Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volební programy: Strany chtějí novou energetickou koncepci a dostavbu Temelína

Volební programy: Strany chtějí novou energetickou koncepci a dostavbu Temelína

06.04.2010 14:52
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Nejsilnější politické strany se shodují, že je potřeba aktualizovat státní energetickou koncepci, hodlají také prosazovat energetickou nezávislost České republiky a kromě Strany zelených propagují rozvoj jaderné energetiky. Vyplývá to z volebních programů stran. Odlišné názory zastávají například v otázce plynu či regulace energetického trhu. Strana Věci veřejné energetiku ve svém programu jako samostatné téma zatím nepředstavila.

ČSSD chce státní energetickou koncepci aktualizovat tak, aby reagovala na změnu podmínek jak v českém, tak v evropském měřítku. "Požadujeme také, aby státní energetická koncepce získala podobu zákona, který bude schvalovat parlament tak, aby méně podléhala politickým vlivům po volbách," píší v programu sociální demokraté. KDU-ČSL považuje přijetí aktualizované energetické koncepce, která zpracovává záměry státu v energetice s výhledem do roku 2050, za podmínku stabilní situace v energetice pro další období.

Současná energetická koncepce byla schválená vládou v roce 2004. Aktualizovaný dokument předpokládá například, že do roku 2050 Česká republika výrazně sníží emise oxidu uhličitého díky posunu k jaderné energii a obnovitelným zdrojům. Zároveň ale také zastává zrušení územních limitů těžby uhlí.

Dostavbu jaderné elektrárny Temelín a modernizaci Dukovan zmiňují ve svých programech ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 i ODS. "Jadernou energii pokládáme za bezpečnou jak ze strategického hlediska - zásoby uranu jsou na rozdíl od ropy a zemního plynu v politicky stabilních oblastech světa, a to s minimálními cenovými výkyvy - tak i z hlediska spolehlivosti. Považujeme ji i za ekologickou a za levnou na jednotku vyrobené energie," píše například v programu KDU-ČSL. Podle TOP 09 představuje jaderná energetika šetrný zdroj, který je výkonný a zatím jinými způsoby nenahraditelný. "Rozvoj jaderné energetiky nesmí zpomalit naši snahu v hledání alternativ," dodává strana. Naopak Strana zelených tvrdí, že "výstavba nových jaderných zdrojů musí být až posledním řešením po vyčerpání potenciálu úspor a obnovitelných zdrojů energie".

Na rozvoj obnovitelných zdrojů kladou politické strany velký důraz. ČSSD slibuje obcím, že jim zajistí prostředky na spolufinancování zelených energetických projektů. Program Zelená úsporám určený ke snížení energetické náročnosti bydlení chtějí sociální demokraté doplnit o "metody, které nekladou nároky na vlastní zdroje občanů". Strana zelených tvrdí, že Česká republika nechává ladem velkou většinu svých domácích obnovitelných zdrojů energie. Chce proto připravit zákon o podpoře obnovitelných zdrojů tepla, který obcím i domácnostem pomůže s potřebnými investicemi. "Výpočty takzvané Pačesovy komise potvrzují, že kombinace zateplování a vytápění z obnovitelných zdrojů nám zajistí teplé domovy, aniž bychom k tomu potřebovali jakýkoli ruský plyn," uvádí strana ve svém programu.

V otázce plynu jsou politická uskupení rozdělená. Zatímco KDU-ČSL považuje plyn za palivo "poslední volby", ČSSD je pro "rozumnou výstavbu" paroplynových elektráren. ODS zdůrazňuje ve svém programu Vize 2020 v souvislosti s plynem energetickou bezpečnost a vybudování plynovodu Gazela z Německa. "ČR jako tranzitní země závislá na dovozu energetických surovin musí maximálně využít svého členství v EU," dodává strana.

Neshody mezi hlavními stranami panují také v oblasti regulace. ČSSD chce zavést přísnější regulace distribuce a přenosu energií a ustavit nezávislý dohled nad tvorbou cen za energii. Strana chce zvážit také možnost stanovovat ceny elektřiny čtvrtletně. ODS chce naopak "zachovat liberální prostředí v energetice" a podpořit fungování energetické burzy. ČSSD i TOP 09 chtějí, aby si stát zachoval kontrolu nad elektrárenskou společností ČEZ a odmítají privatizaci státních podniků ČEPS, Mero nebo Čepro. Křesťanští demokraté chtějí zvlášť řešit problém nízkopříjmových sociálních vrstev se zásobováním energií v nastávajících desetiletích.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university