Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF snížil odhad růstu německé ekonomiky na 1,2 procenta

MMF snížil odhad růstu německé ekonomiky na 1,2 procenta

31.03.2010 10:54
Autor: ČTK

Berlín (ČTK) - Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na 1,2 procenta. Na příští rok počítá s růstem o 1,7 procenta, což je také horší výhled než dosud. Fond uvedl, že proces oživení je zatím křehký, a vládu v Berlíně vyzval, aby pokračovala v reformách. Německo má největší ekonomiku v Evropě a značně ovlivňuje i ekonomiku České republiky.

Měnový fond až dosud očekával, že německá ekonomika letos vykáže růst v rozsahu 1,5 procenta. Na příští rok fond počítal s růstem hrubého domácího produktu o 1,9 procenta.

"Hospodářské oživení bude pravděpodobně jen mírné a křehké. Odrážet bude závislost ekonomiky na exportní poptávce a rizika, která představují problémy ve finančním sektoru," uvedl MMF ve zprávě, která je výsledkem konzultací s německými činiteli. Podobnou zprávu měnový fond vydává i pro Českou republiku a další země.

Inflace spotřebitelských cen má letos činit 0,9 procenta a příští rok se zvýšit na 1,0 procenta. Stále by tak měla zůstat bezpečně v pásmu, které Evropská centrální banka považuje za cenově stabilní. Cílem ECB je držet inflaci těsně pod dvěma procenty.

Globální krize loni zasáhla Německo obzvlášť tvrdě. Ekonomika se propadla o pět procent, což je zdaleka nejhorší výsledek od druhé světové války. Německo se opírá především o zahraniční obchod, který zajišťuje většinu hospodářského růstu země. Poptávka ve světě ale kvůli krizi prudce klesla.

Letošní rok by měl být ve světě opět ve znamení hospodářského růstu, což pomůže i Německu. Pokud se ale zahraniční poptávka z nějakého důvodu nebude vyvíjet tak dobře, jak se očekává, hospodářské oživení v Německu se může citelně zpomalit. Domácí spotřeba se totiž v Německu stále nezotavila a je daleko od úrovní, kde byla před krizí.

Měnový fond proto Německu doporučuje, aby se zaměřilo právě na podporu domácí poptávky. Fond nicméně připouští, že to nebude snadné, když se vezme v úvahu, že je nutné odbourat současná opatření na podporu ekonomiky a pracovního trhu.

"Souběžná opatření na zvýšení flexibility trhu práce a zmírnění překážek na trhu zboží a služeb zvýší efektivitu a posílí domácí poptávku," domnívá se měnový fond. Podpořil i pokračující fiskální podporu ekonomiky, podotkl však, že s odbouráváním podpůrných opatření je třeba začít už příští rok. Pokud se Berlín rozhodne pro snížení daní, pak by tento krok měl podle MMF provázet i snížení výdajů.

"Zástupci MMF vidí nutnost zahájit fiskální konsolidaci, jakmile bude oživení udržitelné, což očekáváme v roce 2011," uvedl měnový fond. Koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové na letošní rok prosadila daňovou úlevu v objemu 8,5 miliardy eur (asi 216,2 miliardy Kč). Nyní zkoumá, zda má další snížení daní plánované na rok 2011 zrušit, utlumit, či odložit.

Ministr financí Wolfgang Schäuble nedávno řekl, že návrh na snížení daní vláda případně oznámí v období od poloviny května do konce června. Určitě to prý nebude dříve než 9. května, kdy Německo čekají důležité volby.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data