Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HN: ČSSD chce zdanit lidi s vysokými příjmy dvakrát

HN: ČSSD chce zdanit lidi s vysokými příjmy dvakrát

05.02.2010 10:54
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Nejbohatší Češi budou pravděpodobně platit v případě volebního vítězství ČSSD ještě větší daně, než dosud strana připouštěla. Sociální demokraté totiž chtějí nejen zdanit všechny příjmy nad 100.000 měsíčně sazbou 38 procent, ale zároveň se chystají všem lidem s příjmem nad 142.000 měsíčně zvýšit zdravotní a sociální pojištění. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

ČSSD chce zvýšit stropy, nad které se už neplatí zdravotní a sociální pojištění, z dnešního šestinásobku na sedmi až osminásobek průměrné mzdy. "Je to jedna z možností. Je poctivé, abychom to řekli, ale současně k tomu dodáváme, že nebudeme stropy rušit," řekl v v rozhovoru pro HN místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Například manažer s platem 190.000 hrubého měsíčně by tak při zvýšení stropu na sedminásobek průměrné mzdy zaplatil na pojištění o 2590 korun měsíčně víc. V případě zvýšení stropu na osminásobek průměrného platu by zaplatil proti dnešku navíc 5180 korun.

Vláda už letos stropy na pojištění zvýšila. Zatímco loni platili lidé pojištění jen z příjmu do 94.000 měsíčně (což byl čtyřnásobek průměrného platu), letos se tato hranice zvýšila na 142.000, což je šestinásobek průměrné mzdy.

Vyšší pojištění by se podle ministerstva financí týkalo méně než jednoho procenta nejlépe placených Čechů a stát by tak získal několik stovek milionů. ODS s plánem ČSSD na vyšší daně pro bohaté nesouhlasí. "Další zvyšování přímých daní je pro nás nepřijatelné," řekl HN stínový ministr financí ODS Martin Kocourek.


Váš názor
  • blíží se zase to smutné období,
    05.02.2010 21:12

    období národní tragedie, kdy se dá stádu volů pravomoc rozhodovat o zvolení volů z volů největších , kteří poženou svoje vlastní stádo na porážku je zase za dveřmi.I bůh už opustil tuto krajinu, kdy se již více nemohl dívat na sebedestrukci tohoto národa. Nedávno bylo zveřejněno, že pracuje zhruba polovina národa. Z té poloviny vytváří produkt tak jedna třetina. Takže ve skutečnosti jeden produktivní člověk živí osm neproduktivních lidí, roli nehraje, jestli neproduktivní lidé pracují nebo ne. Nejmocnější volební zbraň levice je ZÁVIST a NENÁVIST ke všem schopným lidem této země. Levice slíbí cokoliv, jen aby se udržela u koryta. Za cenu odpuštění 30 korun u lékaře a slibu sociálních dávek půjde volič levice do důchodu o několik let později - proč tuto skutečnost nikdo nedomyslí? Proč ještě nikdo lidem neřekl, že se všechny peníze i ty, které rozděluje levice musí někdo vydělat ? Teď se seberou peníze elitě národa. Takže vlastně se těmto lidem vezme motivace k práci. Tito lidé budou postupně republiku opouštět, budou zdaňovat svoje příjmy v zahraničí, třeba na Slovensku.Stát nikdy nemůže takto peníze vydělat, může pouze tratit. Smutné je, že v této zemi není žádná politická strana, která by nabídla řešení.Okrást a posléze vyštvat v další vlně nejschopnější lidi z této země (už poněkolikáté)bude mít za důsledek další úpadek této země. Kdo bude chtít v těchto podmínkách budovat a investovat v Čechách ?
    oradapoisson
  • Informace na NETU
    05.02.2010 13:49

    Českou ekonomiku táhne stále méně lidí, vydělává necelá polovina národa....... doporučuji těmto lidem to za trest řádně zdanit
    olda
  • ODS, CSSD i KDU-CSL
    05.02.2010 12:39

    jsou programově úplně vybrakované. ČSSD neprospívá, že Paroubek a Škromach vypadají jak prasata dobře vykrmená, a ODS už nespasí vize 2020, když nejsou schopni ani sestavit program na rok dopředu.
    BohumirZ
    • Re: ODS, CSSD i KDU-CSL
      05.02.2010 12:59

      a co z toho vyplyva? ze volby opet skonci patem a dalsi 4 roky budou v <>
      Azb
      • Volit KSCM?
        05.02.2010 13:56

        Protoze se jich uz nikdo moc neboji, az opet ziskaji body, tak se ostatni partaje mozna schopi...
        medwed
  • Volby
    05.02.2010 11:43

    Je to pochopitelny krok. Cilem CSSD je vitezstvi ve volbach a zajisteni zivobyti pro jejich poslance (a ostatni "kamarady"). K vitezstvi voleb vede ziskani vetsiny hlasu = vetsina lidi vydelava prumerne a mene = nevadi jim vysoke dane pro 5% nejlepe placenych. Je to sice pro vsechny obcany cesta do pekel, ale to ta vetsina lidi nedomysli. Pokud ma nekdo vysoke prijmy vetsinou se pohybuje po svete (celkem bezne a rad) = pokud mu to nekdo v CR zdani (prilis), nebude to danit tady, ale jinde. Kdyz uz to bude danit jinde, proc tam nemit i dum... Proc tam vlastne neprestehovat i rodinu... Aspon na zimu... Takze ten "bezny" volic CSSD nejenom, ze nic do statni kapsy neziska, ale ani nebude prace pro remeslniky (ten dum se nebude stavet v CR), ani pro pekare (tady nebude nikdo kupovat drazsi pecivo), ani pro ucitele (deti toho "bohateho" se budou ucit v zahranici)... = nezamestnanost v CR. To je ta cesta CSSD. Bohuzel...
    pmx
    • Re: Volby
      05.02.2010 12:29

