Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BayernLB s hlubokou ztrátou kvůli Hypo Alpe Adria, rakouský tisk připomíná „námluvy“ s Erste Bank

BayernLB s hlubokou ztrátou kvůli Hypo Alpe Adria, rakouský tisk připomíná „námluvy“ s Erste Bank

01.04.2010 13:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Bavorská BayernLB včera reportovala další roční ztrátu v řadě, když v roce 2009 vykázala čistý negativní výsledek hospodaření ve výši 2,62 mld. EUR po ztrátě 5,08 mld. EUR v roce 2008. Rakouský tisk v této souvislosti připomíná námluvy bavorskou vládou zestátněné BayernLB s rakouskou Erste. Až před branami Due Dilligence totiž podle rakouského listu derStandard skončila v roce 2008 opakovaná jednání o propojení obou bank. Požadovaná hloubková kontrola účetních knih bavorské banky v květnu roku 2008 ukončila jednání, která se odehrávala podle listu již v roce 2005 a následně v roce 2007.

Podle derStandard spolupráce mezi bavorskou a rakouskou spořitelnou probíhala již roky a užší jednání mezi Erste a BayernLB začala již v roce 2004. Úvahou Erste mělo být otevření cesty k německým klientům, které by následně mohla doprovázet domácí řečí hovořící banka v dalších středo- a východoevropských zemích, kde skupina působí. V roce 2005 podle listu skončila jednání ve Vídni dohodou rozvinutí společného vývoje produktů a researche. Za tímto účelem byly založeny pracovní skupiny. V roce 2007 se podle listu začal rýsovat obchod se zapojením bavorského a rakouského sdružení spořitelen a bavorské vlády, podle kterého měla být bavorská landesbanka rozdělena do dvou částí a jedna, ta zdravá(ější), měla fúzovat s Erste. Vedle plánu na společné navýšení kapitálu v poměru 75-80 % Erste a 20-25 % BayernLB podle listu mezi podmínky Vídně (tedy Erste) patřilo sídlo spojené banky v rakouské metropoli a zachování jména Erste Bank se setrváním Andrease Treichla v čele spojené banky. Zvažována byla také další varianta převzetí maďarské dcery bavorské banky MKB ze strany Erste. Hodnota MKB byla odhadována na 1,75 mld. EUR. Změny měly být podle nastíněného plánu dokončeny do září 2007, uvádí list. Podle prověrky Deloitte měla hodnota BayernLB v roce 2006 dosahovat 9,4 mld. EUR.

V květnu se podle listu měla odehrát ve Vídni další jednání v bavorské záležitosti, tentokrát již obtěžkané o problémy v Rakousku působící Hypo Alpe Adria. Její osud již dnes známe. Banku se značně problematickým úvěrovým portfoliem prodala dnes problémová mateřská BayernLB rakouské vládě a to za jedno euro. Podle zdrojů v transakci svoji roli sehrála Evropská centrální banka, která se obávala dopadu krachu Hypo Alpe Adria na celý region jihovýchodní Evropy. Bavorská landesbanka ji koupila před více než dvěma lety především kvůli síti banky na Balkáně. Kromě Rakouska a Jižních Tyrol má banka nezanedbatelné postavení ve Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku či Bosně.

K provedení ze strany Erste požadovaného Due Dilligence v bavorské BayernLB nikdy nedošlo a v prostředí krizových událostí poloviny roku 2008 byla veškerá jednání o možném propojení ukončena, uvádí list. Samotná mluvčí rakouské Erste Bank uvedla, že se banka velmi zajímala o spolupráci s bavorskými spořitelnami, fúzi však odmítla. Dalším faktorem, který promluvil do konce plánů na možné „námluvy“, byly nadcházející volby v Bavorsku (září 2008) a nakonec odpor bavorských spořitelen, které ještě v té době vlastnily v BayernLB řádově poloviční podíl.

Zpět k aktuální zprávě o hospodaření BayernLB. Na špatné úvěry musela v roce 2009 vyhradit 3,28 miliardy eur, dvojnásobek roku 2008. Dvě třetiny z této rezervy se podle vedení banky vztahují k Hypo Alpe Adria, bez jejíhož vlivu by bavorská banka, jak vypočetla, skončila provozním ziskem 885 mil. EUR. Samotná Hypo Alpe Adria zakončila rok 2009 se ztrátou 1,58 mld. EUR, trojnásobnou proti ztrátě 519,7 mil. EUR roku 2008. V lednu bavorská banka jmenovala novým šéfem Gerda Haeuslera. Nahradil Michaela Kemmera, který v prosinci odstoupil poté, co rakouská vláda za ono jedno euro znárodnila Hypo Alpe Adria. Bývalého šéfa představenstva Bayerische Landesbank Wernera Schmidta vyšetřuje bavorská prokuratura. Tématem je přeplacení nákupu Hypo Alpe Adria proti odpovídající tržní ceně banky v době nákupu. Samotné BayernLB bavorská vláda poskytla injekci v rozsahu 10 miliard eur a drží v bance nyní 95,8% podíl. Zbytek připadá na bavorské spořitelny.

(Zdroj: Bloomberg, derStandard)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data