Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSA: Stát chce vyměnit pohledávku 2,5 mld. za akcie firmy

ČSA: Stát chce vyměnit pohledávku 2,5 mld. za akcie firmy

27.10.2009 8:19
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Stát má plán, jak de facto nalít do Českých aerolinií 2,5 miliardy korun, aniž by šlo o nedovolenou státní podporu. Zmíněnou částku dluží aerolinie státnímu podniku v likvidaci Osinek. Ministerstvo financí však nyní chystá takzvanou kapitalizaci dluhu, což znamená, že stát by místo peněz získal akcie ČSA. Ministr financí Eduard Janota to naznačil po dnešním zasedání vlády, podrobnosti ČTK sdělil jeho mluvčí Ondřej Jakob. Stát má nyní v ČSA necelých 92 procent a při navýšení základního kapitálu by se tak "rozředily" podíly ostatních vlastníků. 

"Překážky nevidím, takto postupovaly i jiné společnosti," uvedl Janota dnes na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Podle něj jde o jednu z možností, jak ČSA restrukturalizovat a zeštíhlit. To má být hlavní argument pro český antimonopolní úřad i evropskou komisi, která bude zkoumat, zda nejde o nedovolenou státní podporu. 

Vláda, která dnes rozhodla o zachování ČSA v rukou státu, už podnikla první kroky. Schválila převod pohledávky z Osinku na stát, konkrétně na ministerstvo průmyslu a obchodu, a zrušila zástavní plomby na budovách, kterými ČSA za úvěr ručily. Podle informací ČTK jde především o budovu APC na letišti, ve které společnost sídlí, a hangár F. 

České aerolinie tak mohou nemovitosti buď prodat nebo zastavit za další úvěry, což jim má zajistit hotovost pro přežití zimy. Jak dnes uvedl Janota, bez zajištění dalších zdrojů by společnosti došly peníze už v listopadu. "Jak konkrétně budou tato dvě opatření kombinována, je dotaz na ČSA. Vláda svým rozhodnutím pro toto vytvořila pouze prostor," uvedl Jakob. 

Stát ve firmě nyní drží necelých 92 procent, podíl zde má také město Praha a Česká pojišťovna. Podle obchodního rejstříku je 547.102 kusů akcií na jméno ve jmenovité hodnotě 5000 korun. Plány státu a záchranou firmy se bude zabývat mimořádná valná hromada 18. listopadu. 

Z vlády dnes vzešla také jedna personální změna. Generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák, který se stal šéfem představenstva ČSA minulé pondělí, a který bude zastávat i funkci prezidenta aerolinek, skončí na pozici šéfa představenstva letiště. Letiště však nadále povede z pozice generálního ředitele. 

Nový šéf má aerolinie, které koncem roku čekají ztrátu 3,3 miliardy korun, zachránit před bankrotem.


Váš názor
  • Janoto
    27.10.2009 12:12

    Janoto, stejně to zbankrotuje
    tk69
  •  
    27.10.2009 9:08

    nejhorsi mozna varianta . . . Janota palec dolu ! jedina mozna smysluplna varianta okamzity snizeni platu vsechn zamestancu na tarifni mzdu maximalne vsak 33tisi hrubeho do doby nez bude v CSA v plusu , odmeny vyplaceny az druhy mesic podle ziskovosti. Zruseni 1/3 letu , a prodani vseho co neni potreba . + najit investora . A kdyby meli zamestnanci keci , poslal bych je do bankrotu tecka.
    Garp
    • Výnosy
      27.10.2009 11:18

      Kdyby všichni zaměstnanci ČSA pracovali celý rok bez mzdy, ČSA by bylo ve ztrátě 100 milionů. A kdyby jen piloti nebrali celý rok ani korunu, ČSA by bylo stejně ve ztrátě 1,5 miliardy. O mzdách zaměstnanců to tedy není. Mechaniků je v ČSA 500, pilotů 500, letušek 1000, tj. dohromady 2000. Všech zaměstnanců je 4700. Tedy 2700 jinde než v těchto třech složkách, které snížit už moc nejdou ( posádka na jedno letadlo je jasně stanovená ). Investor nemá zájem si platit 1500 zaměstnanců navíc. Proč taky ? = Také jeden z důvodů odstoupení Air France od koupení ČSA. Zrušením letů a prodáním všeho ( už toho hoodně prodáno i je ) se negeneruje zisk, pouze zalepuje díra, která se opět otevře. Co takhle začít létat třeba Japonsko ? Tomio Okamura přiveze do ČR přes jeho společnost 300 000 Japončíků ročně, tj. přes 800 denně. Z Prahy může klidně začít létat největší letadlo na světě každý den. Děkuji za pozornost RL
      Radomír Kášal
      • platy
        27.10.2009 11:36

        O platech zaměstnanců to také je. A také o odbytu produktu. Když není odbyt, musí se propouštět, a snižovat mzdy zbytku. Jinak to zkrachuje, že? Jiný podnik by už byl v konkursu....
        Bo
        • Re: platy
          27.10.2009 12:01

          Srovnejme také ceny letů s ČSA s cenami jiných leteckých společností. Zajímalo by mne kdo s nimi létá, když se dá sehnat letenka někdy i 10x levněji. Jakou mají asi obsazenost letadel ?
          LP
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m