      Naprosto jednoduše a geniálně řečeno - bohužel však tohle chápe tak max. 20 % populace. Ten zbytek slyší na zvýšení výdajů na sociální podporu, aniž to však prohloubí deficit - tot ekonomický zázrak.
      pm17
      • bobo245
        05.02.2010 13:12

        J.J, takhle by to určitě fungovalo, kdyby těch 5% byli roboti naprogramovaní pouze na růst konta. Naštěstí těch tvých zbývajících 80% populace to chápe. Asi jsi ještě nikdy nevydělával hodně a nezpozoroval, že bohatí mají všechno levnější a užívají z obecných statků daleko víc... ;-)
        Kalka.
  • Jak typické
    05.02.2010 11:00

    pro levičáky před volbami. stovky milionů stát opravdu nespasí, ale závistivce to potěší, a pokud vylezou z hospody, půjdou volit ČSSD nebo KSČ.
    Bo
    • Re: Jak typické
      05.02.2010 13:13

      Nejhorší ne ČSSD je, že volá jenom po zvýšování daní a ne po snížení sociálních výdajů. Tímto podporuje určitou skupinu asociálních obyvatel a navíc vzbuzuje závist k těm, kteří do státní pokladny přispívají nejvíce.
      Henry
    • Re: Jak typické
      05.02.2010 11:12

      parádní vyhlídky do budoucna národ složený s 60% důchodců 30% romů a 10% pracujících a podnikatelů , ČSSD 10x za sebou vyhraje volby, zdvojnásobí se důchody, zdvojnásobí se daně do důchodu se půjde ve 105 a pak se vyhlásí bankrot a koupěj nás číňani
      siki
    • Re: Jak typické
      05.02.2010 11:09

      PŘESNĚ TAK-ROZDÁVAT Z CIZÍHO, ALE HLAVNĚ NIC NEDĚLAT SNAD JENOM ROZVRACET A POMLOUVAT!
      PA
      • Ale no tak
        05.02.2010 11:33

        nechte té demagogie.Když vydělám takové prachy,tak ty odvody klidně zaplatím.A ti co je vydělávají se zase tak nenadřou,vidím to na nich.
        erko1
        • Re: Daně.
          05.02.2010 13:42

          Tento problém se nemá řešit v rovině pravice-levice, ale v rovině zdravého rozumu. To, že se levice snaží zvyšovat daně od částky 100 000 korun, to není nic zavrženíhodného. Horší by bylo, kdyby jsme se měly dostat na základ například 30 000 korun. Zazněl zde názor, že pokud budeme zvyšovat daně nejbohatším, že od nás utečou jinám. Přál bych tomuto dizkutujícímu, aby si prošel daňové zákony v západní Evropě. Možná, že by byl dost překvapen, jaké daně se platí například ve Velké Británii a to se jedná o mnohem bohatší zemi, než je ta naše. Jsem pravicově smýšlející člověk, ale dost jsem byl proti jednotné 15 % dani v podání ODS a jsem rád, že k ní nedošlo. Stačí si vzít kalkulačku a chvíli počítat, abychom zjistili, že by se jednalo o model zvýhodňující bohaté na úkor normálních lidí. Nemůžeme se divit, že zde vyhraje levice, protože pravice dělá všechno možné, aby nevyhrála, protože snad každému musí být jasné, že některé jejich názory jsou proti zdravému rozumu a politicky neprůchodné. Nemohu prosazovat fiskální politiku, kdy snížím daně bohatým o tisíce korun a v DPH jim odeberu pár stokorun a na druhé straně chudým snížím daně o stokoruny, ale zároveň jim daně o stejnou částku zvýším. První vydělají tisíce a druzí skončí na nule. Nemůžeme se divit, že pak přijde levice a demagogicky toho využije.
          MERKUR1
          • MERKUR1
            05.02.2010 13:59

            Vítám mezi těmi 80% boba245, kteří ho nechápou. On si určitě třeba z W.B. bere jen to, co se mu hodí a je schopen pochopit ;-)
            Kalka.
        • Re: Ale no tak
          05.02.2010 13:35

          taky se chci nenadřít a vydělat plno peněz, můžeš mě prosím poradit, když je to tak jednoduché, rád s eněco přiučím :)))
          Stargate
          •  
            05.02.2010 13:52

            Co za to? To víš, chudý to holt něco stojí ;-)
            Kalka.
            • co bys rád ?
              05.02.2010 14:11

              neříkám že jsem chudý, nebo že si málo vydělám, spíš mě jde o tu jedoduchost ? Jak se to dělá tak "jednoduše" ??
              Stargate
              • Re: co bys rád ?
                05.02.2010 14:13

                Ty máš fakt dlouhý vedení. Když jsi na tom tak dobře, tak investuj do zkracovačky ;-)
                Kalka.
                • škoda
                  05.02.2010 14:18

                  zase jsem se nedozvěděl jak hodně vydělat a přitom se ani trochu nenadřít , já se to snad nikdy nenaučím :)
                  Stargate
                  • Re: škoda
                    05.02.2010 14:24

                    No a vidíš. V tom je ten rozdíl mezi těmi chudými a bohatými. Prostě jim řada věcí zůstává nepřístupná, Protože holt nemají na vstupné ;-)
                    Kalka.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů