Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Warren Buffett prehodnocuje svoje stávky

Warren Buffett prehodnocuje svoje stávky

09.09.2009 16:23

Legendárny americký investor Warren Buffett rád hovorí, že miluje chodiť každý deň do práce. Medzi jeho dve základné hesla patrí: 1) nikdy neprerábaj peniaze a 2) nikdy nezabudni na pravidlo číslo 1. Napriek týmto zásadám sa globálna finančná kríza podpísala aj na majetku W. Buffetta a dokonca ho pripravila o prvú priečku medzi najbohatšími ľuďmi sveta v prestížnom rebríčku časopisu Forbes, ktorú si teraz drží Bill Gates. Buffett vlani prišiel asi o 25 miliárd dolárov, píše list New York Times a dodáva, že – aj cez výnosnosť mnohých jeho investícií z poslednej doby – začína pozorne sledovaný investor čiastočne prehodnocovať svoju stratégiu.

„Posledný rok a pol bol nepredstaviteľne zaujímavým obdobím. Prosto dráma. Sledovanie tohto dejstva bolo zábavné a občas sa do neho zapojiť bola tiež radosť, nemyslím však to, čo to urobilo so životmi mnohých ľudí,“ zhrnul zo svojho pohľadu udalosti posledných mesiacov pre americký denník Warren Buffett.

Vlani na jeseň, keď väčšina investorov vystrašene opúšťala akciové trhy, napumpoval Buffett miliardy dolárov do americkej investičnej banky Goldman Sachs a dostalo sa mu oveľa lepších podmienok, než si dokázala vyjednať sama americká vláda; ďalšie miliardy vynaložil na podiel v koncerne General Electric. Jeho investície naviac nejedenkrát zdraželi kapitálové injekcie z peňazí daňových poplatníkov – ako v prípade bánk Goldman Sachs, American Express, Bank of America, Wells Fargo alebo U.S. Bancorp.

Buffett skrátka – ako už mnohokrát – dokázal využiť príležitosť, aj v týchto pohnutých časoch. „Málo ľudí na Wall Street dokázalo vyťažiť z krízy kapitál tak obratne, ako sa to podarilo jemu,“ zhodnotil úspechy slávneho investora denník New York Times.

Teraz, iba rok po vypuknutí krízy, sa však zdá, že sa Buffett začína obávať, že by akciové trhy mohli opäť ochabnúť. Potom, čo smelo nakupoval v časoch, keď ostatní predávali svoje aktíva, začína sa jeho investičná spoločnosť Berkshire Hathaway čiastočne sťahovať zo svojich pozícií.

Sám Buffett síce v nedávnej dobe otvorene nekomentoval svoj krátkodobý výhľad pre akciové trhy, ale údaje, ktoré publikovala jeho spoločnosť, ukazuje, že Berkshire na konci druhého kvartálu viac predávala, ako kupovala. Výdaje Buffettovej investičnej firmy určené na nákup akcií sa podľa informácií agentúry Bloomberg dostali najnižšie za posledných 5 rokov. Z posledných zmien v akciovom portfóliu Berkshire Hathaway stojí za zmienku, že firma už po druhý krát za 2 mesiace znížila podiel v ratingovej agentúre Moody´s, naposledy o 794 tisíc akcií predaných asi za 20,7 milióna dolárov.

Dôvod k opatrnosti Buffett načrtol, keď sa nedávno nechal počuť, že ekonomika – aj keď na vzostupe – zostáva hlboko zasiahnutá. „Ešte nie sme vonku z problémov. Musíme dostať dýchavičnú ekonomiku späť k správnemu fungovaniu,“ povedal Buffett v rozhovore z minulého týždňa.

Aj keď je objem prostriedkov, ktoré jeden z najbohatších investorov sveta investuje na akciových trhoch relatívne nízky, je potrebné mať na pamäti, že aj v rámci miliardových investícií, ktoré Berkshire realizovala pred rokom, nepripadla veľká časť z týchto prostriedkov na nákup kmeňových akcií firiem. Aj v súčasnosti, podľa listu New York Times, Buffettova firma so svojou povestnou zručnosťou pokračuje v nákupoch s garantovanou vysokou návratnosťou v oblasti korporátnych a vládnych dlhopisov.

(Zdroj: New York Times, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data