Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chcete-li dobře jíst, kupujte akcie. Chcete li-dobře spát, kupujte bondy. Pokud vám na jídle ani spánku příliš nezáleží, kupujte zemní plyn.

Chcete-li dobře jíst, kupujte akcie. Chcete li-dobře spát, kupujte bondy. Pokud vám na jídle ani spánku příliš nezáleží, kupujte zemní plyn.

10.11.2009 10:41

Když jsem si v pátek odpoledne kontroloval svůj komoditní účet, zasvítil na mě jasně červenou barvou nevěštící nic dobrého. Podle pravidla „nejdříve obchoduj, a pak přemýšlej“ jsem před časem koupil ETF na zemní plyn. Ropa tou dobou prorážela důležitou technickou hranici směrem nahoru a vypadalo to, že nás do konce roku čeká hezká rally na energetických komoditách. Jak už to bývá, stalo se něco „trochu“ jiného. Na přiložených grafech vidíme, že se ropa sice nevydala strmě vzhůru, nicméně ani nespadla. Zato zemní plyn se pustil nekompromisně směrem na jih. Co teď? Nezbývá než naplnit druhou půlku pravidla a začít přemýšlet.

Ropa:
Ropa vývoj

Otázka zní: „Proč se cena zemního plynu chová jinak, než cena ropy?“ Existují pro to minimálně dva důvody. Prvním z nich je rozdílná úroveň dynamiky spotřeby obou komodit v jednotlivých ekonomických zónách. Druhý důvod se týká výlučně evropského trhu se zemním plynem, totiž jeho zvýšené rigidity na nabídkové straně díky nízké konkurenci.

Další zajímavé články autora:

Poptávka po ropě je živena obdivuhodně vysokým ekonomickým růstem v jihovýchodní Asii, Indii a Číně. Například posledně jmenovaná země je čistým dovozcem ropy a na počátku letošního roku vzbudila rozruch svými agresivními nákupy do strategických rezerv, které zastavily propad ceny. Zemní plyn je komodita spotřebovávaná zejména rozvinutých západoevropských zemích, Severní Americe, Rusku a střední a východní Evropě. Všechny tyto regiony jsou zasaženy recesí daleko výrazněji než asijské země a poptávka po energetických surovinách zde postrádá impulsy nutné k cenovému oživení.

Plyn:
Plyn vývoj

Největším exportérem plynu do západní Evropy je Rusko. Většina velkoodběratelů a distributorů má s tamními koncerny uzavřenu smlouvu, na základě které se cena plynu odvíjí od průměrných cen ropy. Jedná se o dlouhodobé kontrakty, z nichž se nelze jednoduše vyvázat. V současné době je tato „ropná“ cena o desítky procent vyšší než tržní západoevropská. Tiskem nedávno proběhla nenápadná zpráva. Velký ruský exportér varoval své zákazníky, že bude nekompromisně penalizovat jakékoliv neoprávněně neodebrané množství plynu. Fakt, že kritické množství komodity je prodáváno prostřednictvím bilaterálních kontraktů za cenu, jež není výsledkem procesu vyrovnávání nabídky s poptávkou, má za důsledek deformaci trhu a snahu o obcházení „nevýhodných“ smluv. Každá taková rigidita taktéž způsobuje zpomalení adaptačního procesu ceny na ekonomické podmínky.

Ropa jakožto „asijská komodita“ zažívá boom, zemní plyn je oproti tomu stále v útlumu, jelikož se jedná o „západní záležitost“. Jejím nákupem tedy sázíme na ekonomické oživení v západní Evropě více než na cokoliv jiného s vědomím, že máme navíc na noze přivázanou kouli od ruského medvěda. Pěkně nepříjemná situace, minimálně z krátkodobého horizontu.


Váš názor
  •  
    16.11.2009 17:34

    Tak dnes nakoupeno za 9.18. Horizont dva roky či cena nad 30, co nastane dřív. Riziko podle mého názoru vyvážené šancí velmi zajímavého zisku. Jen ten dolar mi dělá vrásky na čele.
    b.b.
  • UNG
    12.11.2009 11:14

    Je nás hodně!
    ricmund
  •  
    10.11.2009 21:52

    Tedy nevim, co to autor kopoval, ale vicemene vsude zname je americke ETF UNG a to s Evropou nema nic spolecneho plyn se nedovazi, takzel nesazite na Evropu ani ruske koule, ale ciste na USA. Jinak ja kupoval taky :) tak nejak vcas jsem prodal se ztratou 12% to uz je ale chvili a nekde "nahore". Ted me to laka strasne moc zase, cena je supr, ale, vlastne neni. Podivejte se na futures, tam je cena 4,5 respektive za 14dni nam poskoci zas o 0,5 nahoru diku rolloveru, tedy plyn se naprosto sam kazdy mesic vlastne zdrazuje a zas ma cena kam padat, ETF tak bohuzel spise pada nez roste, jen je mi otazka kam az bude padat??? Minimalne 1 pravidlo tu je a to ze pod 0 nemuze jit... je to zapeklita situace. Nejlepe asi postavit zasobnik a mit jak plyn tak supr kseft, ze za mesic prodavat s 100% jistotou vzdy o puldolar vice.
  •  
    10.11.2009 11:05

    jo jo, udelal jsem to uplne stejne jako vy....nicmene z dlouhodobeho pohledu je ted vice nez vhodna prilezitost k nakupu etf na plyn!!!! za 3 roky napisete clanek, jak jste si z "plynoveho" etf postavil barak, nebojte, vyderzaj pijanier :-))
    Petr
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů