Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolik by musela ČR půjčit Řecku, kdyby byla členem eurozóny?

Kolik by musela ČR půjčit Řecku, kdyby byla členem eurozóny?

04.05.2010 17:08
Autor: David Marek

Možná vás napadlo, kolik by musela Česká republika půjčit Řecku, kdybychom již dnes platili eurem. Následující řádky nejsou argumentem pro přijetí či nepřijetí eura, jde pouze o jednoduchý teoretický výpočet. Celkem by měla eurozóna Řecku poskytnout půjčky v objemu 80 miliard eur. Podíl jednotlivých zemí by měl být stanoven podle jejich podílu na kapitálu Evropské centrální banky. Tyto podíly se vypočítávají podle klíče určeného podílem počtu obyvatel a HDP na celé eurozóně. Obě kritéria mají stejnou váhu.

Kdyby ČR byla členem eurozóny, potom by loni její podíl na HDP eurozóny činil 1,51 procenta a podíl na počtu obyvatel 3,09 procenta. Pokud při rozpočítávání podílů na celkové půjčce vyloučíme Řecko (samo sobě půjčovat samozřejmě nebude), potom by na Českou republiku připadlo 1,89 miliardy eur. Při současném kurzu by tedy česká půjčka Řecku činila 48,7 miliardy korun.


Váš názor
  • ne půjčka, ale DAR
    24.05.2010 8:42

    Především si uvědomte, že se nejedná o půjčku, ale o DAR. Řecko lehne, jen je třeba tuto výměnu dluhových papírů trošku oddálit.
  • Je tu řešení ...
    13.05.2010 21:04

    Řecko má cca 2000 ostrovů a ostrůvků. Když si jdu půjčit, musím něčím ručit. Takže půjčka není problém, ale pokud nebude do 10 let splacena, tak je třeba Santorini německé ...atd... Stejně jako carské Rusko odprodalo Aljašku. A je jen na Řecích jestli se chtějí slunit nebo makat.
    velkyprcek
    • Re: Je tu řešení ...
      13.05.2010 21:11

      Prd. na aljasce sou medvedi, lesy a ropa. Na Santorini jen kameni a par oslu. Na ostatnich reckejch ostrovech to samy, obcas naka zricenina...
      hm
      •  
        13.05.2010 21:21

        jo jeste sem zapomnel na tzaziki a ouzo... vic nemaj...
        hm
  •  
    07.05.2010 19:31

    Na příkladu Řecka je vidět co umí mediální masáž a veřejné mínění. V tisku člověk neustále četl jak jsouŘekové cool jak drží siesty a umějí žít. Nikdo se nezamyslel nad tím za co.Ted už to víme. A nakonec co Island. Země s nejvyšší životní úrovní, říkal jsem si z těch pár verlyb? ted to už víme. Co tygr Irsko? Z čeho je tygr, zté namoklé země,nebo z hor těch opilců co obtěžují na každé vesnici? ted už to víme a daloší lenochdi ,kteří jsou na řadě Italové,Španělé,Portugalci a nekonec půjdou nejlínější z nejlínějších Francouzi .Pryč od Eura.
    jofre
    • Petr Mach
      08.05.2010 8:33

      No, tak jak již Petr Mach předpověděl, tak se ukázalo, že jsme již Řecko sanovali, akorát trošku jiným kanálem. Tkže nevím proč ten podminovací způsob v tom článku.
      IIIpivo
  •  
    06.05.2010 19:55

    Typická řecká povaha se dere na povrch. Příspěvky za včasný příchod do zaměstnání jsou všeříkající. Nelze se tedy divit, že zhýralost Řeků nemůže přenést přes srdce budoucí úspory. "Evropo, dej peníze, ale proč bychom měli šetřit?!" Částečně rozumím nelibosti, že jednotlivec má pykat za chyby státu. Ale to přece není novinkou. Nadáváme, ale do ulic s molotovy?! Nakonec je ten náš Kocourkov celkem příjemný.
    Jan Tesař
  •  
    05.05.2010 9:24

    Zajímavé je, že kdyby zkrachovalo New Jersey, dolarem by to nepohlo (a to krachuje Kalifornie atd.)...
    David
  •  
    05.05.2010 8:53

    Tak ono dle mého názoru není ani až tak důležité kolik by mělo ČR kdyby bylo povinno dát peníze Řecku,ale spíše PROČ? Peníze pro Řecko je něco jako peníze pro žebráka.Lidé mají dobrý pocit, že pomohli, on se nají,ale šance, že ho vaše dvacetikoruna vrátí do normálního života je mizivá a podle mě je to samé s Řeckem a jejich fungováním.Vláda Řecka měla už dávno lidem říct,že pokud pomoc nechtějí, ať stávkují dál a budou o chlebu a soli, pokud chtějí alespoň část toho,co mají dnes, zalezou do práce a makaj jak nejvíc uměj i za cenu toho, že za to dostanou polovinu mzdy.Jinými slovy lepší polovina, než nic...
    GodHimself
  • Řecko nechápu
    05.05.2010 8:49

    Lhali, kradli, v EU jsou omylem (vč.Bulharska a Rumunska), tvrdí, že za všechno můžou Němci a nemají ani špetku sebereflexe. Postačilo by nastavit podmínky jako jsou ve většině Evropy. 12 platů a důchodů za rok, odchod do důchodu v 60-65 letech a makat alepoň 7 hodin denně. Vemte si takového Sloveského penzistu, celý život makal ted ma 350 euro a má přispívat valejícím se řekům na pláži, kterí berou v průměru 1000 euro duchod? Náklady na záchranu Řeska jsou stejně vysoké jako bankrot, jenom si to nikdo nechce přiznat a v Evropě narůstá odpor k EU. Pořád si kladu otázku, proč ten vzdělaný střík na hradě má ve všem pravdu?
    Démon
  •  
    05.05.2010 7:27

    Na půjčku Řecku se nesmí divat jako na půjčku. Všichni kdo se rozhodli "půjčit" ve skutečnosti nezachraňují Řecko, ale zachraňují euro, čili sami sebe. Nechat teď Řecko na holičkách by znamenalo mnohem širší dopady na celou eurozónu než slibených 110mld €. Proto taky Merkelová volá po řízenném bankrotu států eurozóny. Otázkou je jestli řekové (a i ostatní jižané) dostanou rozum a začnou se jako lid chovat zodpovědně. Moc šancí tomu nedávám, jejich horká krev je požene do ulic a skončí to tam pučem jak v Thajsku, policajti se přidaj na stranu demonstrantů (jsou to také statni zaměstnanci) a celá eurozóna se bude ještě hodně divit. No co, počkáme pár let a pak si jako severní sousedi z Evropy pojedeme koupit levnou vilku na popřeží nějakého malebného řeckého ostrůvku.
    Noredrak
  •  
    04.05.2010 23:56

    Kdy by?Kdy by babicka mela koule tak to bych byl dedecek
    max
    • :-)
      06.05.2010 6:57

      Trochu souhlasím, ale nemyslím si, že tak dojde k záchraně Řecka a Eura. Řecko si nějaký čas na finančních trzích nepůjčí a tak tato situace bude za pár měsíců stejná. Otázka bude stejná půjčit (= darovat) cca x miliard EUR nebo už ne když jsme tolik miliard minule utopily zbytečně. Bohužel, tenhle kolotoč asi skončí pouze tehdy pokud půjčku na krytí půjčky (daru) nedostane ten kdo půjčuje. Pak to ale bude rána. To je můj názor.
      pulec
  •  
    04.05.2010 17:49

    Tak ono to je asi jedno, jestli by to politici rozkradli, nebo by se půjčilo řecku. Tak jako tak, obyčejný český člověk by z toho měl kulové. I když kdyby to rozkradli politici, tak by tu zas na druhou stranu byli stíhačky, obrněné transportéry koupené 3x dráž než v portugalsku aj. hračky pro vojáčky či jiné blbosti pro někoho jiného "koupené ve veřejném zájmu". Je ale potřeba půjčit řekům, kteří chodí do důchodu v 53letech, mají 13a 14 platy.. Já být německým, či slovenksým poslancem/kteří o pomoci aspon můžou a budou hlasovat/, tak bych řeky nakopal víte kam... Na druhou stranu, jde vidět, že i když u nás v našem českém státě máme bordel, jinde je větší.. Pokud se u nás nic nezmění, budeme na tom za pár let stejně jako řekové. Ale tohle Paroubkové a Topolánkové /dnes už vlastně Nečasové/ nevidí... Vidí zlaté korýtko ze kterého se sypou zlatáky...
    Mates
    •  
      04.05.2010 21:20

      Tak tomu rikam nazor dementa. Bohuzel mam pocit, ze je jich v CR cim dal vic. Tak OK, ja pujdu a flaknu tam Delnickou stranu. Je ti ted lip???
      Berny
      • to Berny
        06.05.2010 8:32

        Vol si koho chceš, ale říkám ti jedno neurážej mne, my dva jsme spolu husy nepásli... Ale když jsem já tak dementní a ty tak prudce inteligentní, tak mi řekni, co mám já jako obyčejný český občasn nesedící nikde v žádném státním postu, ani v soukromé firmě, která by z této zakázky profitovala, co mám z toho, že si česká armáda koupila obrněné transportéry 3x dráž než portugalci, nebo co mám z toho, že se u nás staví dálnice 2x dráž než v sousedním německu, kde jsou náklady na mzdy úplně někde jinde než u nás? At je u vlády socan, nebo odesák, situace je stejná - za jedné vlády se koupí gripeny, za druhé vlády zase transportéry, za třetí vlády se zprivatizuje unipetrol pětkou na stole, za čtvrté vlády... tak a už jsem se politikou zase nasral, a to jsem vůbec nedošel k poslaneckým výhodám imutnám a cenám..... já ti povím co z toho mám - dvě věci, hovno a nic - kecám, větší daně, větší odvody a větší ceny potravin a všeho... Včem mi někdy můj stát pomohl? Možná ve zdravotníctví, protože bylo a ještě je relativné levné, takže když jsem měl zlomenou ruku, nebo vykloubený kotník, tak jsem neplatil nic.. a v čem ještě? - už v ničem, např. ted živim manželku bez práce, malé dítě, splácím úvěr ale stát mé manželce nevyplatí žádné dávky i když je bez práce, protože já pracuji v IT, hodně se starám /MUSÍM SE STARAT/ a mám mzdu nad průměrnou mzdou. Z mých daní a z mých odvodů na soc. a zdrav. se platí prudce inteligentní povaleči /ted nemyslím nejenom lidi, co nikdy nepracovali, ale také lidi, kteří profitují ze státních zakázek, které jsou řekněme, hodně štědré/, kteří dělají hovno, a davají hlasy vládám které kradou, které s takovouto situací nic neřeší, protože by přišli o hlasy právě těch lidí, kterým by peníze sebrali... Jsou lidi, kteří peníze opravdu potřebuji, a jsou lidi cizopasníci..Když si v tomto státě já vezmu hypotéku na dům, abych nebydlel v domě s rodiči, ale ve svém, budu ji splácet skoro do konce svého života, opravdu slušené vyhlídky - a to vše díky vládám, které se zajímají jen svá korýtka, ale na obyčejného českého člověka serou... Vybrat peníze na daních, a potom ještě na větších daních,a zase na ještě větších daních a rozkrást je, nebo je dát svým volíčům dokáže každý debil co je zrovna u vlády, ale rozdělit peníze tak, aby je dostali opravdu potřební, zbytečně neutrácet za píč...viny, a také aby z toho vybraného něco zbylo dokáže člověk se zdravým selským rozumem. A takové strany zatím u nás nejsou.. Možná - selský rozum má podle např. Fišer, protože nechce, a nechtěl zvedat schodek státního rozpočtu, jak to dopadlo všichni víme... A jak dopadnou volby asi také všichni víme - vyhrají socani, uzavřou koalici s odesakama, a zase jsou všichni u korýtek a u moci...
        Mates
      • Co je demence?
        05.05.2010 8:43

        Můžete mi vysvětlit co je na tom názoru dementní? Víte co je demence? A můžete mi říct proč volit ČSSD a ODS, jediný důvod, postačí jeden ...
        Démon
        • Re: Co je demence?
          06.05.2010 1:36

          důvod? Volit kohokoliv kromě komunistů má smysl už jen proto, protože se jim ubere podíl (pokud se daná strana dostane Parlamentu). takže přestože Paroubka a jiné levičáky nemůžu cítit, mám žebříček nepřátel : a) volič KSČM b) nevolič c) volič ČSSD .... ale uznávám, volba mezi ČSSD a ODS je opravdu složitá... Světový názor, říká Vám to něco?
          pawson
  •  
    04.05.2010 17:16

    za to se skoro nedá postavit ani jeden temelínský blok :-)
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m