Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Greenspan o krizi: Pokud bychom chtěli brzdit, Kongres by na nás začal tlačit

Greenspan o krizi: Pokud bychom chtěli brzdit, Kongres by na nás začal tlačit

08.04.2010 11:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan včera uvedl, že pokud by Fed jako regulátor zkoušel jít proti tehdejšímu konsensu v oblasti vlastnictví nemovitostí, dostal by se pod tlak ze strany Kongresu. „Předpokládá se, že Fed je nezávislý, jsme ale výtvorem Kongresu … a pokud bychom bývali řekli, že se dostáváme do bubliny a že je třeba zpomalit, Kongres by řekl, že nemá ani ponětí, o čem hovoříme,“ uvedl ekonom. Podle něho fakt, že Fed umožnil chudým Američanům lehčí přístup k získání hypotéky, nezatlačil zemi do krize. Pomohla tomu Wall Street, která z úvěrů vytvářela neprůhledné cenné papíry.

"Předpokládá se sice, že Federální rezerva je nezávislý úřad, a tak to také do určité míry je, jsme však výtvorem Kongresu a kdybychom řekli, že míříme do bubliny a musíme to omezit, Kongres by řekl, 'nemáme ponětí, co to vykládáte'," řekl Greenspan.

Greenspan ve svém vystoupení odpovídal kritikům, podle nichž Fed selhal při regulaci hypoték pro ty, kteří si takové zadlužení nemohli dovolit. Z obřího množství těchto úvěrů se následně stala takzvaná toxická aktiva, která zamořila bilance bank a vyvolala krizi. Podle Greenspana Fed neměl žádnou pravomoc regulovat nebankovní instituce, které většinu těchto podstandardních hypoték vydávaly.

Cena na trhu nemovitostí, největší za několik posledních generací, byla způsobena nízkými sazbami. Byly to ale dlouhodobé hypotéční sazby, které tlačily ceny nahoru, ne sazby centrálních bank,“ uvedl Greenspan. Zopakoval také, že geopolitické události, jako byl pád Sovětského svazu a rozvoj Číny, pomohly zvýšit velikost globální pracovní síly, což zvýšilo růst a vytvořilo přebytek úspor, který vyústil ve snižování dlouhodobých sazeb. Ve zvyšujícím se stavu eufórie manažeři finančních institucí spolu s regulátory včetně Fedu nedokázali odhadnout velikost a vliv tržních rizik.

Greenspan také upozornil na to, že masivní poskytování hypoték chudším vrstvám mělo silnou politickou podporu, odmítl ale připustit, že by tato podpora vedla ke krizi, jak argumentuje řada ekonomů. Upozornil ovšem, že Kongres nutil Fed, aby zajistil, že hypotéky pro chudší budou dál růst a že odpor vůči takovému konsenzuálnímu politickému tlaku by byl marný.

Kromě bank, které šířily po finančním systému rizikové finanční inovace, měly podle Greenspana velkou odpovědnost za krizi ratingové agentury, které hodnotily rizikové hypotéky vysokými známkami a nedokázaly odhalit jejich nebezpečí. Kritici však poukazují na to, že to byly právě vládní regulační úřady, které umožnily bankám hodnotit rizikovost aktiv v bilancích na základě známek soukromých ratingových agentur, nikoli podle dobrozdání oficiálních institucí. Navíc hrozbu podstandardních hypoték ještě počátkem roku 2007 bagatelizovali podle doložených projevů vysocí činitelé Fedu v čele s Bernankem.

Pro prevenci budoucích krizí je podle Greenspana klíčová velikost kapitálu finančních institucí. Banky by podle jeho názoru také měly být financovány dluhopisy, které by se přeměnily na akciový kapitál v případě, že se velikost vlastního jmění sníží pod stanovenou hranici. To by omezilo problém tzv. „morálního hazardu“, protože by se snížil pocit, že vláda tyto instituce v případě problémů zachrání.

(Zdroj: CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m