Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo zvažuje omezení podpory výroby elektřiny ze solárních článků

Německo zvažuje omezení podpory výroby elektřiny ze solárních článků

17.12.2009 12:17
Autor: ČTK

Berlín/Frankfurt (ČTK) - Německo možná příští rok omezí pobídky firmám, které vyrábějí elektřinu ze solárních článků. Nic ale nehodlá měnit na původním plánu, který předpokládá, že země by do roku 2020 měla zdvojnásobit objem energie, kterou získává z obnovitelných zdrojů. Agentuře Reuters to řekl zdroj z německé vlády.

Zástupci vlády i jednotlivých firem se shodují v tom, že v odvětví nyní panuje nadvýroba, Německo ale bude výrobu elektřiny ze slunce dál podporovat. Na závadu není podle vládních činitelů ani to, že hospodářské vyhlídky na příští rok nejsou nejlepší.
Zástupci firem, které se výrobou solární elektřiny zabývají, se chystají s vládními činiteli projednat připravované změny zákona o obnovitelných zdrojích. Jednání se chystají na leden, s žádnými radikálními změnami se ale podle vládního zdroje nepočítá. Zákon mimo jiné reguluje každoroční postupný pokles subvencí, čímž zohledňuje pokračující prudký pokles celkových nákladů.
 
Německo je světovým lídrem v takzvané zelené energii. V současné době z obnovitelných zdrojů získává asi 15 procent energie, kterou spotřebovává. Do roku 2020 chce tento podíl zvýšit na 30 procent.

"Žádné radikální změny neplánujeme. V některých oblastech se dostává solární energii až příliš velká propagace a některé velké systémy, které se v krajině stavějí, nejsou přesně to, kvůli čemu jsme přichystali zákony. Musíme se na to podívat," řekl agenturní zdroj. Odvětví samo podle něj upozorňuje, že pobídky jsou někdy až příliš štědré.

Snížení státem nařízených poplatků, které rozvodné podniky platí za elektřinu ze solárních článků, má ale být natolik opatrné, aby nepoškodilo sektor. Výroba takzvaných fotovoltaických článků, které jsou jádrem každé sluneční elektrárny, totiž v tomto desetiletí v Německu pomohla vytvořit asi 80.000 pracovních příležitostí.

Od roku 2000, kdy Německo začalo fotovoltaiku podporovat, zažívá toto odvětví značný rozmach. Více než polovina elektřiny, která se ve světě získává ze solárních panelů, připadá právě na Německo. V letošním roce by se tam kapacity mohly zvýšit o rekordní tři gigawatty.

Rozvodné společnosti jsou povinny platit 43 centů za kilowatthodinu elektřiny po dobu 20 let u systémů, které byly instalovány v roce 2009. Tato sazba se každoročně snižuje asi o osm procent, v roce 2010 se má ale snížit až o deset procent, možná ještě více.
Záměry Berlína nervózně nesledují pouze analytici, ale také akciové trhy. Obávají se totiž, že pokud by Německo subvence snížilo až příliš, mohla by se opakovat situace z roku 2008. Tehdy výrazně snížilo subvence Španělsko, což sektor nepříznivě zasáhlo. Německo a Španělsko jsou dvě klíčové země v Evropě, které prosazují solární energii.

"Věřím, že se nám podaří najít rozumné řešení, které uspokojí každého," poznamenal šéf německé solární asociace BSW Carsten Körnig.

V Česku je v parlamentu vládní novela zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Novela umožní Energetickému regulačnímu úřadu od roku 2011 snížit výkupní ceny z fotovoltaiky o více než pět procent. Současný režim podpory pro všechny běžící projekty se v roce 2010 nemění. Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský k tomu řekl, že jedním z důvodů, proč vláda s novelou přišla, je současná situace, kdy extrémně roste počet žádostí o připojení těchto zdrojů do sítě.


Váš názor
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university