke vetrniky 43TWh : Temelin 12TWh. Tedy pouze 4x tolik. Tudiz si nemci mohli vybrat. But 4 temeliny nebo tisice vetrniku. Jinymy slovy pocet koni a spotreba auta spolu nesouvisi uplne linearne. Kazdopadne nemcum ten "uspech" preju a nam pripadny blackou take.
            cool
          • re : Soňa
            12.06.2009 11:35

            Kdo to umí, už nežije !!!! Jestli berete větrné elektrárny jako elektrárny potřebné, jste na děsném omylu. Je totiž vědecky dokázáno, že je to jeden z nějvětších smrtíchích nástrujů v přírodě na zvířata. V okolí větrných elektráren žije pouze minimální počet zvířat díky hluku a vybracím z nich. Z tohoto pohledu, není nic horšího si myslet, že jsou větrné elektrárny něčím +. ANI NÁHODOU. Máme 21.století. Nebýt pana Bushe staršího, máme už každý doma třebas "studenou fůzi" malý reaktor. Tomu říkám ekologický zdroj :-)) Nemusel bych sedět v práci,vydělávat na daně, pěstoval bych na zahrádce vlastní zeleninu a věnoval se radši malému..užíval si toho, jak roste...
            CZdecom
            • Jde o stabilitu
              12.06.2009 16:55

              Vážení, zde se zapomíná na podstatné. Zdroje musí být levné a efektivní a na druhou stranu stabilní!! Každého superekologa by asi nebavilo, pokud by mu šel doma pustit počítač jen pokud venku fouká.... Problém je opravdu jaké "ekologické zdroje máte". Nic není zadarmo a ty nestabilní (vítr, fotovoltaika) se musí zálohovat a opravdu jde o ekoterorismus placený z daní jiných a tvrdě prolobovaný... Vám připadá normální zničit pole, dát na něj fotovoltaiku a dodávat GARANTOVANĚ do sítě za 13 kč/Kw na 20 let? a kupovat si zpět 1,4/Kw ?? asi fakt víc než divné. Jinak nic proti stabilním ekologickým zdrojům - voda či přílivové nebo termální vrty. Vrt- ohřívat vodu v hlubině - proč ne - dá se to řídit, je to stabilní, nečoudí to a nehyzdí to krajinu, ale sorry vrtule- to je fakt Blackoutový úlet, který hyzdí krajinu a skutek utek....jinak pokud to mají němci tak super a levné a zvládnuté, proč jsou na jejich burze ceny vyšší než u nás a poslední blackout byl od nich?? Nějak mi ty vrtule opravdu neštymují. je to prolobovaná kravina, placená z daní úspěšnějších stejná jako učit papat auta obilí z "ekolihu". Začmoudí se u výroby stejně a navíc je drahý chleba a benzín ještě dražší než býval... Proboha myslete hlavou a srdcem nechte pro jiné city než je kapsa někoho "ultrazeleného pouze rétorikou". jen pro ilustraci - i pod znamením Krista a kříže se mnohokrát místo lásky k bližnímu upalovalo a vraždilo, tak je to i s prapory značky EKO Tom
              Tom
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů