Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evraz Vítkovice Steel přerušil odběr železa od ArcelorMittal

Evraz Vítkovice Steel přerušil odběr železa od ArcelorMittal

22.06.2010 14:53
Autor: ČTK

Ostrava (ČTK) - Evraz Vítkovice Steel (EVS), která v Ostravě zvažuje uzavření ocelárny s 320 zaměstnanci, oznámila firmě ArcelorMittal Ostrava (AMO), že od ní nebude v červenci odebírat surové železo. ČTK to sdělila mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. Generální ředitel Evraz Vítkovice Steel Zbyněk Kvapík dnes ČTK řekl, že o uzavření jejich ocelárny stále není definitivně rozhodnuto.

ArcelorMittal Ostrava oznámení o přerušení odběru železa překvapilo. "Našemu generálnímu řediteli pouze sdělili, že v červenci nebudou odebírat žádné surové železo," řekla ČTK mluvčí ArcelorMittal Ostrava.

Kvapík k tomu pouze uvedl, že jednání s AMO zcela neukončili. O osudu ocelárny podle něj zatím nebylo rozhodnuto. Zástupci Evrazu před měsícem prohlásili, že pokud se na cenách železa s ArcelorMittal nedohodnou, uzavřou vítkovickou ocelárnu. Ukončení jejího provozu by mělo negativní dopad i na externí provozy a dodavatele. Propuštění by se mohlo na Ostravsku dotknout stovek lidí.

Pro ArcelorMittal Ostrava znamená červencové přerušení dodávek železa pro Evraz významný výpadek ve výrobě, protože jde o čtvrtinu produkce jeho vysokých pecí. "Je to již podruhé v poslední době, co Evraz náhle zcela zastavil odběr surového železa. Zatímco loni byl Evraz, stejně jako celé ocelářství, v kritické situaci, nyní pro jejich nezodpovědné rozhodnutí nevidíme žádnou omluvu," uvedl generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. Největší tuzemská huť na to musí podle něho okamžitě reagovat, aby minimalizovala škody.

Kochuparampil již minulý týden řekl, že se budou snažit výpadek odbytu nahradit na jiných trzích. Propouštět zaměstnance letos firma nechce. To potvrdil i dnes. "Bez ohledu na to, jak jednání s Evrazem dopadnou, slibuji, že dostojíme závazku, že letos nebudeme propouštět. Škody, které nám postup Evrazu způsobil, ustojíme, a zcela určitě najdeme nějaké dlouhodobě přijatelné řešení," dodal.

Evraz tvrdí, že mu ArcelorMittal dodává železo za nadsazené ceny. ArcelorMittal to odmítá s tím, že nabízené ceny jsou běžné na trhu. Firmy měly problémy dohodnout se na cenách železa již v minulosti.

Zástupci AMO jsou současným oznámením Evrazu rozčarováni. "Vypadá to, že všechny ty nerealistické požadavky na změnu mechanismu pro výpočet ceny nereflektovaly jejich pravé úmysly. K obvinění, že jsme naše dodávky předražovali, musíme opět zdůraznit, že jsme opakovaně navrhovali, aby naše náklady ověřila nezávislá expertní firma. Nabízeli jsme rovněž, že budeme akceptovat stejnou marži, jakou má na výrobcích z našeho železa Evraz," prohlásil ředitel ArcelorMittal Ostrava pro vnější vztahy Jan Rafaj. I podle manažerů jiných hutních firem jde o přijatelnou nabídku.

Podle Rafaje jsou za jednáním Evrazu dva možné scénáře, proč se ve skutečnosti nechce dohodnout. "Buď bychom mohli stále dokola pokračovat v jednáních až do té doby, dokud skupina Evraz nespotřebuje v Ostravě veškeré přebytečné bramy, které má v Rusku. Anebo prostě chtějí vyklouznout ze všech svých závazků, včetně investic do životního prostředí, a svalit vinu na nás. Doufáme, že ani jedna z těchto možností neplatí. Ale pokud by se skutečně Evraz nechtěl dohodnout, a to ve velmi krátké době, raději bychom pro danou část produkce našli jiné uplatnění," doplnil Rafaj.

Podle Breiové Evraz společnosti ArcelorMittal nesdělil, jestli bude pokračovat v jednáních o dodávkách oceli na další měsíce.
Vedení Evrazu minulý týden uvedlo, že pokud se na dodávkách s AMO nedohodne, nastoupí zaměstnanci ocelárny první dva týdny v červenci na čtrnáctidenní dovolenou. Proto by mohlo představenstvo firmy rozhodnout o uzavření ocelárny v polovině července.

V Evrazu Vítkovice Steel, kde nyní pracuje celkem 1260 lidí, mají nadále normálně fungovat další tři provozy. Firma by se pak měla zaměřit na válcování plechů a profilů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.